«Κολλάει» και πάλι η κατάργηση των Πανελλαδικών
– Υποχρεωτική φοίτηση στο Λύκειο
– «Στον αέρα» οι σχολές ΟΑΕΔ και ΕΠΑΣ
– Γενναία μείωση των μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις
– Μειώνονται και τα διδασκόμενα μαθήματα.
Νέο λύκειο φέρνει από τον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας, με την υπογραφή του Κώστα Γαβρόγλου.Αλλαγές στις ώρες, «ψαλίδι» στα διδασκόμενα μαθήματα, μείωση των μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξτάσεις, υποχρεωτική φοίτηση στο Λύκειο, είναι κάποια από όσα θα έχει ο «μπαχτσές»
Ωστόσο, παρ’ ό,τι προεκλογικά ήταν στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταργούνται οι Πανελλήνιες, με το υπουργείο να θέτει την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης… στις καλένδες.
«Αγκάθι» το Εθνικό Απολυτήριο
Στο επίκεντρο λοιπόν των συζητήσεων παραμένει το Εθνικό Απολυτήριο με το οποίο οι μαθητές θα εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την υπόθεση όμως να «κολλάει» στην μη εγγύηση του αδιάβλητου της διαδικασίας.
Οι προτάσεις που θέτει στο «τραπέζι» το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κλήρωση θεμάτων που θα έχει προτείνει ο σύλλογος διδασκόντων και βαθμολόγηση γραπτών από άλλους καθηγητές, ώστε να μην υπάρχει πίεση από γονείς σε γνώριμους εκπαιδευτικούς για να βαθμολογήσουν καλύτερα τα παιδιά τους.
Ο ίδιος ο Κώστας Γαβρόγλου ωστόσο παρουσιάστηκε πρόσφατα αβέβαιος για το κατά πόσο θα μπορούσε να διασφαλισθεί η αξιοπιστία σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Θέλοντας να αμυνθεί απέναντι σε όσους τον κατηγορούν πως κάνει άλλα από όσα είχε υποσχεθεί, τόνισε πως δεν είναι παράλογο κάποια πράγματα να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας η και… πενταετίας.
Τι προβλέπει η «αναμόρφωση» του Λυκείου
-Την ίδια ώρα λοιπόν που εγκαταλείπεται το θέμα της κατάργησης των Πανελλαδικών, το υπουργείο φαίνεται αποφασισμένο να θεσπίσει την υποχρεωτική φοίτηση στην Α’ Λυκείου, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με τις άλλες μεταγυμνασιακές δομές (ΟΑΕΔ-ΕΠΑΣ). Οι δομές αυτές έχουν πάρει μια μικρή παράταση ζωής αλλά η βιωσιμότητά της αναμένεται να τελειώσει σε βάθος τετραετίας.
-Αυτό γιατί η υποχρεωτική φοίτηση στο λύκειο θα «ανέβει» μέχρι την Β Λυκείου την περίοδο 2018-2019 και την Γ΄ Λυκείου την περίοδο 2019-2020. Αυτό δεν αφορά μόνο τα Γενικά Λύκεια, αλλά και τα Επαγγελματικά, Μουσικά και Καλλιτεχνικά.
-Την ίδια στιγμή τα μαθήματα που θα εξετάζονται στις ενδοσχολικές εξετάσεις θα μειωθούν αρκετά, με τη λίστα των μαθημάτων που θα βρεθούν εκτός να είναι ακόμα υπό συζήτηση.
-Από το Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να μειωθούν και τα διδασκόμενα μαθήματα, με αυτά στην Β’Λυκείου να μένουν μισά, ενώ υπάρχει πρόταση στην Γ’ Λυκείου να είναι μόλις 4.
-Αλλαγές προβλέπονται όμως και στην διδασκόμενη ύλη. Μετά την «υποχώρηση» στο θέμα των θρησκευτικών, αναμένεται το τελικό πόρισμα για την Ιστορία. Η επόμενη συζήτηση θα αφορά τις φυσικομαθηματικές σπουδές, καθώς τα βιβλία των μαθηματικών έχουν κριθεί έως και προβληματικά και πιστεύεται ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
-Η κυβέρνηση επίσης είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα και στην ομαδοποίηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών, κάτι το οποίο ζητούν οι θεσμοί και η ίδια προσπαθεί να κρύψει «κάτω από το χαλί».
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.