Οι πιο πολλοί γονείς ξεκινάμε με καλές προθέσεις να κάνουμε όλα τα σωστά για τα παιδιά μας.
Κάπου στην πορεία των πραγμάτων, όμως, οι υποχρεώσεις, τα καθήκοντα, τα πρακτικά ζητήματα, οι διάφορες πιέσεις και κυρίως η έλλειψη χρόνου, μας κάνουν να ξεκινάμε τις «εκπτώσεις» όπου μπορούμε, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια.
«Ας μη διαβάσουμε σήμερα βιβλίο, δεν έχουμε χρόνο. Θα το διαβάσουμε αύριο» είναι μια συχνή ατάκα. Αλλά αυτό το αύριο… αργεί πολύ να έρθει! Άλλες φορές πάλι, οι γονείς επιστρέφουν στο σπίτι κουρασμένοι, αρχίζουν να τρέχουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες, φροντίζοντας χίλια-δυο μικροπράγματα, από το να θυμίσουν στο παιδί να φορέσει κάλτσες, να του δέσουν τα κορδόνια, να του υπενθυμίσουν να βάλει ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, κλπ, κλπ. Που καιρός για βιβλία;
Ώσπου το βράδυ, μετά το μπάνιο του παιδιού, τον αγώνα να βουρτσίσει τα δόντια του και να ξεμπλέξει τα μαλλιά του, όταν ο εξουθενωμένος γονιός παίρνει μια ανάσα και χαλαρώνει θυμάται τι έπρεπε να κάνει που δεν έκανε: δε διάβασε παραμύθι στο παιδί του. Και παρηγορεί τον εαυτό του «αύριο θα του διαβάσω δύο παραμύθια».
Ο οργανισμός Readaloud.org σε έρευνα που έκανε το 2016 στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι γονείς παιδιών 0-8 ετών αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό όταν τους διαβάζουν φωναχτά σε συχνή βάση. Δυστυχώς, όμως, μόλις το 34% των γονιών διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους για 15 λεπτά καθημερινά.
Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει στους γονείς να διαβάζουν βιβλία στο παιδί τους καθημερινά από όταν γεννηθεί. Μόλις 1 στους 10 γονείς διαβάζει συστηματικά σε καθημερινή βάση στο παιδί του.
Το καθημερινό διάβασμα στο παιδί σας δε χρειάζεται να είναι άλλη μία υποχρέωση ή πηγή στρες! Ανακαλύψτε εύκολους και γρήγορους τρόπους για να το βάλετε στην καθημερινότητά σας:
1. Ποιος λέει ότι πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά βιβλία το βράδυ, πριν κοιμηθούν;
Ξέρατε ότι 71% των γονιών διαλέγουν την ώρα του κρεβατιού για να διαβάσουν στο παιδί τους; Παρόλο που αυτή είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική, στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολο, αφού τα παιδιά μάχονται για να μην πάνε νωρίς στο κρεβάτι, πάνε όλο και πιο αργά για ύπνο, είναι κουρασμένα… Εναλλακτικά, βρείτε κάποια άλλη ώρα για να διαβάσετε στο παιδί σας: πχ, την ώρα που τρώει, την ώρα που μουλιάζει στη μπανιέρα, κάποια στιγμή το απόγευμα που θέλετε να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα τσάι στον καναπέ και μπορείτε να το κάνετε διαβάζοντας ένα βιβλίο στο παιδί σας.
2. Τα 15 λεπτά δεν είναι ανάγκη να είναι συνεχόμενα!
Μη σας πιάσει η τελειομανία, ότι πρέπει να έχετε 15 ολόκληρα λεπτά απόλυτης ηρεμίας και αφοσίωσης για να διαβάσετε στο παιδί σας. Κάθε λεπτό μετράει! Για παράδειγμα, την ώρα που μαγειρεύετε, μπορείτε παράλληλα να διαβάζετε στο παιδί σας. Σταματήστε σε σημείο που έχει «αγωνία» για να δείτε το φαγητό και δείτε την περιέργεια του παιδιού σας να αυξάνετε για το τι θα γίνει παρακάτω στο βιβλίο! Ειδικά για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, μπορείτε να ξεκινήσετε να τους διαβάζετε 1-2 λεπτά, ή μια-δυο σελίδες τη φορά, όσο κρατάει η προσοχή τους.
Αν το κάνετε αυτό καθημερινά, 2′ τώρα, 2′ ύστερα, 2′ αργότερα, θα βοηθήσετε το παιδί σας ν’αυξήσει την προσοχή και τη συγκέντρωση του. Επίσης, θα μάθει να κάθεται για διάβασμα. Παράλληλα το βοηθάτε να αυξήσει το λεξιλόγιό του πιο γρήγορα. Κάτι που θα το βοηθήσει αργότερα να μάθει να διαβάζει ευκολότερα. Θυμηθείτε ότι στα μωρά αρέσουν τα χοντρά βιβλία, τα βιβλία που έχουν «παραθυράκια», ήχους, διάφορες εκπλήξεις και οπωσδήποτε λίγο κείμενο (ίσως και μία λέξη σε κάθε σελίδα).
3. Καταργήστε τη βιβλιοθήκη!
Πιο σωστά, καταργήστε τα ράφια που είναι γεμάτα με βιβλία στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Υιοθετήστε τη λογική του βιβλιοπωλείου:
Λίγα βιβλία που να φαίνονται τα εξώφυλλά τους και να προσκαλούν το παιδί να τα πάρει στα χέρια του. Βάλτε ένα καλάθι με βιβλία στο δωμάτιο του παιδιού, στο καθιστικό ή στην κουζίνα. Με αυτό τον τρόπο θα το ενθαρρύνετε να τα πιάσει στα χέρια του όποτε έχει λίγο χρόνο.
Λίγα βιβλία που να φαίνονται τα εξώφυλλά τους και να προσκαλούν το παιδί να τα πάρει στα χέρια του. Βάλτε ένα καλάθι με βιβλία στο δωμάτιο του παιδιού, στο καθιστικό ή στην κουζίνα. Με αυτό τον τρόπο θα το ενθαρρύνετε να τα πιάσει στα χέρια του όποτε έχει λίγο χρόνο.
4. Βιβλία για το δρόμο.
Θυμηθείτε να έχετε ένα παιδικό βιβλίο στην τσάντα σας. Κάθε φορά που είστε με το παιδί σας σε ουρά ή αναμονή βγάλτε το και διαβάστε του. Επίσης, μπορείτε να βάλετε διάφορα βιβλία μέσα στο αυτοκίνητο για να χαζεύει το παιδί όποτε έχει λίγο χρόνο. Ή να σας «διαβάζει» μία ιστορία την ώρα που οδηγείτε.
5. Βιβλία, βιβλία, βιβλία.
Αγοράστε φθηνά βιβλία με έκπτωση, από εκπτωτικά καταστήματα, από όπου βρείτε. Βγάλτε κάρτα από τη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σας και αρχίστε να παίρνετε από εκεί βιβλία. Ζητήστε για δώρο βιβλία. Ζητήστε από φίλους με μεγαλύτερα παιδιά να μη πετάξουν τα παλιά παιδικά τους βιβλία, αλλά να σας τα δώσουν. Κάντε βόλτες σε βιβλιοπωλεία και χώρους όπου γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις παιδικών βιβλίων.
Και όταν έχετε χρόνο, πιάστε στα χέρια σας ένα καλό βιβλίο, βυθιστείτε στις σελίδες του, χαλαρώστε και απολαύστε!
Από την Δρ. Λίζα Βάρβογλη