Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου απαριθμεί τα 30 πράγματα που θα μετατρέψουν τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού σας σε διασκέδαση για όλη την οικογένεια.
Μια ανάσα πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς και τις καλοκαιρινές διακοπές και οι γονείς πρέπει να σχεδιάσουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι διακοπές για πολλές οικογένειες περιορίζονται μόλις σε μερικές ημέρες. Πώς θα γεμίσει, λοιπόν, αυτός ο κενός χρόνος ανακουφίζοντας γονείς και παιδιά; Καθόλου δύσκολα!
Ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών.
Η λίστα
1. Επισκεφτείτε κέντρα πολιτισμού και μουσεία, πηγαίντε σε μουσικές σκηνές, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, θερινό σινεμά και στο Πλανητάριο. Είναι ευκαιρία τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη, την τέχνη, τον πολιτισμό.
2. Μπορεί να ξεκινήσουν μαθήματα ζωγραφικής, γεγονός που θα τα κρατά απασχολημένα για ώρες ενώ παράλληλα θα ακονίζουν τη φαντασία τους.
3. Διδάξτε τους τα μυστικά των πανιών και τη ναυτική τέχνη εγγράφοντάς τα σε σχολή ιστιοπλοΐας.
4. Προγραμματίστε μια μέρα στην παραλία: παιχνίδια στο νερό, αθλοπαιδιές, κάστρα στην άμμο. Η δημιουργικότητα και η φαντασία μπορούν να δώσουν νέο ενδιαφέρον σε μια βόλτα στη θάλασσα.
5. Πηγαίντε μαζί μια βόλτα στον ζωολογικό κήπο – για τους κατοίκους της Αθήνας, στο Αττικό Πάρκο στα Σπάτα.
6. Κάντε ένα λεύκωμα μαζί τους ξεκινώντας με φωτογραφίες από τη στιγμή που γεννήθηκαν. Θα έχουν ένα αρχείο το οποίο θα εμπλουτίζουν συνεχώς.
7. Απλώστε εφημερίδες κάτω από μεγάλα χαρτόνια και αφήστε τα με τους φίλους τους με χρώματα και πινέλα. Επιλέξτε ένα θέμα και κάντε μαζί κολάζ από εφημερίδες και περιοδικά, το οποίο κατόπιν μπορείτε να κορνιζάρετε.
8. Πηγαίντε σε ένα φυτώριο και επιλέξτε μαζί σπόρους για μικρά φυτά που μεγαλώνουν σε κλειστούς χώρους. Κάντε τα παιδιά σας υπεύθυνα για τη συντήρησή τους.
9. Βάλτε τη μαγειρική στη ζωή τους. Ψήστε μαζί κέικ ή μπισκότα χρησιμοποιώντας μαγειρικά χρώματα και δίνοντάς τους τον ρόλο του σεφ.
10. Μάθετε για τα καλοκαιρινά προγράμματα των αθλητικών σωματείων ή του δημοτικού γυμναστηρίου της περιοχής σας. Εκεί απασχολούνται με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες από πολύ μικρή ηλικία.
11. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία τους.
12. Πάρτε βιβλία με κουίζ ή σταυρόλεξα. Είναι διασκεδαστικά και ακονίζουν το μυαλό.
13. Αποτοξινώστε τα παιδιά σας από το Διαδίκτυο. Περιορίστε τη χρήση του βάζοντας όρια και πάντοτε ελέγχετε τις σελίδες που επισκέπτονται. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού και το γνωρίζουμε όλοι.
14. Επισκεφτείτε ένα εμπορικό κέντρο με τα παιδιά σας και τους φίλους τους. Περάστε τη μέρα χαζεύοντας βιτρίνες, ρωτήστε τα ποια πράγματα τους αρέσουν, ζητήστε τη γνώμη τους για τα ψώνια σας.
15. Πηγαίντε στο πάρκο ώστε να έρθουν σε επαφή με τη φύση, δείξτε τους δέντρα και λουλούδια και ζητήστε τους να τα αναγνωρίσουν. Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι γνώσεων που θα βοηθήσει και εσάς να ξεσκονίσετε τις γνώσεις σας για το φυτικό βασίλειο.
16. Κάντε ένα λεύκωμα με αποξηραμένα φύλλα, λουλούδια, βότσαλα κ.λπ.
17. Βάλτε μουσική και χορέψτε παρέα, πρόκειται για εξαιρετικό αγχολυτικό!
18. Καθαρίστε τα ντουλάπια μαζί και φροντίστε να συγκεντρώσουν όλα τα πράγματά τους σε δικά τους κουτιά. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα ορφανοτροφείο ή ένα ίδρυμα αστέγων και να δωρίσουν ό,τι δεν χρησιμοποιούν.
19. Πάρτε τα μεγαλύτερα παιδιά για βόλτα με βάρκα και κάντε κωπηλασία. Βεβαιωθείτε ότι όλοι σας γνωρίζετε κολύμπι.
20. Αν και δεν συνηθίζεται τόσο στην Ελλάδα, δοκιμάστε να πάτε για ιππασία, περιηγηθείτε στους στάβλους. Η εξοικείωσή τους με τα ζώα είναι σημαντική για τη ζωή τους συνολικά.
21. Πηγαίντε τα παιδιά με φίλους τους στην παιδική χαρά – είναι σπουδαία εκτόνωση.
22. Καλέστε φίλους τους να κοιμηθούν σπίτι σας.
23. Εγγραφείτε σε πολυχώρους δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης που δραστηριοποιούν τα παιδιά από το πρωί με βιωματικές δράσεις, επαφή με την τέχνη και τη φύση, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, μαγειρική κ.λπ
24. Ανακοινώστε ένα κυνήγι θησαυρού. Ο νικητής θα ανταμειφθεί με το αγαπημένο του φαγητό, ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι.
25. Φροντίστε να περάσουν μια μέρα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
26. Σχεδιάστε οικογενειακό πικνίκ σε ένα κοντινό βουνό ή παραλία.
27. Πηγαίντε σε κατάστημα παιχνιδιών / βιβλιοπωλείο και δώστε τους έναν προϋπολογισμό. Αφήστε τα να αγοράσουν ό,τι θέλουν, είτε εσείς το θεωρείτε χρήσιμο είτε όχι. Το να μάθουν να ξοδεύουν συγκεκριμένα ποσά θα τα βοηθήσει να οργανώνουν το χαρτζιλίκι και μετέπειτα τα οικονομικά τους για μια ζωή.
28. Αγοράστε γλάστρες, λάσπη, ακρυλικό χρώμα, πούλιες και καθρέφτες και αφήστε τα χαλαρά να δημιουργήσουν! Μπορεί να εκπλαγείτε.
29. Εγγράψτε τα σε θερινές κατασκηνώσεις (κάντε κατασκήνωση και στο μπαλκόνι σας), εργαστήρια υποκριτικής τέχνης, δημιουργικές ομάδες (όπως εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, πηλού κ.λπ.).
30. Οργανώστε βραδιές παντομίμας, συνδυάζουν παιχνίδι και γνώσεις.
Το καλοκαίρι μόλις ξεκινά. Το φετινό μπορεί να μια πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας, αλλά και να χαρίσετε στον εαυτό σας τη μοναδική ευκαιρία να ξαναγίνει για λίγο παιδί, να χαλαρώσει και να γεμίσει τις μπαταρίες του με ευχάριστες αναμνήσεις. Και να θυμάστε: τα παιδιά ανατρέχουν πάντα στα οικογενειακά καλοκαίρια, είναι το δικό τους προσωπικό άλμπουμ που ανασύρεται σε δύσκολες στιγμές.
Της Χαράς Καραμήτσου
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)
Περισσότερες δραστηριότητες εδώ.