Πώς να φτιάξετε ένα τέλειο πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Οδηγίες βήμα-βήμα και τέλειες ιδέες!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Το μέγεθος και ο όγκος ενός πρωτομαγιάτικου στεφανιού, το είδος του σκελετού, αν θα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πρασινάδα ή λουλούδια, αν θα επικαλύψετε πλήρως τον σκελετό, οι αποχρώσεις κλπ. είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής και γούστου και οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε απλώς ...άπειροι

Η διαδικασία κατασκευής, ανάλογη με το αν διαθέτετε κάποιον έτοιμο σκελετό ή αν και αυτόν θα χρειαστεί να τον δημιουργήσετε, είναι απλή


Πώς φτιάχνουμε σκελετό:

Ο βασικός διαχωρισμός ανάμεσα στα είδη βάσης-σκελετού για ένα διακοσμητικό στεφάνι και προκειμένου να επιλέξετε το καταλληλότερο και ταυτόχρονα πιο οικονομικό είναι εάν πρόκειται για βάση η οποία θα καλυφθεί πλήρως από τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία του στεφανιού  ή σε κάποια σημεία θα είναι εμφανής.
Το συνολικό βάρος επίσης που πρόκειται να δεχθεί η βάση αλλά και το πόσο γεμάτο και "πλούσιο" θέλετε ένα στεφάνι, είναι στοιχεία επίσης σημαντικά που πρέπει να υπολογιστούν αποφασίζοντας για το ποιος είναι ο καταλληλότερος σκελετός ανά περίπτωση και πως θα τον φτιάξετε με εύκολο τρόπο.



1.Με κλαδιάΜε λυγαριά,κληματόβεργες και όποιο άλλο είδοςεύκαμπτων ξερώνκλαδιών που θα "πλέξετε" μεταξύ τους και θα δέσετε στην άκρη με σκοινί ή λεπτό σύρμα, μπορείτε να δημιουργήσετε βάσεις για στεφάνια κάθε μορφής ενώ παρόμοιας μορφής σκελετούς θα βρείτε και έτοιμους σε καταστήματα με είδη για κατασκευές σε διάφορα μεγέθηΑπό τις πιο κατάλληλες επιλογές, εκτός των άλλων, για στεφάνια που τα πρόσθετα στοιχεία τους δεν πρόκειται να "κρύψουν" πλήρως τον σκελετό. 
Το κυριότερο πλεονέκτημα αυτού του είδους βάσης για στεφάνια είναι ότι είναι "μόνιμες" μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν όσες φορές θέλετε και αλλάζοντας τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία του στεφανιού να δημιουργήσετε ένα καινούργιο και εντελώς διαφορετικό, ενώ μπορούν και να βαφτούν με χρώμα σε σπρέι σε όποια απόχρωση προτιμάτε. 

Το πάχος-όγκο ενός τέτοιου στεφανιού και αντίστοιχα εκείνα της βάσης μπορούν να διαμορφωθούν όπως ακριβώς εσείς τα θέλετε χρησιμοποιώντας περισσότερα ή λιγότερα κλαδιά. 
Για στεφάνια με φρέσκα λουλούδια π.χ πρωτομαγιάτικα έναν παρόμοιο τύπο σκελετού μπορείτε να δημιουργήσετε και με φρέσκα εύκαμπτα κλαδιά-πρασινάδα κάθε είδους που θα "πλέξετε" σε κυκλική μορφή ή και σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε. 


2.Με σύρμα
Με λεπτό ή πιο χοντρό σύρμα, ανάλογα με το συνολικό τελικό βάρος της σύνθεσης, ή ακόμη και ανοίγοντας μια απλή συρμάτινη κρεμάστρα σε κυκλικό ή όποιο άλλο σχήμα μπορείτε να δημιουργήσετε την βάση ενός στεφανιού πάνω στην οποία θα δέσετε κάθε είδους διακοσμητικά στοιχεία.

Τύπος βάσης για στεφάνια που απαιτεί ελάχιστο κόστος αλλά και κόπο για την κατασκευή της και ιδανική για στεφάνια που πρόκειται να διακοσμηθούν με "πλούσια" και μικρού βάρους στοιχεία. Με τον ίδιο βασικό τρόπο αλλά ενώνοντας δύο ή και περισσότερες σειρές σύρμα μεταξύ τους θα δημιουργήσετε τον ιδανικό σκελετό-βάση για υφασμάτινα στεφάνια από κουρελάκι, λινάτσα κλπ. 

Πάνω σε έναν ειδικό συρμάτινο σκελετό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι είτε να περάσετε το ύφασμα "κυματιστά" μέσα από τα 2-3 ή και περισσότερα κομμάτια - "επίπεδα" είτε να δέσετε πάνω στο κάθε ένα κομμάτια υφάσματος που τελικώς θα επικαλύπτουν το ένα το άλλο και θα δημιουργήσουν ένα απόλυτα συμμετρικό στεφάνι. 


Όλα τα απόλυτα συμμετρικά στεφάνια που ...θαυμάζετε είτε σε καταστήματα που τα πωλούν έτοιμα, είτε στο internet, περιοδικά κλπ. είναι "στημένα" πάνω σε τέτοιες συρμάτινες βάσεις,πολλαπλών επιπέδων,ειδικές για αυτού τους είδους τις κατασκευές.   

Στο εξωτερικό είναι ένα είδος που θα βρείτε πολύ εύκολα σε όλα τα μεγάλα καταστήματα και eshopsμε παρόμοια είδη ή τα ιντερνετικά ...πολυκαταστήματα, αλλά σε τιμές που μαζί με το αυξημένο κόστος αποστολής (λόγω όγκου του αντικειμένου) ξεπερνούν τα 20-25 ευρώ, κάτι που τελικώς μόνο σε δημιουργίες ...μηδενικού κόστους δεν διαμορφώνει τις συγκεκριμένες κατασκευές
Στην εγχώρια αγορά, θα τα βρείτε με δυσκολία, κυρίως σε κάποια μεγάλα ανθοπωλεία, γενικά, δεν είναι από τα δημοφιλή είδη στην αγορά υλικών-εργαλείων για κατασκευές, στα καταστήματα με σχετικά προϊόντα θα βρείτε κατά βάση ξύλινους σκελετούς, βάσεις στεφανιών από μπαμπού ή φελιζόλ αλλά όχι συρμάτινες-μεταλλικές. 


Όμως μια τέτοια συρμάτινη βάση, σε όποιο μέγεθος και σχήμα εσείς θέλετε, δεν είναι καθόλου δύσκολο να την δημιουργήσετε από κοινό σύρμα. 

Ανάλογα με το είδος του στεφανιού και το συνολικό βάρος που πρόκειται να δεχτεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε λεπτό και ιδιαίτερα εύκαμπτο σύρμα ακόμη π.χ και μεταλλικές κρεμάστρες ή πιο χοντρό που θα βρείτε να πωλείται σε κουλούρες με το μέτρο σε όλα τα καταστήματα με χρώματα-εργαλεία-οικοδομικά υλικά. 
Επιλέξτε το μέγεθος που θέλετε να έχει η βάση του στεφανιού σας και με την βοήθεια μιας απλής πένσας λυγίστε ανάλογου μεγέθους σύρμα, δίνοντας το σχήμα που θέλετε και κλείνοντας το τελείωμα και πάλι με την βοήθεια της πένσας
homeschoolhighplains
Κάντε ακριβώς το ίδιο για 2-3 ακόμη κομμάτια σύρματος στο ίδιο σχήμα αλλά 2-3 εκατοστά μικρότερο το ένα από το άλλο, ανάλογα με το πόσα "επίπεδα" θέλετε να έχει η συρμάτινη βάση σας και στο τέλος στερεώστε-συνδέστε τα μεταξύ τους με μικρά κομμάτια σύρμα, που επίσης στο τελείωμα θα λυγίσετε-ασφαλίσετε με την βοήθεια της πένσας. 


Tα κεντρικά ίδιου σχήματος κομμάτια ενός τέτοιου σκελετού μπορούν να συνδεθούν είτε ακριβώς στο ίδιο ύψος,  τοποθετώντας τα το "ένα μέσα στο άλλο" και απλά δένοντας-στερεώνοντας τα μεταξύ τους με μικρά κομμάτια σύρμα, είτε να δημιουργήσουν μια "τρισδιάστατη" κατασκευή τοποθετημένα σε ελαφρά διαφορετικό ύψος. Για να κατορθώσετε κάτι τέτοιο, θα τα συνδέσετε λυγίζοντας μικρά κομμάτια σύρματος και δημιουργώντας "στηρίγματα" ή και χρησιμοποιώντας κάθε είδους έτοιμα ελάσματα-ελατήρια που θα βρείτε σε καταστήματα με εργαλεία-χρώματα κλπ. είτε και "υποβοηθώντας" την όλη κατασκευή με επιπρόσθετο σύρμα ή και κολλητική ταινία, σε όποιο σημείο νομίζετε ότι χρειάζεται για να σταθούν τελικώς τα κεντρικά κομμάτια της βάσης στην σωστή τους θέση. 
Δεν είναι καθόλου δύσκολο, με τον τρόπο αυτό μπορείτε να φτιάξετε τους δικούς σας ...αυτοσχέδιους συρμάτινους σκελετούς -βάσεις για στεφάνια κάθε σχήματος, ο τρόπος όποιον σχηματισμό ή μέγεθος και εάν επιλέξετε, είναι ακριβώς ο ίδιος.

Αυτού του τύπου οι συρμάτινες πολλαπλών επιπέδων βάσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές στεφανιών κάθε μορφής, αφού είναι προφανές ότι ακόμη και πρασινάδα, φυσικά ή αποξηραμένα λουλούδια κλπ. πολύ ευκολότερα θα τα δέσετε πάνω σε αυτές από όσο σε έναν απλό "μονό" μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό και με πολύ μικρότερη ποσότητα, από όποιο υλικό και αν χρησιμοποιήσετε, θα "γεμίσετε" ένα στεφάνι με πραγματικά ομοιόμορφη και απόλυτα συμμετρική τελική εμφάνιση.



3.Με αφρώδη σωλήνα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εκτός από τον κανονικό αφρώδη σωλήνα κάλυψης σωληνώσεων που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη οικοδομής-εργαλεία κλπ. ακόμη κι ένα ...μακαρόνι κολύμβησης
Δημιουργείτε τον κύκλο ή όποιο άλλο σχήμα χρησιμοποιώντας στις ενώσεις απλή κολλητική ταινία. 

Στο εσωτερικό, για να διατηρεί το στεφάνι σταθερά το σχήμα του, ενισχύετε τον σκελετό με απλό σύρμα ή μια ανοιγμένη μεταλλική κρεμάστρα.

Είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος για να δημιουργήσετε πολύ εύκολα στεφάνια σε οποιοδήποτε σχήμα, ιδανικός για κάθε τύπο στεφανιού που η βάση πρόκειται να καλυφθεί εντελώς από λουλούδια, ύφασμα, χαρτί ή όποιο άλλο διακοσμητικό στοιχείο. 


4.Με φελιζόλ
Εκτός από τις έτοιμες τέτοιες βάσεις που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για κατασκευές, μπορείτε να δημιουργήσετε τον σκελετό στεφανιού από ένα απλό κομμάτι φελιζόλ χρησιμοποιώντας είτε διαβήτη είτε οποιοδήποτε κυκλικό αντικείμενο στο κατάλληλο μέγεθος-διάμετρο


Ιδανικός τύπος βάσης για στεφάνια που πρόκειται να διακοσμηθούν με στοιχεία τα οποία θα κολληθούν και όχι θα δεθούν πάνω στον σκελετό, ενώ εάν η βάση πρόκειται να είναι εμφανής σε ορισμένα σημεία το φελιζόλ μπορεί να καλυφθεί με σκοινί, ύφασμα, κορδέλες, διακοσμητικό χαρτί κλπ. 


terminal.gr
Για κρεμαστά ή επιτραπέζια στεφάνια με φρέσκα λουλούδια, σε ανθοπωλεία θα βρείτε το ειδικό φελιζόλ-σφουγγάρι ανθοδετικής, με ενσωματωμένο δοχείο νερού, πάνω στο οποίο θα "καρφώσετε" τα λουλούδια για να διατηρηθούν όπως ακριβώς και αν εάν τα είχατε τοποθετήσει σε βάζο με νερό.

5.Με χαρτόνι
Επίσης πολύ απλός και με μηδενικό κόστος τρόπος για να δημιουργήσετε την βάση ενός διακοσμητικού στεφανιού. Χρησιμοποιήστε χοντρό χαρτόνι ή κομμάτι από ένα χαρτόκουτο από το οποίο θα δημιουργήσετε τον κύκλο ή όποιο άλλο σχήμα στο μέγεθος και το φάρδος που χρειάζεται ανάλογα με το τύπο του στεφανιού.  Αν δεν πρόκειται για στεφάνι με κολλημένα διακοσμητικά στοιχεία που θα καλύψουν πλήρως τον σκελετό "κρύψτε" το χαρτόνι τυλίγοντας με ύφασμα, σκοινί, χαρτί κλπ. 


Όλες οι βάσεις για ένα διακοσμητικό στεφάνι, ακόμη και οι πολύ λεπτές φτιαγμένες π.χ από σύρμα,χαρτόνι, λεπτό φελιζόλ κλπ. μπορούν να αποκτήσουν τον όγκο που επιθυμείτε, με επίσης απλό τρόπο και μηδέν κόστος.
Θα χρειαστεί απλώς να τις ενισχύσετε-τυλίξετε με πλαστικές σακούλες που θα στερεώσετε με κολλητική ταινία και στην συνέχεια πριν την διακόσμηση του στεφανιού θα καλύψετε τον σκελετό με πρασινάδα, ύφασμα, κορδέλες, χαρτί κλπ. ανάλογα με τον τύπο της σύνθεσης που θέλετε να δημιουργήσετε. 



Πώς θα γεμίσετε με λουλούδια:

1. Θα χρειαστείτε ευλύγιστα κλαριά, από λυγαριά ή κληματόβεργες, ως βάση. Αν σας είναι δύσκολο να βρείτε τέτοια κλαδιά χρησιμοποιείστε απλό σύρμα.
Λυγίστε τα κλαριά ή το σύρμα σε 
κυκλικό σχήμα στο μέγεθος που θέλετε να έχει το στεφάνι και τυλίξτε δύο - τρεις φορές ακόμα, για να είναι περισσότερο σταθερό. Στερεώστε την ένωση του σύρματος ή της βέργας, δένοντας σφιχτά με λίγο σπάγκο ή κολλητική ταινία. 

Με ξερό χόρτο, φυσική πρασινάδα ή και σκοινί μπορείτε να αυξήσετε τον όγκο του κύκλου, ώστε το στεφάνι σας να είναι πιο "πλούσιο" αν τα λουλούδια που θα χρησιμοποιήσετε  είναι μικρά ή δεν έχουν αρκετό φύλλωμα

2. Δέστε τα λουλούδια από το κοτσάνι τους με λεπτό σπάγκο, χοντρή κλωστή ή σύρμα πάνω στο στεφάνι, πότε το ένα πίσω από το άλλο και πότε το ένα δίπλα στο άλλο, επικαλύπτοντας κάθε φορά τα κοτσάνια των προηγούμενων λουλουδιών και τον σκελετό του στεφανιού και  αυξάνοντας τον όγκο του μέχρι όσο εσείς θέλετε.
Φτιάξτε θηλιά μ΄ ένα σκοινάκι στο κέντρο του στεφανιού και κρεμάστε το.  

Ο τελικός όγκος του στεφανιού, αν θα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πρασινάδα ή λουλούδια, αν θα επικαλύψετε πλήρως τον σκελετό, οι αποχρώσεις κλπ. είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής και γούστου και οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι ...άπειροι. 

Ευλύγιστα φρέσκα κλαδιά δέντρων όπως π.χ ελιάς, νερατζιάς, πικροδάφνης  αλλά και είδη όπως π.χ κισσός, δεντρολίβανο, μαργαρίτες με μακριά κοτσάνια κλπ είναι κατάλληλα για να σχηματίσετε ταυτόχρονα τον σκελετό ενός στεφανιού και το ...πράσινο μέρος του. 

Αν τα δέσετε μεταξύ τους ανά σημεία και τελικώς σε κυκλικό σχήμα το μόνο που επιπλέον θα χρειαστεί να προσθέσετε ανά σημεία μερικά λουλούδια πάνω στον ...καταπράσινο φυσικό σκελετό του στεφανιού. 

Επίσης, αν σας εξυπηρετεί καλύτερα, με λεπτό σύρμα, φυσική πρασινάδα και κάθε είδους λουλούδια, μπορείτε να φτιάξετε μια ...γιρλάντα στην οποία θα δώσετε όσο τελικό όγκο εσείς επιθυμείτε και τελικώς αφού θα αποκτήσει την όψη που θέλετε θα της δώσετε κυκλικό σχήμα στεφανιού δένοντας-ενώνοντας τις δύο άκρες. 

Ένας ακόμη τύπος στεφανιού είναι αυτός για τον οποίο θα χρειαστείτε ένα ειδικό σφουγγάρι ανθοδετικής στο ανάλογο σχήμα, που θα βρείτε σε μεγάλα ανθοπωλεία.  
Αφού το βρέξετε καλά με νερό θα χρειαστεί απλώς να "καρφώσετε" πάνω του λουλούδια και πρασινάδες σε όποιον σχηματισμό θέλετε. Κάποιοι τύποι τέτοιων σφουγγαριών διαθέτουν και ενσωματωμένη βάση στην οποία τοποθετείτε νερό και το σφουγγάρι μένει μόνιμα υγρό
Στα στεφάνια αυτού του τύπου τα λουλούδια ασφαλώς διατηρούνται "ζωντανά" για μερικές παραπάνω ημέρες, σε σχέση με ένα κλασικό στεφάνι και είναι καταλληλότερα είτε για να τα προσφέρετε ως δώρα είτε για επιτραπέζιες διακοσμήσεις με στεφάνια λουλουδιών.
Με την ίδια διαδικασία μπορείτε φυσικά να φτιάξετε στεφάνια χρησιμοποιώντας ως σκελετό απλό φελιζόλ που απλώς τα λουλούδια τους θα διατηρηθούν όσο και σε ένα στεφάνι φτιαγμένο από τον κλασικό ξύλινο σκελετό. 

Ιδέες για πρωτομαγιάτικα στεφάνια:




































Περισσότερες κατασκευές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)