Πανελλαδικές εξετάσεις: 3 μυστικά για να θυμάσαι αυτά που διάβασες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Για τους περισσότερους μαθητές, η εξεταστική περίοδος συνοδεύεται από πίεση, κούραση, και άγχος, δεδομένου ότι φιλοδοξούν να έχουν καλές επιδόσεις.  Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική μελέτη, η οποία εξασφαλίζει την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Στο κείμενο που ακολουθεί  αναλύονται διεξοδικά διάφοροι τρόποι που διευκολύνουν τον μαθητή στην προσέγγιση του στόχου του.
Γράφει η Μαρκέλλα Καπλάνη
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ & ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Κατανομή Ύλης
Είναι καθοριστικής σημασίας το κάθε μάθημα να διαιρείται σε ενότητες, με τις οποίες ο εξεταζόμενος θα καταπιάνεται διαφορετικές μέρες. Αυτό ξεκουράζει το μυαλό, ενισχύει την μνήμη και συμβάλλει στην καλύτερη αφομοίωση της γνώσης.
Χώρος Μελέτης
Μια μεταβλητή που καθορίζει άμεσα τη συγκέντρωση ενός μαθητή και τη δυνατότητά του να απομνημονεύσει  είναι ο χώρος στον οποίο επιλέγει να μελετήσει. Εάν το δωμάτιο του μαθητή αποτελεί ένα χώρο στον οποίο συνηθίζει να ξεδίνει, τότε κρίνεται ακατάλληλο για αποτελεσματική μελέτη. Εάν καθίσταται εφικτό, καλό είναι ο μαθητής να μελετά σε ένα χώρο με μειωμένα ερεθίσματα (αντικείμενα, κινητικότητα ανθρώπων / κατοικίδιων, κτλ), που εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία και προ πάντων παραπέμπει ελάχιστα σε διασκεδαστικές δραστηριότητες .
Βοηθητικά Εργαλεία
Εργαλεία που ενισχύουν τη συγκράτηση της γνώσης είναι το κίτρινο χαρτί σημειώσεων, αφού έχει παρατηρηθεί αυξημένη απομνημόνευση των καταγεγραμμένων σε αυτό πληροφοριών, καθώς και το μπλε στυλό. Επίσης, είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιούνται εργαλεία ταξινόμησης όπως ντοσιέ, φάκελοι, κτλ, για την καλύτερη οργάνωση των σημειώσεων που χρειάζονται  για την μελέτη του κάθε μαθήματος. Τα στυλό με έντονα χρώματα  και οι φωσφορίζοντες μαρκαδόροι είναι, επίσης, χρήσιμα μέσα στην προσπάθεια επεξεργασίας και αποθήκευσης της γνώσης.
Περισσότερα θέματα για τις εξετάσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)