5 τρόποι για να γίνεις ο καλύτερος γονιός που αξίζει το παιδί σου!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Σκεφτείτε τις στιγμές που θεωρείτε ότι ανταποκριθήκατε όσο το δυνατόν καλύτερα στο γονεϊκό σας ρόλο. Εκείνες τις στιγμές που ήσασταν ανεπιφύλακτα  δίπλα στο παιδί σας όταν σας χρειάστηκε και αισθάνθηκε ότι του σταθήκατε πραγματικά στην ανάγκη του.
Η πλειοψηφία των γονέων όταν ερωτώνται σε ποιες στιγμές της ανατροφής των παιδιών τους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό απαντά τα εξής:
  1. Στις συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι
  2. Στις διακοπές
  3. Τα Σαββατοκύριακα που πάνε για παιχνίδι στο πάρκο με τα παιδιά
  4. Κατά τη διάρκεια επιτραπέζιων παιχνιδιών
  5. Κάνοντας βόλτα και συζητώντας χαλαρά
  6. Τα τελευταία 10 λεπτά κάθε βράδυ πριν βάλω τα παιδιά να κοιμηθούν
Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των απαντήσεων είναι ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνουν αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά και φαίνεται να είναι απαλλαγμένος από την φόρτιση της καθημερινότητας και από τις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουν εις πέρας τόσο οι μικροί όσο και οι μέγαλοι. Κανένας από τους ερωτηθέντες γονείς δεν αισθάνθηκε ο καλύτερος γονιός που θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά του όταν έκανε υπερωρίες μέχρι αργά τη νύχτα στο γραφείο, όταν προτίμησε να πάει με το/ τη σύντροφό του διακοπές αφήνοντας τα παιδιά πίσω με τη νταντά, ή όταν έσπευσε να βάλει τα παιδιά για ύπνο άρον άρον για να απολαύσει την αγαπημένη του ταινία μέχρι αργά στη τηλεόραση.
Όλα αυτά λοιπόν συντελούν στη διαπίστωση ότι είναι  πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο  χρόνο γίνεται. Και οταν λέμε χρόνο θα πρέπει να καταστεί σαφής η διάκριση μεταξύ  ποσοτικού και ποιοτικού χρόνου. Το «στοίχημα» του ποιοτικού χρόνου μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά πρακτικά η «χρυσή» τομή ανάμεσά τους είναι να κάνετε το καθημερινό πρόγραμμα όσο πιο διασκεδαστικό μπορείτε.
Πέρα από το να εξοικονομήσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, σας προτείνουμε άλλους 5 τρόπους οι οποίοι θα σας εξασφαλίσουν τo τίτλο του καλύτερου γονέα για τα παιδιά σας:
Επενδύστε στις δυνάμεις και τις δεξιότητες του παιδιού
Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τις δυνάμεις και τις δεξιότητες του παιδιού σας και το ενθαρρύνετε να τις χρησιμοποιεί καθόλη τη διάρκεια της ζωή του. Για να γίνει αυτό πράξη θα πρέπει να περνάτε χρόνο με τα παιδιά και να τος προσφέρετε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα όποια ταλέντα έχουν. Όπως εξηγεί και η καθηγήτρια  Lea Waters του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης το να ξέρουμε τα ταλέντα των παιδιών και να τα βοηθάμε να τα καλλιεργήσουν περαιτέρω είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτικό στην ανάπτυξή τους και συμβάλλει στο να μην τους δημιουργείται στρες. Μπορούμε επίσης να είμαστε καλύτεροι γονείς χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν συχνότερα τα δικά μας πλεονεκτήματα στην ανατροφή των παιδιών. Μερικοί γονείς είναι καταπληκτικοί στο παιχνίδι, αλλά λιγότερο αποτελεσματικοί όταν έρχεται η ώρα της οριοθέτησης. Επιστρατεύοντας  τα ταλέντα σας κατά την άσκηση του γονεϊκού σας  ρόλου θα κάνετε όσο το δυνατόν αυτή τη διαδικασία ευχάριστη και για τις δύο πλευρές και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Να είστε ευγνώμονες για τον ερχομό των παιδιών στη ζωή σας 
Οι ευγνώμονες έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών ότι είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς, πιο αισιόδοξοι άνθρωποι με καλύτερες σχέσεις - στο σχολείο, στην εργασία και στο σπίτι. Το να είστε ευγνώμονες για την ύπαρξη των παιδιών αλλά και για όλα όσα σας έχουν μάθει από τη στιγμή που γεννήθηκαν θα βοηθήσει σημαντικά στο να νιώσετε ευτυχισμένοι, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας μαζί τους και φυσικά να γίνετε καλύτεροι γονείς. Για παράδειγμα, το να αφήσετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα κάτω από το μαξιλάρι των παιδιών ή στο lunch box όταν του ετοιμάζετε το κολατσιό για το σχολείο είναι μια χειρονομία που μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ σας. Μάλιστα αν διδάξετε και στα παιδιά να έχουν ευγνωμοσύνη για όλα όσα απολαμβάνουν θα τα βοηθήσει να έχουν καλές σχέσεις και θα βελτιώσει και τη σχολική τους επίδοση.
Να κοιτάτε το μέλλον με αισιοδοξία
Ποιον θα προτιμούσατε να συναντήσετε; Έναν απαισιόδοξο που πιστεύει ότι τίποτα καλό δεν θα συμβεί ποτέ και διαρκώς κλαψουρίζει για τος ευθύνες που έχει το μεγάλωμα των παιδιών και για το γεγονός ότι πρέπει να τα πάει να τα παραλάβει από το σχολείο μόλις τελειώσει το μάθημα ή έναν άνθρωπο που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνεχίζει να ατενίζει το μέλλον με αισοδοξία;
Ένα από καλύτερα αντίδοτα στη μαυρίλα και το άγχος της καθημερινότητας που μας ταλαιπωρεί είναι η ελπίδα. Είμαστε πιο ευτυχισμένοι, καλύτεροι και ασφαλώς πιο ευχάριστοι άνθρωποι όταν περιμένουμε καλά πράγματα και αισιοδοξούμε. Και τα παιδιά μας μπορούν να τροφοδοτήσουν την ελπίδα μας. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να είναι φορείς της ελπίδας και να μην πάψουν ποτέ να πιστεύουν στη φιλοσοφία "ότι τα καλύτερα έρχονται". Ποιος γονιός άλλωστε δεν θα ήθελε τα παιδιά του να έχουν ελπίδες παρά να είναι απελπισμένα και μίζερα;
Να είστε προσηλωμένοι στο ρόλο σας ως γονείς
Όταν είστε πνιγμένοι στις υποχρεώσεις, είναι εύκολο να αφήσετε τη φροντίδα των παιδιών σας τον αυτόματο πιλότο. Αν το μυαλό σας είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από τις στιγμές που περνάτε μαζί με τα παιδιά σας, τότε θα έχετε χάσει το μεγαλύτερο μέρος από την παιδική ηλικία των μικρών σας. Προσπαθήστε να είστε προσηλωμένοι στο να βλέπετε, να ακούτε και να καταλαβαίνετε τα παιδιά σας,
Να είστε ευγενείς
Δεν υπάρχει τίποτα πιο βοηθητικό και πιο ουσιαστικό στο να γίνει κάποιος ο καλύτερος γονέας από το να είναι ευγενής.Όταν τα παιδιά μας κάνουν λάθη,  είναι ανυπάκουα προς εμάς, παραβιάζουν τους κανόνες και μας απογοητεύουν με τη συμπεριφορά τους έχουμε έχουμε τρεις επιλογές για να αντιδράσουμε. Ποιες είναι αυτές; Να εκνευριστώ; Να παραβλέψω το συμβάν; Ή να αδράξω την ευκαιρία και να χτίσω μαζί του μια ουσιαστική σχέση που θα του δείξει πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται εφεξής; Η ευγένεια είναι το μυστικό για να φέρουμε τα παιδιά κοντά μας.Άλλωστε οι γονείς αποτελούν τα πρώτα και πιο δυνατά πρότυπα για το παιδί. Αν εσείς είστε ευγενικοί μαζί τους τότε και αυτά δεν έχουν κανένα περιθώριο να αντιδρούν εριστικά και διαφορετικά από εσάς. Υποστηρίζοντας κάθε μία από αυτές τις πέντε ιδέες είναι οι δύο αρχές που δίνουν τον χρόνο μας και την κατανόηση. Αυτές είναι καθολικές στρατηγικές οικοδόμησης σχέσεων που κάνουν τα παιδιά ανθεκτικά και οι οικογένειες ευτυχείς.
Γονείς αξίζει να έχετε πάντα κατά νου ότι δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, υπάρχουν πραγματικοί γονείς. Και αντίστοιχα, δεν υπάρχουν τέλεια παιδιά, υπάρχουν πραγματικά παιδιά.Όλοι αγωνιζόμαστε για το καλύτερο των παιδιών. Η διαπαιδαγώγηση είναι μια δύσκολη και άκρως απαιτητική διαδικασία που περνά μέσα από πολλές φάσεις και συμπεριφορές μέχρι να φτάσει στο τέλος της. Ο καλός γονιός είναι αυτός που φροντίζει να μαθαίνει, να συμβουλεύεται, να διαβάζει και γενικότερα να κάνει οτιδήποτε βοηθά στην προσωπική του εξέλιξη.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)