Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Για όλους όσους έζησαν ως παιδιά την πιο ωραία δεκαετία της ανθρώπινης ιστορίας.
Είσαι γέννημα θρέμμα της δεκαετίας του ’90 αν ταυτίζεσαι με τα παρακάτω:
1. Αρχές 90: Κάτι μεταξύ παιδιού και εφήβου ή αλλιώς “η φάση είναι Δημοτικό”.
– Paxos και ξερός, δηλαδή.
– Εκεί γύρω, λοιπόν, μπήκες από νωρίς στο παιχνίδι της κλασσικής κόντρας Α1 με Α2, ( ή 6οδημοτικό με 9ο Στη Νέα Σμύρνη ας πούμε) και φυσικά στην αιώνια κόντρα Αγόρια – Κορίτσια. Με το μυθικό σύνθημα «Αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες».
– Επιστρέφοντας από το σχολείο έβλεπες τηλεόραση τρώγοντας μεσημεριανό: Kαρουζέλ, Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, Ατίθασα Νιάτα, Santa Barbara, Art Attack, Beverly Hills, Baywatch (= σεισμός του 99), Cebollitas (οι Ατρόμητοι για τους νεότερους). Και βέβαια η γκόμενα στο New Channel που έβαζε τραγούδια video clip παραγγελιά.
 – Τα Σάββατα έβλεπες φανατικά “παιδικά” ή αλλιώς “μικιμάου”. Ξύπναγες το πρωί στις 8 για ένα τουλάχιστον γεμάτο 5ωρο παιδικά και γάλα με κορνφλέιξ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε: «Candy Candy», «Thundercats», «Getter Robot», «Χελωνονιντζάκια», «G. I Joe», «Χάιντι», «X-Men», «Bolek και Lolek», «The Flintstones», «Καπαμαρού», «Sailor Moon», «Scooby Doo», «Μάγια η Μέλισσα», «Disney Club» με Λυκούργο και Καρολίνα, «Dragon Ball», «Power Rangers» κλπ.
– Φυσικά, το Σάββατο δεν τελείωνε εκεί. Τα μεσημέρια είχε «Ο Πρίγκιπας του Μπελ Ερ» με αμούστακο Will Smith και μια άλλη σπουδαία αμερικανιά με ένα παιδάκι με γυαλιά πατομπούκαλα και τσιριχτή φωνή. Τα πολύ αλάνια λιώνανε και με τιτάνα Al Bandy και «Παντρεμένοι με παιδιά».
– Επίσης, έχουμε να σου ‘πούμε το εξής: «Και ο Ρούχλας είναι λαααα». Συνεννοηθήκαμε ε;
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Έβλεπες μαζί με την γιαγιά σου Λάμψη και Καλημέρα Ζωή (ΣΚΟΥΛΙΚΙΙΙΙ).
-΄Εβλεπες μαζί με τους γονείς σου Πολυχρονίου και Αντρέα Μικρούτσικο aka τροχό της τύχης και Μεγάλο Παζάρι (την κουρτίνα τρία).
– Και φυσικά πρόλαβες έστω στο τσακ την υπέρτατη σειρά όλων των εποχών: τους Απαράδεκτους. Ρισπέκτ.
-Το Lion King σε ανάγκασε να ωριμάσεις πριν την ηλικία σου και να πάθεις την πρώτη σου μίνι κατάθλιψη.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Πήγαινες στο περίπτερο για να αγοράσεις Κόμιξ. «Αλμανάκο», «Μίκυ Μάους» (με δώρο μπλουζάκι σε σχήμα Μίκυ που το έβαζες στο νερό και γινόταν κανονικό – αλήθεια πώς ρε φίλε;) «Αστερίξ και Οβελίξ», «Τεν Τεν», «Λούκυ Λουκ», «Κουστώ» (ναι, ναι υπήρχε κόμιξ με την ζωή του Κουστώ) και βέβαια αγαπημένες «Παπιοπεριπέτειες».
– Έχεις υπάρξει πρόσκοπος ή λυκόπουλο. Και για κάποιο λόγο πίστευες πώς είναι σημαντικό να ξέρεις κόμπους ή να στήνεις μια σκηνή.
– Έχεις πετάξει άπειρα σκορδάκια, μινέρβες και γουρούνες. Στο δρόμο, σε περαστικούς, μέσα σε τούβλα, μέσα σε μπουκαλάκια νερού.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Τελευταία μέρα σχολείου = ΜΠΟΥΓΕΛΟ. Νόμος. Τα τελευταία χρόνια με νερόμπομπες αλλά συνήθως με παραγεμισμένες πλαστικές σακούλες.
– Έτριβες στην τάξη κιμωλίες. Για κάποιο λόγο.
– Εφτιαχνες “φαγουρόσκονη” με γομίδια. Για τον ίδιο λόγο.
– Όλα αυτά τα πέταγες στην κουκούλα του συμμαθητή που καθόταν μπροστά σου.
– Τούρτες γενεθλίων για τα αγόρια: Γαμάτο γήπεδο ποδοσφαίρου με παίκτες subbuteo. Τούρτες γενεθλίων για τα κορίτσια: Ξενέρωτες λιμνούλες με κύκνους και δεντράκια. Δηλαδή, πόσο σεξιστικό, παιδιά;
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Έχεις γράψει σε λεύκωμα  «τι εστί αγάπη;». (Φύλλο στον άνεμο με άντρα μοιάζει, στείλτον στο διάολο και μην σε νοιάζει .Έρως ανίκατε μάχαν, βλάχος αγάπησε βλάχα, πάνω σε μηχανή Yamaha.)
– Είχες πάντα έναν συμμαθητή με φουλ έξτρα εξοπλισμένη κασετίνα. Αν ήταν συμμαθήτρια είχε απαραιτήτως και 32 διαφορετικά χρώματα στυλό.
– Ήσουν Chicago Bulls. Ναι έχεις δει τον Michael Jordan στα ντουζένια του να παίζει live.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Λέξεις δημοτικού 100% 1990s: «Μαλέας», «Τζορντανέλι» (άμα έβαζες φαντεζί καλάθι), «τα φώτα» (άμα έτρωγες τάπα) και φυσικά «τζάμι» για ο,τιδήποτε σου άρεσε πολύ.
– Έχεις ζωγραφίσει σε οπισθόφυλλα πολλά Smile, με φοίνικες και ήλιους.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Έχωνες μύτες μολυβιών σε γόμες με μανία. Και πολύ thug life.
– Έβαφες με μπλάνκο τα θρανία (συνήθως στην εσοχή για τα στυλό) αλλά και τα νύχια σου.
– Κατηγορία Παιχνίδια: Μιλάμε κυριολεκτικά για μια περιουσία: Στρατιωτάκια, Playmobil, Barbie σε όλα τα επαγγέλματα, Ferbie, GOGO το σκυλάκι, Ευχούληδες, Lego, Puzzle, Subbuteo.
– Πάρα πολλές ώρες Επιτραπέζια σε κάτι σαββατιάτικες μαζώξεις: Hotel, Μυστήρια στο Πεκίνο, Monopoly, Uno, Taboo, Scrabble, Το παιχνίδι της ζωής (που αν δεν παντρευόσουν ή δεν γινόσουν γιατρός ήσουν το κατακάθι της κοινωνίας), Σκορ 4, Ναυμαχία, Μόδα για Κορίτσια, Ποιός-Πού-Πότε-Γιατί κλπ.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Είχες αεροβόλο με αυτές τις πλαστικές μπιλίτσες σφαίρες (και χτύπαγες γάτες και συμμαθήτριες).
– Πάρτυ του Δημοτικού: Κυριολεκτικά μέσα στην ίδια χρονιά έκανε όλη η τάξη με αποτέλεσμα ονομαστικές προσκλήσεις να πηγαινοέρχονται μόνιμα. Κυριολεκτικά την επόμενη μέρα στο σχολείο οι μισοί δεν ερχόντουσαν γιατί ήταν άρρωστοι. Κυριολεκτικά όταν οι γονείς βαριόντουσαν κλεινόμασταν σε ένα δωμάτιο για «Πειθία», «Μπουκάλα» και «Σκοτεινό Δωμάτιο». ΝΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΑΓΚΕΣ ΜΟΥ.
– Έχεις γράψει σε γύψο συμμαθητή σου. Ή ακόμα καλύτερα σε κολάρο αυχένα που δεν ήταν καν σκληρό και βυθιζόταν η μύτη του μαρκαδόρου. FAIL.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Καλοκαιρινή κατασκήνωση. Κάπου μακριά με άλλα παιδάκια. Την πρώτη έβδομαδα έκλαιγες για να σε πάρουν οι γονείς σου πίσω. Μετά έκλαιγες που τελείωσε.
– Σνακ περιπτέρου ή καντίνας σε σχολείο: μόλτο, 7 days, γαριδάκια, δρακουλίνια, τσιχλες-τσιγάρα, Haribo.
–  ΟΕΔΒ στα βιβλία: «Ο Δάσκαλος είναι Βλάκας» ή «Όταν έχω Διάβασμα Βαρίεμαι».
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Καλοκαιρινές διακοπές ως μαθητής: Σε υποχρέωνε η μάνα σου να διαβάζεις εξωσχολικά βιβλία με ασκήσεις. Εσύ ήθελες απλά να διαβάζεις Ανατριχίλες, τις περιπέτειες του Μικρού Νικόλα και τις Μικρές Κυρίες.
– Έστελνες ραβασάκια μέσα στην τάξη. Με αυτοκόλλητα και συνήθως μόνο με το πρώτο γράμμα του ονόματός σου/του.
– Για την μυωπία σου ευθύνεται, μάλλον, το Atari και το Game Boy. Μετά το Master System, το NES, το Super Nes, και λίγο το Nintendo 64.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Η μάνα σου στο δημοτικό:
  • Σε έβαζε να ντύνεις τα βιβλία.
  • Σε έντυνε σαν αρλεκίνο και σε έβγαζε φωτογραφίες σε κάθε γωνιά του σπιτιού.
  • Φόραγε βάτες και έκανε περμανάντ.
  • Σου έβαζε ιώδιο ακόμα και αν σε τσίμπαγε κουνούπι.
  • Σου έδινε μουρουνέλαιο. Αυτή η μάστιγα.
– Κάθε σχολική σεζόν και μια νέα έκπληξη από το περίπτερο: Η βιοχλαπάτσα, οι μπουγελόφατσες, αυτά τα πολύ ανώμαλα ζελέ χεράκια που κόλλαγαν στο ταβάνι της αίθουσας, τρελόμπαλες, ευχούληδες και για τα πραγματικά nerd οι γκαζές ή μπίλιες με την πολύ σπάνια του πολικού αστέρα.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– «Μήλα», «Μακριά γαϊδούρα», «Κρυφτό», «Κυνηγητό» «αμπάριζα», «Αγαλματάκια ακούνητα», «μουσικές καρέκλες», «κουτσό» και «σκοινάκι ή λάστιχο» για σωματική άσκηση.
– Έκανες προσευχή. Αλήθεια. Πριν πέσεις για ύπνο. Κατά της φτώχειας και για όοολα τα παιδάκια του κόσμου.
– Έχεις παίξει Υπερατού. Για την ακρίβεια έχεις παίξει υπερατού ακόμα και με τρακτέρ.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Έδινες τουλάχιστον το μισό σου χαρτζιλίκι σε Αυτοκόλλητα Panini. Αν ήσουν αγόρι με το πρωτάθλημα της κάθε χρονιάς ή το NBA. Αν ήσουν κορίτσι γέμιζες με μανία το άλμπουμ του Τιτανικού όπου σου έλειπε κι εσένα το νούμερο 6 (που κανείς δεν ξέρει τί έδειχνε τελικά).
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
Απόλυτα 1990s αξεσουάρ δημοτικού: Το πλαστικό ουράνιο τόξο σπιράλ- από το ένα χέρι στο άλλο και για τους σούπερ μόρτες από σκαλί σε σκαλί. Μπεγλέρι και Κύβος του Ρούμπικ- δεν το είχε λύσει ποτέ κανείς (εκτός από κάτι κινεζάκια εννοείται).
2. Μέσα 1990: “Η φάση είναι Γυμνάσιο – Λύκειο”.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Κουβαλούσες τσάντα Polo με «αλφάδι» το ένα Ο και το σήμα της ειρήνης το άλλο Ο. Στο λύκειο είχες απαραίτητα eastpack ταχυδρόμου με γραμμένα στιχάκια και αποφθέγματα.
– Ντυνόσουν με φόρμες σαν κανονικός έφηβος, όχι σαν 25άρης/άρα.
– Χώριζες το θρανίο στην μέση. Φιλοτεχνούσες την πλευρά σου με blanco και ανεξίτηλο μαρκαδόρο που μέσα σε μια εβδομάδα ήταν κατάμαυρο.
– Αμπούλα βρωμιάς σε ωριαίο διαγώνισμα φυσική πρώτη ώρα. Είπες κάτι;
– Η μάνα σου στο Γυμνάσιο Λύκειο:
  • Σε κατάλαβε πρώτη ότι κάπνιζες.
  • Πήρε πρώτη χαμπάρι ότι όταν έλεγες θα κοιμηθώ στον/στην τάδε δεν κοιμόσουν στον/στην τάδε.
  • Σε ρώταγε αμέσως «τι διαγώνισμα γράφετε;» τα πρωινά που το έπαιζες κρυωμένος/η.
  • Έβαζε τον πατέρα σου να σου μιλήσει για τα προφυλακτικά.
  • Έβλεπε τηλεόραση και σε ρώταγε αν παίρνεις ναρκωτικά.
  • Σου έλεγε με ποιούς να μην κάνεις παρέα.
  • Σε παρακάλαγε να μην βρίζεις.
– Κατέστρεφες συστηματικά τις φωτογραφίες στο βιβλίο της ιστορίας. Ο Αδαμάντιος Κοραής που κάπνιζε, ο Περικλής με Oakley και άλλα τέτοια υπέροχα πρώιμα ancient memes.
– Σάββατο βράδυ: Κινηματογράφος. Έχεις δει σε αίθουσα κινηματογράφου ταινίες όπως: Ασπροδόντης, Γκούνις, Stand By Me, Alien vs Predator, Karate Kid, Τιτανικός, Μια βραδιά στο Notting Hill (σε έσυρε η πρώτη κοπέλα σου) και φυσικά Μεγάλες προσδοκίες, κορίτσια. Επίσης, έβλεπες πρώτος ό,τι θρίλερ έβγαινε: Έκτη αίσθηση, Στο δρόμο με τις λεύκες, Παρασκευή και 13, Scream κλπ.
– Θυμάσαι τα Hambo. Και τα Wendy’s με το τετράγωνο μπιφτέκι.
– Θυμάσαι την οικογένειά σου να μαζεύεται στην τηλεόραση για το Δελτίο ειδήσεων των 8 (με τα πρώτα παράθυρα και σύνδεση με μάνα-raver)
– 1998-1999: Nokia 3210, κάρτα panafon ή Telestet, αναπάντητες και φιδάκι. Εναλλακτικά, Ericsson με πορτάκι που αντάλλαζες με κάποιον για να κάνεις διχρωμία.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Στο σχολείο υπήρχε η θεσμική θέση του επιτηρητή. Γιατί ήμασταν τόσο κάφροι που στο διάλειμμα μπορεί να καίγαμε την τάξη.
– Εξίσου τιμητική θέση ήταν εκείνου που πήγαινε να πλύνει τον “σπόγγο” στην αρχή του μαθήματος (και γύρναγε μετά από κανένα μισάωρο).
– Urban Legends stories: Η αγαπημένη μας κατηγορία. «Αν πάρεις τηλέφωνο το 666 στις 12 το βράδυ, το σηκώνει ο Σατανάς».«Αν κλείσεις όλα τα φώτα στο σπίτι και κοιτάξεις στον καθρέφτη εμφανίζεται ο διάολος».
– Έφτιαχνες συνέχεια κασέτες με επιλογές και τις ονόμαζες  “ΔΙΑΦΟΡΑ” ή “ΞΕΝΑ”. Περίμενες υπομονετικά να παίξει στο ραδιόφωνο το τραγούδι που γούσταρες για να πατήσεις το rec..
– Γύριζες τις κασέτες με στυλό BIC ρε φίλε.
– Έγραφες σε κασέτα την δική σου ραδιοφωνική εκπομπή. Και μάλιστα έκανες ο ίδιος με άλλη φωνή τον τύπο που έπαιρνε τηλέφωνο. Επίσης, σίγουρα είχες φτιάξει έστω μία φορά εφημερίδα (“η φωνή του Θρανίου”) και την είχες μοιράσει σε γονείς, συγγενείς κλπ.
– Έχεις φάει άπειρο χαρτζιλίκι σε μπιλιάρδο και αθλητικές εφημερίδες για την πρώτη ώρα στην τάξη.
– Έκανες τηλεφωνικές φάρσες.Τις περισσότερες φορές όταν η παρέα μαζευόταν σε κάποιο σπίτι και η ώρα πέρναγε ήταν μια σταθερά αγαπημένη συνήθεια. Χωρίς ακόμα 210, διάλεγες τυχαία ένα 7ψήφιο νούμερο (τα 2 πρώτα ψηφία να μαρτυράνε την γειτονιά). Μάστιγα της εποχής οι πολύ λίγοι που είχαν αναγνώριση κλήσεων.
– Κομμάτι του «μετεξεταστέος» είχε να κάνει με τον Pentium III και τα πρώτα μόντεμ US Robotics.
– Internet στα 1990s: «Μάνα κλείσε το τηλέφωνο να μπω Ίντερνετ». Ακολουθούσαν ήχοι από δελφίνι που ξεψυχά και ξαφνικά Internet με Altavista και Netscape Communicator.
– Αντάλλαζες πράγματα. (Η Μαρίτα έχει ανταλλάξει παπούτσια με φωτάκια. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΩΤΑΚΙΑ).
– Έχεις κάνει chat στο ICQ με ψευδώνυμο.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Έχεις μάθει να ζεις με δίπολα: Metal vs rave, Michael Jackson vs MC Hammer, Σταλόνε vs Σβαρτσενέγκερ ή (Rambo vs Terminator), Νintendo vs Sega, Njoy vs Milko.
– Μιλάμε για 100% μουσική. Ακουστικά στα αυτιά 24ώρες το 24ωρο. Ήμαστε η μόνη γενιά που ξεκίνησε με βινύλιο, συνέχισε με walkman και κατέληξε με diskman.
– Προσκυνούσες ελληνικό έντεχνο με Αλκίνοο Ιωαννίδη, Πυξ Λαξ, Ξύλινα Σπαθιά και ναι το θυμίζω “Πράσσειν Άλογα”.
– Έχει έρθει και στα δικά σου χέρια η κασέτα του «Βρωμίλου».
– Θυμάσαι Λάνθιμο να σκηνοθετεί κλιπάκια του Φοίβου ο οποίος έγραφε ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
– Είχες λιώσει το Black Album των METALLICA, το Nevermind των Nirvana, το Smash των Offspring.
-Jordy. Μια παγίδα του χωροχρόνου που έκανε διάσημους παιδιά (ναι και αυτός από το Μόνος στο Σπίτι).

Πάρτι στο Γυμνάσιο: 1) Ημισκούμπρια 2) I ‘m blue νταμπαντινταμπαντα και 3) Freestyler γουακαμακαφόν.
– 1990s Πρωινό 1): Njoy, Milko (με επανάσταση το Milkoμπούκαλο), Υoco Choco, Τοπίνο Ζαμπονοτυρόπιτα.
– 1990s Πρωινό 2): Coco Pops για να αλλάζει χρώμα το γάλα.
– 1990s Πρωινό 3): Hemo σκέτο. Το εννοούμε, ακόμα και με το κουτάλι.
– Είχες τουλάχιστον ένα συμμαθητή που είχε μείνει στην ίδια τάξη και φαινόταν στα μάτια σου σαν σαρανταπεντάρης.
– Ο Πατέρας σου στo Γυμνάσιο:
  • Έβαλε filmnet μόνο για να βλέπει την μπάλα (Μπράβο πατέρα).
  • Σου φώναζε να σβήσεις τον θερμοσίφωνα.
  • Χαρτζιλίκωνε άμα ήταν να βγεις με γκομενάκι, έκραζε αν πήγαινες να βγεις για μπιλιάρδα
  • Άν ήσουν κορίτσι δεν καταλάβαινε ποτέ τίποτα για τίποτα αλλά ήταν απαραίτητα ο προσωπικός σου ταξιτζής.
  • Έκανε ότι του έλεγε η μάνα σου.
– Παρασκευή βράδυ: Παραγγελία απ’ έξω (σουβλάκια ή πίτσα) και παιχνίδια χωρίς σύνορα με Δάφνη Μπόκοτα και Κώστα Σγόντζο και έναν θεό Γάλλο που φώναζε συνέχεια «Ατενσιόν Βιτ». Αχχ ωραία χρόνια.
– Μονοήμερες Εκδρομές στον Άγιο Κοσμά: Δημοτικό σήμαινε -8.000 θερμίδες από 8ωρη μπάλα. Γυμνάσιο σήμαινε 2 πακέτα Prince Κόκκινο στο εκκλησάκι αν ήσουν αγόρι και Λύκειο (ίσως) σήμαινε και πιπιλιές, κοινώς «φασωματάκι χωρίς αύριο».
– Οι λέξεις «Χανιά», «Ρόδος», «Σαντορίνη» σημαίνουν ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΗ.
– Οι λέξεις «Δελφοί», «Αράχωβα» και «Γιάννενα» σημαίνουν ΤΡΙΗΜΕΡΗ.
– Οι λέξεις «Ερέτρια», «Θεολόγος» και «Λουτράκι» σημαίνουν ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Αλάνες. Μπάλα μέχρι να δύσει ο ήλιος. Κυριολεκτικά.
– Σκοινάκι ή λάστιχο. Χοροπηδάγαμε ενώ ταυτόχρονα λέγαμε στιχάκια.
– Έχεις κάνει άπειρα πάρτι (λιγότερα απ’ όσα στο δημοτικό). Εδώ πλέον παίζει άγχος: να ντυθείς καλά, να έρθει εκείνη/εκείνος, να καπνίσεις και να μην ζαλιστείς, να αγοράσεις μπύρες απ’ το περίπτερο. Σε μερικά πάρτι έχεις πάει ακόμα και ακάλεστος – μόδα της εποχής. Σε ΟΛΑ όμως χόρευες Wind of Change αγκαζέ με το αμόρε που ήξερε όλη η τάξη ότι παίζει θέμα και στο τέλος έπαιζε φιλί.
– Έχεις μείνει σε κατάληψη. Πολλές φορές έχεις προσπαθήσει να οργανώσεις κατάληψη. Λέξεις κλειδιά για όλη την Αθήνα: “Γκράβα” στα Πατήσια και “Στρογγυλό” στο Μπραχάμι. Η φωτό είναι του Γαβρήλου.
Είσαι παιδί της δεκαετίας του ’90 αν…
– Παγωτά 1990s: Algida, ΔΕΛΤΑ και ΕΒΓΑ. Αποκάλυψη τα Nirvana. Σταθερή αξία το Magnum, το 4χ4 και το Lucky Cup. Fail της εποχής το σπρώξε-γλείψε.
Περισσότερα θέματα για τα παλιά χρόνια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)