1. Το ελικόπτερο της αρχαίας Αιγύπτου
Τα ιερογλυφικά του Άβυδος στο ναό του Όσιρις, προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση λόγω υποτιθέμενων συμβόλων ενός ελικοπτέρου, μιας δεξαμενής και ενός τζετ. Υπήρχαν πολλές θεωρίες, αλλά τελικά οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τα αρχικά ιερογλυφικά και να αποδείξουν ότι ήταν αλλοιωμένα από τον χρόνο και τη φθορά.
2. Το χαμένο πλήρωμα του Μαρί Σελέστ
Το Μαρί Σελέστ ήταν ένα διάσημο πλοίο-φάντασμα, που βρέθηκε το 1872 χωρίς ίχνος πληρώματος ή καταστροφών. Ο χημικός Αντρέα Σελλά διεξήγαγε ένα πείραμα, στο οποίο εξηγούσε το φαινόμενο. Υπήρχαν περίπου 1.700 βαρέλια αλκοόλ στο φορτίο του πλοίου, που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά και να προκαλέσουν μια «αόρατη έκρηξη», κατά την οποία η φωτιά ακολουθείται από ένα κύμα ψυχρού αέρα, με αποτέλεσμα να μην αφήνει κανένα ίχνος. Το πλήρωμα μπορεί να είχε εγκαταλείψει το πλοίο και να χάθηκε στη θάλασσα.
3. Ο εξαφανισμένος τάφος του Ριχάρδου Γ'
Ο τάφος του Ριχάρδου Γ' θεωρούνταν κατεδαφισμένος και το πτώμα του ρίχτηκε στο ποτάμι, όταν το μοναστήρι που είχε ταφεί αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λέισεστερ ήλπιζαν να βρουν τον τάφο και τελικά τα κατάφεραν. Το έργο τους στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην εξέταση DNA, που έδειξε ότι τα ευρήματα που είχαν ανήκαν πραγματικά στον Ριχάρδο Γ'.
4. Πέτρες που μετακινούνται στην Κοιλάδα του Θανάτου
Δεν υπήρχε καμία εξήγηση για τις μετακινούμενες πέτρες στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, μέχρι που ο Ραλφ Λόρεντζ απέδειξε ότι σχηματίζεται ένα στρώμα πάγου γύρω από τις πέτρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν ξεπαγώνουν, οι πέτρες αρχίζουν να γλιστρούν λόγω των ανέμων.
5. Το κεφάλι Μπόσχαμ
Ακόμα και τα πιο εύληπτα ευρήματα μπορούν να αναγνωριστούν με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, το κεφάλι Μπόσχαμ δεν είχε όνομα εδώ και 2 αιώνες εξαιτίας της κακής κατάστασής του. Μια σάρωση με λέιζερ, έδειξε ότι το κεφάλι ήταν μέρος ενός μεγάλου αγάλματος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού. Θεωρείται ότι αυτό το άγαλμα καλωσόριζε τους ταξιδιώτες στο λιμάνι Τσίκεστερ.
6. Ο χαμένος στρατός του Καμβύση Β'
Το 524 π.X., ο στρατός του Πέρση βασιλιά Καμβύση Β' κινήθηκε εναντίον της Αιθιοπίας. Πάνω από 50.000 στρατιώτες πήγαν να κατακτήσουν τις οάσεις, αλλά όλοι τους εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, αφήνοντας πίσω τους μόνο έναν μύθο. Μόλις πρόσφατα, οι επιστήμονες Άντζελο και Αλφρέντο Καστιλιόνι βρήκαν τα απομεινάρια του θρυλικού στρατού, αποδεικνύοντας ότι κατά τα 13 χρόνια σκληρής δουλειάς τους δεν εξαφανίστηκαν, αλλά πέθαναν εξαιτίας μιας μεγάλης αμμοθύελλας.
7. Ο πρώτος υπολογιστής των Ελλήνων
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο. Βρέθηκε σε βυθισμένο πλοίο περίπου το 80-50 π.Χ. Η ξύλινη θήκη είχε καταστραφεί και τα μεταλλικά μέρη είχαν διαβρωθεί. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν τον σκοπό του: ήταν μια συσκευή πλοήγησης. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το ότι μπόρεσαν να σχεδιάσουν μια τόσο εξελιγμένη συσκευή εκείνα τα χρόνια.
8. Η μαύρη δεξαμενή στη Φλώριντα
Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν για αυτή τη δεξαμενή στον ποταμό Αουσίλα της Φλόριντα εδώ και πολλά χρόνια. Εξαιτίας του πολύ σκούρο χρώματος δεν είχαν γίνει καταδύσεις στην περιοχή, μέχρι που η καθηγήτρια Τζέσι Χάλιγκαν από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αποφάσισε να κάνει μια έρευνα. Η έρευνά της είχε απροσδόκητα αποτελέσματα: βρέθηκαν χαυλιόδοντες με αυλακώσεις που είχαν γίνει με ανθρώπινα εργαλεία, τα οποία βρέθηκαν εκεί κοντά. Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην περιοχή της Φλόριντα πολύ νωρίτερα από όσο πίστευαν, που χρονολογείται περίπου πριν από 14.500 χρόνια.
9. Μυστηριώδεις σημειώσεις σε ένα αντίγραφο της Οδύσσειας
Ένα αντίγραφο 500 ετών της Οδύσσειας του Ομήρου είχε κάποιες περίεργες χειρόγραφες σημειώσεις σε μια άγνωστη γλώσσα. Οι Ιταλοί Ντανιέλε Μετίλι και Τζούλια Ατσέτα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σημειώσεις ήταν ένας ιδιότυπος τύπος στενογραφίας που εφευρέθηκε από τον Τζον Κουλόν Ντε Θεβενότ. Αυτή η ανακάλυψη ήταν εφικτή μόνο με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις: τελικά επρόκειτο απλά για μια μετάφραση από τα ελληνικά στα γαλλικά.
10. Το νεκροταφείο φαλαινών στη Χιλή
Ένα τεράστιο νεκροταφείο φαλαινών βρέθηκε στη μέση της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή. Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική αυτοκτονία φαλαινών, μέχρι να διαπιστωθεί ότι λείψανα ανήκαν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, η πρώτη από τις οποίες ήταν πριν από περίπου 20.000 χρόνια. Ο θάνατος των φαλαινών οφειλόταν στην ανάπτυξη τοξικών φυκιών.
11. Το υπόγειο μυστικό των κεφαλιών στα νησιά του Πάσχα
Πρέπει να ευχαριστούμε τον Θωρ Χέγερνταχλ που κατάφερε να αποκαλύψει το μυστικό των μεγάλων κεφαλιών στα νησιά του Πάσχα. Ήταν αυτός που ξεκίνησε μια αποστολή για να εξερευνήσει το νησί. Επίσης, ήταν ο πρώτος που έκανε εκσκαφές στην περιοχή και ανακάλυψε ότι τα περίφημα κεφάλια Μοάι είχαν και σώματα, τα οποία έφταναν μέχρι και τα 10 μέτρα σε ύψος. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανακάλυψη ήταν το πείραμά του, που απέδειξε ότι τα αγάλματα θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί με εργαλεία, που πιστεύεται ότι ήταν δημοφιλή εκείνη την εποχή.
12. Ο εξαφανισμένος πολιτισμός της Νάσκα
Η φυλή Νάσκα έγινε γνωστή, εξαιτίας των τεράστιων σχεδίων στην έρημο Νάσκα του Περού. Υπήρχαν θεωρίες εξωγήινης προέλευσής τους, μέχρι που οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι οι άνθρωποι της φυλής τα χρησιμοποιούσαν ως γεωγλυφικά για να επικοινωνούν με τους θεούς, κινούμενοι πάνω στις γραμμές. Ο αφανισμός του πολιτισμού τους αποτελούσε μυστήριο μέχρι πρόσφατα, όταν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απέδειξαν ότι αφανίστηκαν λόγω ξηρασίας που προκλήθηκε από την αποψίλωση των δασών.
Μπόνους: Η Δανία μπορεί να είχε ενστερνιστεί τον Χριστιανισμό πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε
Ένα εκπληκτικό εύρημα του ερασιτέχνη αρχαιολόγου Ντένις Χολμ, αποδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Δανίας. Το 2016, ενώ ερευνούσε στο νησί Φουνάν με τον ανιχνευτή μετάλλων του, σκόνταψε σε ένα χρυσό κρεμαστό κόσμημα που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό στο σταυρό. Αυτό είναι το παλαιότερο σύμβολο του χριστιανισμού στη Δανία. Τώρα, το εύρημα εκτίθεται στο Μουσείο Βίκινγκ στο Λάντμπι της Δανίας και η ιστορία του χριστιανισμού θα ξαναγραφτεί αναλόγως.