Είναι η εποχή της πληροφορίας, και συχνά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, αντικαθιστούν τις προηγούμενες απόψεις μας, είτε πρόκειται για μια επιστημονική ανακάλυψη ή εφεύρεση.
Συγκεντρώσαμε μερικά ιστορικά γεγονότα που όλοι πιστεύαμε από το σχολείο, τα οποία αποδείχτηκαν ότι ήταν ψευδή.
1. Ο Ναπολέων και η μύτη της Σφίγγας
Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι γνωστή ότι της λείπει η μύτη. Σύμφωνα με ένα μύθο, ο στρατός του Ναπολέοντα κατέστρεψε αυτό το μέρος του σώματος κατά τη διάρκεια μιας μάχης με τους Τούρκους το 1798. Ωστόσο, οι σημειώσεις του Δανού ταξιδιώτη Frederic Norden, στις οποίες απεικονίζεται το άγαλμα χωρίς μύτη το 1737, διαψεύδουν την ιστορία του Ναπολέοντα.
2. Ο Βαν Γκογκ και το αυτί του
Η ιστορία του καλλιτέχνη να φέρεται να κόβει το αυτί του και να το στέλνει στην αγαπημένη του είναι αρκετά υπερβολική. Στην πραγματικότητα, συνέβη μετά από μια σύγκρουση με τον φίλο του, Paul Gauguin, κατά την οποία ο Βαν Γκογκ του επιτέθηκε με ένα ξυράφι. Σε μια κρίση τύψεων (ή σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, από τρέλα), ο Vincent έκοψε το λοβό του αυτιού του, το ίδιο βράδυ.
3. Τα κερασφόρα κράνη των Βίκινγκς
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους Βίκινγκς να απεικονίζονται με κερασφόρα κράνη, αλλά οι αρχαιολόγοι ακόμα δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια τι σχήμα είχαν τα κράνη τους. Τέτοια κράνη είχαν βρεθεί μόνο σε τάφους τους, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες, όχι σε μάχες. Επιπλέον, χρησιμοποιούνταν από την Εποχή του Χαλκού, πολύ πριν από την εποχή των Βίκινγκς.
4. Στόουνχεντζ
Το Στόουνχεντζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου, και οι νέες υποθέσεις σχετικά με αυτό γεννιούνται τακτικά. Ωστόσο, αρχικά δεν φαινόταν όπως είναι σήμερα: το 1901, ο William Gowland ξεκίνησε την αναστήλωση του μνημείου. Πρόσφατες φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι τώρα είναι εντελώς διαφορετικό από ό, τι κατά την αρχαιότητα.
5. Ανακάλυψη της Αμερικής
Σε μαθήματα ιστορίας, μας εξιστορούν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική το 1492. Ωστόσο, οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ταξίδεψαν στο Νέο Κόσμο ήταν οι Βίκινγκς στο τέλος του 10ου αιώνα. Τότε έλαβε χώρα και η πρώτη επαφή με τους αυτόχθονες πληθυσμούς.
6. Τα ποιήματα του Ossian
Ο Σκωτσέζος ποιητής James McPherson ήταν γνωστός για τη μετάφραση των ποιημάτων του Ossian, ενός Κέλτη βάρδου του 3ου αιώνα, από την Ιρλανδία. Ωστόσο, όταν του ζήτησαν να παρουσιάσει τα χειρόγραφα, ο McPherson απέφυγε το θέμα. Τα χειρόγραφα δεν έχουν ακόμα βρεθεί, και τα ποιήματα τώρα θεωρούνται πλέον μια μυθοποίηση.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.
μαθητούδι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ fake η photo του Στόουνχεντζ.