Πολλά έχετε ακούσει για τις παιδικές ζωγραφιές. Ότι παίζει ρόλο τι ζωγραφίζει το παιδί σας, πώς το ζωγραφίζει, τι χρώματα χρησιμοποιεί…
Σαφώς υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από την ανάλυση του παιδικού ιχνογραφήματος. Μάλιστα είναι μια τεχνική των ψυχοθεραπευτών που εφαρμόζεται ιδιαίτερα στα παιδιά και τους έφηβους που στηρίζεται στην ανάλυση των σχεδίων τους, το λεγόμενο art therapy.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η παραμικρή ζωγραφιά του παιδιού σας θα πρέπει να σας προβληματίζει.
Για παράδειγμα μια κουφάλα δέντρου σηματοδοτεί κανονικά ψυχικό τραύμα. Ωστόσο το παιδί σας μπορεί απλώς να θέλησε να ζωγραφίσει μια φωλιά για σκιουράκια. Το ίδιο και με τα χρώματα. Πολύ μαύρο και κόκκινο σε μια ζωγραφιά δείχνουν θυμό. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτο. Μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα χρώματα επειδή είναι τα αγαπημένα του ή επειδή ήθελε να ζωγραφίσει κάτι που έχει αυτά τα χρώματα.
H ανάλυση του παιδικού ιχνογραφήματος μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς. Όσες γνώσεις και να έχετε, όσα βιβλία κι αν έχετε διαβάσει, δεν μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Ούτε υπάρχει ένας κώδικας με τον οποίο μπορείτε να αναλύσετε τη ζωγραφιά του παιδιού σας.
Μπορείτε να αρχίσετε να ανησυχείτε για τις ζωγραφιές του αν χρησιμοποιεί συνεχώς το ίδιο μοτίβο ή τα ίδια χρώματα. Και το πιο σημαντικό είναι τι λέει το ίδιο το παιδί για τη ζωγραφιά του, πώς περιγράφει αυτά που ζωγράφισε.
Ρωτήστε το τι ζωγράφισε, τι νόημα βρίσκει το ίδιο στη ζωγραφιά του. Αυτό θα το ενθαρρύνει να συνεχίσει να ζωγραφίζει και να εκφράζεται μέσω του σχεδίου. Ειδικά στις ηλικίες που ακόμα δεν μπορεί να γράψει, οι ζωγραφιές αποτελούν ένα σημαντικό τρόπο έκφρασης.
Άλλωστε, η ζωγραφική είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για το παιδί και αποτελούν εστίες πληροφοριών: μπορεί να περιγράφουν την οικογένειά του, τη μέρα του, ό,τι το παθιάζει, ό,τι το φοβίζει…
Και φυσικά οι ζωγραφιές αποτυπώνουν συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά για διάφορες στιγμές της ζωής του παιδιού σας.
Νίκη Κοσκινά
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.