ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

20/7/17

Ρήμα – Υποκείμενο – Κατηγορούμενο – Συνδετικά ρήματα – Εκπαιδευτική παρουσίαση


Περισσότερες εκπαιδευτικές κάρτες εδώ.Παρουσίαση με θέμα: "Ρήμα – Υποκείμενο – Κατηγορούμενο – Συνδετικά ρήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρήμα – Υποκείμενο –Κατηγορούμενο Συνδετικά ρήματα 
2 Τα συνδετικά ρήματα συνδέουν το υποκείμενο με το κατηγορούμενο.
Σιγά καλέ! Με ξεκούφανες! Το κατάλαβα: τα συνδετικά ρήματα συνδέουν το υποκείμενο με το κατηγορούμενο. Και ποια είναι τα συνδετικά ρήματα για να ‘χουμε καλό ερώτημα;
3 Συνδετικά ρήματαΣυνδετικά ρήματα είναι τα ρήματα που συνδέουν το υποκείμενο του ρήματος με ένα κατηγορούμενο π.χ. Η Άννα είναι μαθήτρια.
4 Τα συνδετικά ρήματα χρησιμοποιούνται συχνά στην περιγραφή προσώπων, αντικειμένων, καταστάσεων κ.λπ., επειδή με αυτό τον τρόπο αποδίδουμε τις ιδιότητες αυτού που περιγράφουμε, οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα και νέες πληροφορίεςπ.χ. «Ο πατέρας μου είναι ψηλός, αδύνατος.
5 Το βασικότερο συνδετικό ρήμα είναι το είμαι
Το βασικότερο συνδετικό ρήμα είναι το είμαι. Άλλα συνδετικά ρήματα είναι: γίνομαι, φαίνομαι, μοιάζω, παραμένω, θεωρούμαι, εμφανίζομαι, παρουσιάζομαι, αποδεικνύομαι, εκλέγομαι, διορίζομαι, πάω για, μιλάω ως, αποτελώ, ονομάζομαι, λέγομαι, αναγνωρίζομαι, ανακηρύσσομαι, χειροτονούμαι, κληρώνομαι, ζω, μένω, γεννιέμαι, πεθαίνω, υπηρετώ, λογαριάζομαι, κ.λπ
6 Κατηγορούμενο Το κατηγορούμενο είναι ένα επίθετο, ένα ουσιαστικό ή μια παθητική μετοχή που δηλώνει ότι το υποκείμενο έχει μια ιδιότητα, ένα χαρακτηριστικό ή βρίσκεται σε μια κατάσταση.Η Άννα είναι δραστήρια.Η Άννα είναι μαθήτρια.Η δασκάλα είναι θυμωμένη.
7 Πώς να ξεχωρίζω το κατηγορούμενο:
Το κατηγορούμενο του υποκειμένου μπαίνει στην ίδια πτώση με το υποκείμενο, δηλαδή σε ονομαστική. π.χ. Η Άννα είναι μαθήτρια.Εύκολο είναι! Απλά θέλει λίγη προσοχή για να μην πέσω σε καμιά παγίδα!
Κατέβασμα ppt "Ρήμα – Υποκείμενο –Κατηγορούμενο Συνδετικά ρήματα"

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger