Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε στρεσογόνες καταστάσεις και σε κανονικά επίπεδα λειτουργεί προστατευτικά και επικοδομητικά. Η εφηβεία είναι από μόνη της μια στρεσογόνος περίοδος, που επηρεάζει συναισθηματικά τους εφήβους, αφού συμβαίνουν πολλές αλλαγές σε πολλά επίπεδα (βιοσωματικό, γνωστικό, κοινωνικό). Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με τις σχολικές εξετάσεις, είναι λογικό να προκαλούν άγχος.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως γονείς;
Μπορείτε να στηρίξετε τον/ την έφηβο να αντιμετωπίσει τη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων και να διαχειριστούν πιο λειτουργικά τα συναισθήματά τους, για να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Ορίστε μια σειρά από συμβουλές για να είστε δίπλα του/ της.
1. Φροντίστε τον οργανισμό τους μέσα από μια καλή ισορροπημένη διατροφή, χωρίς ζάχαρη και λιπαρά, αλλά με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
2. Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα, καθώς η σωματική ευεξία συμβάλλει στη μείωση του άγχους.
3. Ακολουθείτε τους δικούς τους χρόνους. Δηλώστε τη διαθεσιμότητα και συμπαράστασή σας, αλλά δώστε τους χώρο να ζητήσουν οι ίδιοι αν κάτι χρειάζονται.
4. Αποφύγετε να παρεμβαίνετε στον τρόπο που διαβάζουν και να κάνετε σχόλια για το πότε θα κάνουν διάλειμμα. Κάθε ένας έχεις τους δικούς του ρυθμούς και τους ξέρει.
5. Επιβραβεύστε την προσπάθεια.
6. Ενθαρρύνετε την έκφραση των συναισθημάτων , των σκέψεων, των αγωνιών και των φόβων τους. Διαμορφώστε μαζί τους ένα πλάνο για το πώς να κινηθούν σε όλες τις πιθανές καταστάσεις. βοηθήστε τους να καταλάβουν ότι έχουν εναλλακτικές επιλογές για τις σπουδές και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
7. Επιδιώξτε να έχετε παράλληλα τη δική σας προσωπική ζωή. Έτσι, δίνετε το μήνυμα ότι η ευτυχία σας δεν εξαρτάται από το αν ο/η έφηβος αποδώσει καλά στις εξετάσεις.
8. Αναγνωρίστε την ανάγκη τους για έξοδο και άλλες δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και τους χαλαρώνουν. Είναι σημαντικό να υπάρχει χρόνος αποσυμπίεσης.
9. Υπενθυμίστε τους ότι η εισαγωγή σε κάποια σχολή δεν εξασφαλίζει ταυτόχρονα επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, καταξίωση και ευτυχία.
10. Πείτε τους πώς ό,τι και αν συμβεί, εσείς θα τον/την αγαπάτε και θα τον/την δέχεστε για αυτό που είναι.
Περισσότερα θέματα για τις εξετάσεις εδώ.