Τα καλύτερα στην Αλόννησο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Υπέροχες παραλίες, μια ατμοσφαιρική χώρα, με κοσμοπολίτικο αέρα χάρη στους πολλούς ξένους κατοίκους της, ένα σημαντικό θαλάσσιο πάρκο και πολλές διαδρομές για περιπατητές κάνουν την Αλόννησο έναν προορισμό για ήσυχες διακοπές, με σοφιστικέ χρώμα και οικολογικό ενδιαφέρον. Το Πατητήρι, το λιμάνι, είναι πολύβουο και πολύχρωμο, αλλά με άναρχη αρχιτεκτονική. Εδώ βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες και αρκετές ταβέρνες, cafes και μπαράκια. Από δω ξεκινούν και καΐκια με τα οποία μπορείτε ξεκούραστα να επισκεφτείτε τις πολλές και διαφορετικές παραλίες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στο άγριο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού και δεν προσεγγίζονται διαφορετικά. Ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Βότση, ο Ρουσούμ Γιαλός, ο Λεφτός Γιαλός, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια και ο Αϊ-Δημήτρης είναι μικροί ψαράδικοι οικισμοί με όμορφες παραλίες και συμπαθητικές ψαροταβέρνες. Η Χώρα, ο παλιός οικισμός της Αλοννήσου, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο με εξαίσια θέα από ψηλά, διατηρεί την παραδοσιακή φυσιογνωμία των σπιτιών και των στενών πλακόστρωτων δρόμων της. Το νησί προσφέρεται και για περιπάτους, καθώς διαθέτει σηματοδοτημένα μονοπάτια, αλλά και για διακοπές με ιστιοπλοϊκό. Μην παραλείψετε μια ημερήσια εκδρομή-ξενάγηση με προορισμό τα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου. Αν βρεθείτε στο νησί παραμονή και ανήμερα της Παναγιάς, στο Παλιό Χωριό γίνεται το μεγάλο πανηγύρι.

Τι να δείτε

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου 
Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της χώρας και ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας monachus-monachus, του σπανιότερου θηλαστικού στην Ευρώπη και ενός από τα πλέον απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση στον κόσμο. Περιλαμβάνει, εκτός από την Αλόννησο, έξι μικρότερα νησιά και είκοσι δύο ξερονήσια, ορισμένα από τα οποία εκτός από οικολογικό έχουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Είναι προσβάσιμα με καΐκι. 
Εργαστήριο κατασκευής αμφορέων στα Τσουκαλιά 
Στην παραλία Τσουκαλιά θα δείτε ακόμη και σήμερα θραύσματα από τα αγγεία του αρχαίου αγγειοπλαστείου. 
Κοκκινόκαστρο 
Τα ερείπια αρχαίου τείχους είναι ορατά από την ομώνυμη παραλία. 
Εκκλησίες Παλιού ΧωριούΟ Χριστός ( Γέννηση ), με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Αγ. Γεώργιος και ο Αγ. Δημήτριος είναι ενδιαφέρουσες εκκλησίες στο Παλιό Χωριό.
Άγιος Πέτρος 
Κάνοντας μια βόλτα στην ομώνυμη παραλία, θα δείτε και τα ερείπια του βυζαντινού ναού.

Εκδρομές

Σκιάθος - Σκόπελος
Οι δύο γειτόνισσες των Σποράδων, η κοσμοπολίτικη Σκιάθος και η καταπράσινη και γραφική Σκόπελος, προσφέρονται είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για να μοιράσετε τις διακοπές σας ανάμεσα σε διαφορετικά νησιά.

Παραλίες

Η Χρυσή Μηλιά, οργανωμένη με ψιλή άμμο, το Κοκκινόκαστρο, με εντυπωσιακά κοκκινωπά βράχια και ωραία νερά, το Λεφτό Γιαλό, οργανωμένη παραλία με λευκό βότσαλο, ο Άγιος Δημήτριος, από τις πιο μακρινές, που διαθέτει και οδική σύνδεση, με ωραίο λευκό βότσαλο, ο Μεγάλος Μουρτιάς, δημοφιλής παραλία με βοτσαλάκι, και ο πιο ήσυχος Μικρός Μουρτιάς είναι μερικές από τις καλύτερες παραλίες.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)