«Mπλε φάλαινα», ο νέος κίνδυνος στο διαδίκτυο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το παιχνίδι «Blue whale Challenge» που ξεκίνησε από τη Ρωσία.
Η «πρόκληση της μπλε φάλαινας» είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών και που σε ορισμένες περιπτώσεις την τελευταία μέρα κορυφώνονται με πράξεις που οδηγούν στην αυτοχειρία. Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με πόντους για την συμμετοχή τους στις επικίνδυνες δραστηριότητες.
Τα θύματα του αυτοκαταστροφικού «παιχνιδιού», που παρουσιάζεται ως φιλοσοφική πρόκληση, είναι κατά κύριο λόγο έφηβοι. Μία από τις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα.
Τα σύμβολα της φάλαινας και του μπλε χρώματος έχουν βιβλικές αναφορές. Η φάλαινα συμβολίζει τον αιώνιο θάνατο και είναι αναφορά στο βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, ενώ το μπλε χρώμα συμβολίζει την απελπισία.
Όπως αναφέρει στην «Ελευθερία του Τύπου» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος: «Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί περιστατικά παιδιών στην προεφηβεία και στην εφηβεία που πέφτουν θύματα παραπλάνησης από αμφιβόλου ποιότητας sites τα οποία προτρέπουν σε πράξεις στα όρια της παρανομίας και της τρέλας».
Σύμφωνα με όσα σημειώνει όλα αυτά στήνονται από ανθρώπους που δεν είναι έφηβοι, αλλά ενήλικες, όμως ένας 15χρονος δεν ξέρει τι συμβαίνει. «Οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά ότι αυτά είναι κόλπα στημένα. Να καταλάβουν ότι η φάλαινα που χαράσσει ο Ρώσος που εμφανίζεται σε διάφορα βίντεο είναι ουσιαστικά προϊόν μακιγιάζ».

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)