Οι πιο παλιοί το γνωρίζουν, οι νέοι ίσως να δυσκολευτούν να το πιστέψουν: κάποτε υπήρχε ζωή και χωρίς ίντερνετ. Οι άνθρωποι δεν σέρφαραν κάθε μέρα και δεν περνούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του 24ωρου τους ανάμεσα στο Facebook και το Youtube.
Α, να το πούμε και αυτό: κάποτε υπήρχε ίντερνετ χωρίς το Facebook. Όντως, διαβάσατε καλά νεαροί μας φίλοι. Υπήρχε το ίντερνετ αλλά δεν υπήρχε το Facebook. Παράδοξο, ε; Μπορείτε να φανταστείτε έναν (πρωτόγονο) κόσμο χωρίς ίντερνετ αλλά ίντερνετ χωρίς Facebook πως γίνεται; Κι όμως!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν social media. Υπήρχαν και μάλιστα μπόλικα. Μετά εμφανίστηκε το Facebook και τα εξαφάνισε όλα ωστόσο αυτά υπήρξαν!
Σήμερα κάνουμε μαθήματα ιστορίας και σας διδάσκουμε τα social media πριν το Facebook:
Friendster
Ένα από τα πρώτα social media, αποκαλείται ο «παππούς» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όλες οι δυνατότητες του Facebook υπήρχαν και εκεί αλλά σε πολύ εμβρυακό επίπεδο: επικοινωνούσες με άλλους χρήστες μέσω μηνυμάτων, μοιραζόσουν φωτογραφίες και βίντεο, αντάλλαζες μηνύματα κτλ. Το Facebook το «κατάπιε» και ουσιαστικά εξαφάνισε την λειτουργία του, η οποία έληξε και τυπικά μόλις το 2015 (ουσιαστικά όμως από πολύ πιο πριν).
Myspace
Από το 2005 μέχρι το 2009 υπήρξε το μαζικότερο social media στον κόσμο. Είναι ακόμα ενεργό αλλά πλέον λειτουργεί περισσότερο ως πλατφόρμα προβολής για μουσικούς και συγκροτήματα. Πολλοί υποστηρίζουν πως η αποτυχία του οφείλεται στο ότι εύκολα μπορούσες να προβάλεις τον εαυτό σου απο το Myspace αλλά δύσκολα επικοινωνούσες με άλλους χρήστες.
Digg
Το Digg ήταν μια σχετικά πρωτότυπη ιδέα για την εποχή του καθώς ο κάθε χρήστης μοιραζόταν στο προσωπικό του προφίλ τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας και αυτές που έπαιρναν τα πιο πολλά shear εμφανιζόντουσαν κάθε μέρα υπό μορφή ειδησεογραφίας στην αρχική σελίδα του Digg. Η ανάπτυξη των υπόλοιπων social media το έκανε ανεπίκαιρο και τελικά έκλεισε τον Ιούλιο του 2012.
Livejournal
Ένα από τα πιο παλιά social media καθώς ξεκίνησε την λειτουργία του τον μακρινό Απρίλη του 1999, το Livejournal σχεδιάστηκε από έναν προγραμματιστεί για να κρατάει επαφή με τους πρώην συμμαθητές του και μέσω αυτού όλοι μοιραζόντουσαν τις σκέψεις τους και το καθημερινό τους πρόγραμμα. Επεκτάθηκε σε ευρύτερους κύκλους και έφτασε το 2005 να είναι ένα πολύ μαζικό social media. Θεωρητικά υπάρχει ακόμα…
Classmates
Ακόμα πιο παλιό, σχεδιάστηκε και λειτούργησε το 1995 και απευθυνόταν -όπως λέει και το όνομά του- σε μαθητές και φοιτητές που δημιουργούσαν ιντερνετικούς κύκλους γύρω από τις καθημερινότητές τους σε σχολεία και σχολές. Θεωρητικά και αυτό υπάρχει ακόμα…
Orkut
Δημιούργημα ενός Τούρκου υπαλλήλου της Google, του Orkut Büyükkökten από τον οποίο πήρε και το όνομά του (!), τo Orkut έγινε μια πλατφόρμα γνωριμιών που δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αλλά στην Βραζιλία και την Ινδία είχε τεράστια πέραση. Το Orkut υπήρχε από το 2008 και έκλεισε το 2014.
Hi-5
Φτιάχτηκε το 2004 και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλή. Δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το Facebook αλλά για να ένα διάστημα το κόντραρε. Σταδιακά η φυσιογνωμία του άλλαξε προκειμένου να επιβιώσει και ενίσχυσε πολύ την σχέση του με τo gaming. Υπάρχει ακόμα αλλά πλέον θεωρείται περισσότερο gaming site και λιγότερο social media.
Napster
Το ιστορικό Napster ξεκίνησε σαν site μέσω του οποίου μπορούσες να κατεβάσεις μουσική και για αυτό το λόγο (με δεδομένο πως ήταν πρωτόγνωρη αυτή η δυνατότητα εκείνη την εποχή) ήρθε σε δικαστική σύγκρουση με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. Άνοιξε το 2000 και έκλεισε το 2002 μετά την δικαστική συντριβή του. Έχει ξανανοίξει και λειτουργεί ως πλατφόρμα για μουσική.
menshouse.gr
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.
menshouse.gr
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.