Οι ομορφότερες βόλτες στην Αθήνα!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Τα must see της Αθήνας, τα διάσηµα µνηµεία της, οι γραφικές γωνιές της... απλώς δεν µπορούν να µετρηθούν! Πάρτε µια πρώτη γεύση και περιπλανηθείτε στην πόλη, για ν’ ανακαλύψετε πολλά περισσότερα σηµεία... που αποπνέουν πολιτισµό, ιστορία, οµορφιά!
Ακρόπολη
Υπάρχει άραγε κανείς που να µη θέλει να θαυµάσει από κοντά τον ίσως πιο σηµαντικό και σίγουρα πιο συµβολικό αρχαιολογικό χώρο στον κόσµο: Στην «καρδιά» της Αθήνας, δεσπόζοντας απολύτως στον ορίζοντά της, στέκεται αγέρωχη η Ακρόπολη! Αριστουργήµατα της αρχαίας ελληνικής Τέχνης είναι τα µνηµεία της, ενώ έχει ταυτιστεί µε έννοιες όπως η δηµοκρατία, αλλά και µε τις απαρχές του ό,τι εννοούµε ως ευρωπαϊκό πολιτισµό. Ο «ιερός βράχος» έχει ίχνη κατοίκησης από την 3η χιλιετία π.Χ., στους µυκηναϊκούς χρόνους λειτουργούσε ήδη ως θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο, ωστόσο τα κτίσµατα που βλέπουµε σήµερα (Παρθενώνας, Ερέχθειο, ναός της Αθηνάς Νίκης, Προπύλαια) είναι της κλασικής εποχής. Ικτίνος, Καλλικράτης, Μνησικλής, Φειδίας, Καλλίµαχος είναι οι σηµαντικότεροι δηµιουργοί τους... Ο τρόπος που συνδυάζεται ο επιβλητικός τους χαρακτήρας µε την απλότητα, το µοναδικό φως του αττικού ουρανού, τη ζωντάνια του µάρµαρου, αλλά και το ανθρώπινο στοιχείο, δεν θα πάψει ποτέ να εκστασιάζει ειδικούς και επισκέπτες! Tip: Τα Μάρµαρα του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά η Ελλάδα ζητά πάντα την επιστροφή τους. Στις παρυφές της Ακρόπολης, εκτός από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (βλ. πιο κάτω), θαυµάζει κανείς και το Θέατρο του Διονύσου, όπου παίχτηκαν τα σηµαντικότερα έργα των µεγάλων τραγικών!
Info: Η Ακρόπολη είναι επισκέψιµη καθηµερινά (πλην 1/1, 25/3, 1/5, Κυριακή του Πάσχα, 25-26/12), ώρες 08:00-17:00 (επίσηµες αργίες 08:00-15:00, Αγίου Πνεύµατος & 15/8 08:00-20:00). Γενική είσοδος: €12.
Αναφιώτικα
Ίσως η πιο γραφική γειτονιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας – και σίγουρα διαφορετική απ’ οποιαδήποτε άλλη. Σπιτάκια χτισµένα και ασπρισµένα κατά το κυκλαδίτικο στυλ, που τα χωρίζουν λιλιπούτεια δροµάκια, «σκαρφαλώνουν» στο βράχο της Ακρόπολης, ακριβώς πάνω από την Πλάκα, µέσα σ’ ένα περιβάλλον απόλυτης γαλήνης και µε τις µυρωδιές από τα λουλούδια που αφθονούν να µας φτιάχνουν πάντα τη διάθεση. Πήραν το όνοµά τους από την Ανάφη, το µικρό νησί των Κυκλάδων, από το οποίο ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι της γειτονιάς, για να εργαστούν στην Αθήνα ως χτίστες. Σε µόλις 10΄ απόσταση µε τα πόδια από το κέντρο της πόλης, ξεχνάς αυτοκίνητα, κίνηση, άγχος,... και µεταφέρεσαι... κάπου στο Αιγαίο!
Πανεπιστηµίου
Η περίφηµη «νεοκλασική τριλογία» της οδού Πανεπιστηµίου (Εθνική Βιβλιοθήκη-Προπύλαια του Πανεπιστηµίου-Ακαδηµία) είναι το καµάρι του κέντρου της Αθήνας! Τα τρία αυτά δηµόσια κτήρια του 19ου αιώνα απογείωσαν τον νεοκλασικό ρυθµό, κάνοντάς τον συνώνυµο της πόλης. H Βιβλιοθήκη χτίστηκε στο διάστηµα 1888-1902, σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ βασικοί χρηµατοδότες ήταν οι Κεφαλονίτες αδελφοί Βαλλιάνοι. Το κεντρικό κτήριο του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, γνωστό σε όλους µας ως «Προπύλαια», άρχισε να χτίζεται το 1839, ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε το 1841. Αρχιτέκτονας ήταν ο Χανς-Κρίστιαν Χάνσεν. Όσο για την Ακαδηµία, το ανώτερο ερευνητικό ίδρυµα της χώρας, σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν, χτίστηκε µεταξύ 1859-1885, ενώ βασικός δωρητής ήταν ο Βορειοηπειρώτης Σίµων Σίνας.
Μοναστηράκι
Έτσι ονοµάζεται µια ολόκληρη συνοικία της Αθήνας, γνωστή σήµερα για τα τουριστικά της καταστήµατα αλλά µέχρι πρόσφατα κυρίως για τα παλαιοπωλεία της και το παζάρι της, το περίφηµο «γιουσουρούµ». Ωστόσο, η ονοµασία ταυτίζεται επίσης µε την πλατεία της συνοικίας. Γύρω από αυτή βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου (ήταν µετόχι της Μονής Καρέα, και έτσι προέκυψε και η ονοµασία «Μοναστηράκι»), το τζαµί Τζισταράκη, σήµερα παράρτηµα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης (στεγάζει πλούσια συλλογή κεραµικών) και, λίγο πιο πάνω, η Βιβλιοθήκη Αδριανού, από τα σηµαντικότερα ρωµαϊκά µνηµεία. Παράλληλα, η πλατεία είναι και η «είσοδος» για µια από τις πιο ζωντανές περιοχές της πρωτεύουσας, µε ταβέρνες, µπαράκια, µεζεδοπωλεία, cafes, µεταξύ άλλων στην οδό Αδριανού, αλλά και πολλά καταστήµατα µε είδη λαϊκής τέχνης και αναµνηστικά (οδός Πανδρόσου).
Αρχαία Αγορά
Το αδιαφιλονίκητο κέντρο της πόλης κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Εδώ επικεντρωνόταν η εµπορική κίνηση, υπήρχαν όµως και µια σειρά από σηµαντικά δηµόσια κτήρια και ναοί. Ρήτορες που αγόρευαν, φιλόσοφοι που δίδασκαν τους νέους αλλά και οι πάντα... έντονες πολιτικές (και όχι µόνο) συζητήσεις µεταξύ των Αθηναίων έδιναν ιδιαίτερα ζωντανό χαρακτήρα στην αγορά. Από τα κτίσµατα που σώζονται, ξεχωρίζουν ασφαλώς ο ναός του Ηφαίστου (γνωστός σήµερα ως Θησείο) και η πολύ µεταγενέστερη, ελληνιστική Στοά του Αττάλου, που αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ‘50 και στεγάζει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. Από τους ωραιότερους περιπάτους στην Αθήνα, ανάµεσα στην Πλάκα και το Θησείο!
Info: Καθηµερινά 08:00-15:00, είσοδος (από οδό Αδριανού) €4.
Λυκαβηττός
Ο πιο... διάσηµος λόφος της Αθήνας έχει να επιδείξει ιδιαίτερες οµορφιές. Διαθέτει το µοναδικό τελεφερίκ της πόλης (από οδ. Πλουτάρχου & Αριστίππου, Κολωνάκι, µέχρι την κορυφή του λόφου, 09:00-02:30, κάθε 30΄, €7 µε επιστροφή), τον πιο ατµοσφαιρικό συναυλιακό χώρο και ακόµα το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, πολύ πράσινο, ένα από τα πιο γνωστά gourmet εστιατόρια και... απίστευτη θέα σε όλο το Λεκανοπέδιο, µέχρι τον Πειραιά και τη θάλασσα... Στους πρόποδές του υπάρχουν µια σειρά από γραφικότατες γωνιές, όπως η Πλατεία Δεξαµενής προς το Κολωνάκι. Ο Λυκαβηττός είναι η... ροµαντική πλευρά της πόλης! Tip: Ο λόφος, πάντως, έχει τα µυστικά του: άγνωστα στους πολλούς εκκλησάκια, σπήλαια αλλά και κατασκευασµένες (κυρίως για στρατιωτικούς λόγους) σήραγγες, ενώ λίγοι ξέρουν ότι η πανίδα του σε πτηνά (γεράκια, κουκουβάγιες) είναι ιδιαίτερα πλούσια!
Σούνιο
Σε στρατηγική θέση, στο νότιο άκρο της Αττικής, «επιβλέποντας» κατά κάποιον τρόπο το Αιγαίο, αυτό το ακρωτήριο έπαιξε µεγάλο ρόλο στην αρχαία ιστορία της Αθήνας. Εδώ δεσπόζει ο περίφηµος Ναός του Ποσειδώνα, που το επιβλητικό του «παράστηµα» και τη δωρική του λιτότητα θαύµαζαν ανέκαθεν όσοι περνούσαν από εδώ. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται ερείπια και άλλων αρχαίων ναών, ο εθνικός δρυµός Σουνίου, αλλά και µερικές από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής! Το ηλιοβασίλεµα από το ακρωτήριο είναι µαγικό!
Info: Καθηµερινά, από 09:30 (το καλοκαίρι από 08:00) έως τη δύση του ήλιου, είσοδος €2.
Παναθηναϊκό Στάδιο
Εκεί όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα στάδιο για την τέλεση αθλητικών αγώνων στο πλαίσιο των Παναθηναίων, επέλεξε η ελληνική πολιτεία να κατασκευάσει τον χώρο όπου θα πραγµατοποιούνταν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυµπιακοί Αγώνες (1896). Μόνο που τα αρχαία µάρµαρα είχαν λεηλατηθεί στο σύνολό τους. Με χρήµατα που διέθεσε κυρίως ο Μετσοβίτης Γεώργιος Αβέρωφ, κατασκευάστηκε τελικά το Καλλιµάρµαρο, που παραµένει µέχρι σήµερα ένα κόσµηµα της Αθήνας. Βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου και δίπλα στο λόφο Αρδηττού. Σήµερα χρησιµοποιείται κυρίως για τελετές και εκδηλώσεις, αν και στους Ολυµπιακούς του 2004 κατέληξαν εδώ οι µαραθωνοδρόµοι και φιλοξένησε το αγώνισµα της τοξοβολίας. Info: Λεωφ. Βασ. Κων/νου, ανοιχτά για το κοινό καθηµερινά 08:00-19:00 (Νοέµ.-Φεβ. 08:00-17:00), γενική είσοδος €3. Υπάρχει αυτόµατη ακουστική ξενάγηση σε 11 γλώσσες.
Στύλοι Ολυµπίου Διός
Ο µεγαλοπρεπής ναός του Ολυµπίου Διός (ή Ολυµπιείο) ολοκληρώθηκε στα χρόνια του Ρωµαίου αυτοκράτορα Αδριανού, αφού είχε ξεκινήσει να χτίζεται σχεδόν 6,5 αιώνες νωρίτερα, από τον τύραννο Πεισίστρατο, αλλά οι εργασίες σταµάτησαν. Από τις 104 κολόνες κορινθιακού ρυθµού σήµερα σώζονται µόνο 15, αλλά και από αυτές µπορούµε να σχηµατίσουµε µια εικόνα για τον επιβλητικό χαρακτήρα του οικοδοµήµατος. Στο χώρο αυτό είχαν ανεγερθεί και άλλα σηµαντικά κτίσµατα, ενώ υπήρχαν και περίτεχνα αγάλµατα, ελάχιστα πράγµατα όµως έχουν βρεθεί στις ανασκαφές. Σε πολύ µικρή απόσταση συναντάµε και την Πύλη του Αδριανού, επί της λεωφόρου Βασ. Αµαλίας. Ο αρχαιολογικός χώρος (επί της Λεωφ. Αµαλίας, 500 µ. νοτίως της Πλατείας Συντάγµατος) προσφέρεται για... υπέροχη βόλτα στην ιστορία αλλά και το... φυσικό τοπίο της Αθήνας!
Info: Καθηµερινά 08:00-15:00, είσοδος €2.
Οµόνοια
Η... ταλαιπωρηµένη από απανωτές «αναπλάσεις» (µε τελευταία εκείνη του 2004) αλλά και τη γενικότερη υποβάθµιση της περιοχής της πλατεία Οµονοίας δεν παύει να αποτελεί ένα σηµείο αναφοράς της Αθήνας, αλλά και συγκοινωνιακό κέντρο, αφού από εδώ ξεκινούν σηµαντικές οδοί και κάτω από αυτή βρίσκεται ένας από τους πιο κοµβικούς σταθµούς του µετρό. Επίσης, ορισµένα από τα κτήρια που την περιβάλλουν, όπως των πρώην ξενοδοχείων «Μπάγκειον» και «Μέγας Αλέξανδρος», θεωρούνται σηµαντικά για την αρχιτεκτονική της πόλης. Secret tip: Το ξέρετε ότι εδώ έκαναν για πρώτη φορά την εµφάνισή τους στην Ελλάδα οι κυλιόµενες σκάλες, το 1960;
Σύνταγµα
Η κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας οφείλει το όνοµά της στο κίνηµα που εκδηλώθηκε στις 3 Σεπτεµβρίου 1843 και ανάγκασε τον βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγµα. Στο πάνω τµήµα της δεσπόζει το επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων (µέχρι και το 1929 Ανάκτορα, ανεγέρθηκε το 1836-1847), αλλά και το Μνηµείο του Άγνωστου Στρατιώτη – η αλλαγή φρουράς των ευζώνων που το φυλάνε είναι κάτι που προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον των τουριστών! Γύρω από την πλατεία βρίσκονται µερικά από τα καλύτερα και ιστορικότερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, µε το Μεγάλη Βρεταννία ασφαλώς να ξεχωρίζει, ενώ από αυτή ξεκινούν σηµαντικότατες οδοί της Αθήνας (Σταδίου, Πανεπιστηµίου, Ερµού, Μητροπόλεως, Φιλελλήνων).
Εθνικός Κήπος
Κάπως παραγνωρισµένος στις ηµέρες µας, ο Εθνικός Κήπος (µέχρι το 1974 Βασιλικός Κήπος), ακριβώς δίπλα στη Βουλή, υπήρξε επίτευγµα της κηποτεχνικής της εποχής του (η φύτευσή του ξεκίνησε το 1839) και παραµένει µια όαση δροσιάς και χαλάρωσης σπάνια... για τα αθηναϊκά δεδοµένα. Πέρα από την άκρως ενδιαφέρουσα και πυκνή βλάστησή του, σε αυτόν θα δούµε αυθεντικούς αρχαίους κίονες, προτοµές σηµαντικών προσωπικοτήτων, ενώ διαθέτει ακόµα λιµνούλες µε πάπιες, έναν µικρό ζωολογικό κήπο, παιδική βιβλιοθήκη, βοτανολογική συλλογή και ένα χαρακτηριστικό καφενεδάκι. Info: Καθηµερινά, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Είσοδος (από τη Λεωφ. Αµαλίας, τη Βασ. Σοφίας, την Ηρώδου του Αττικού ή το Ζάππειο) ελεύθερη.
Ρωµαϊκή Αγορά
Εδώ µεταφέρθηκε το κέντρο της οικονοµικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας κατά τους ρωµαϊκούς χρόνους. Ξεκίνησε να χτίζεται στα τέλη του 1ου αι. π.Χ., µε δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Οκταβιανού Αυγούστου, αλλά έφτασε στο απόγειό της στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (2ος αι. µ.Χ.). Καταστράφηκε από τις βαρβαρικές επιδροµές, ενώ κατά τους οθωµανικούς χρόνους ξεχώριζε εδώ το Φετιχέ τζαµί. Εντοπίζεται στην Πλάκα, δυο βήµατα από τον σταθµό µετρό του Μοναστηρακίου. Στη δυτική της πλευρά θαυµάζουµε την πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς, ενώ στο ανατολικό της άκρο δεσπόζει το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, γνωστό και ως «Αέρηδες» – αστεροσκοπείο αρχικά, µετατράπηκε αργότερα σε χριστιανικό (ορθόδοξο) ναό, καθολικό µοναστήρι και τεκέ (µοναστήρι) των δερβίσηδων.
Λίµνη Βουλιαγµένης
Δεν θυµίζει σε καµιά περίπτωση Αθήνα το µαγικό τοπίο της Λίµνης της Βουλιαγµένης, 21 χλµ. νότια από το κέντρο της πόλης. Ο τεράστιος βράχος που δεσπόζει πάνω από τα νερά της, η ηρεµία και η δροσιά του µέρους, όλα δηµιουργούν σκηνικό... ιδανικό για απόδραση από την κίνηση και το στρες της µεγαλούπολης. Η λίµνη είναι ιαµατική, µε µεγάλη περιεκτικότητα σε µέταλλα και ιχνοστοιχεία και ενδείκνυται για ρευµατικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις κ.ά. Διαθέτει σπήλαιο που παραµένει, σε µεγάλο βαθµό, ανεξερεύνητο... προκαλώντας διαχρονικά µεγάλη περιέργεια στους σπηλαιολόγους και γεωλόγους. Info: Μπορείτε να κολυµπήσετε εδώ καθηµερινά 07:00-20:00, είσοδος €9. Ο χώρος διαθέτει και cafe-εστιατόριο.

Περισσότερα θέματα για έξοδο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)