Σίγουρα μαθαίνουμε πολλά διαβάζοντας. Αυτό όμως που πρέπει πρώτα να μάθουμε είναι πώς να διαβάζουμε. Η μελέτη είναι απαραίτητη για καλές επιδόσεις στο σχολείο σε όλες της βαθμίδες του, αποτελεί την βασική διαδικασία εκμάθησης και αν αναπτύξουμε κάποιες έξυπνες τεχνικές θα κάνουμε την μελέτη μας πιο αποτελεσματική. Δείτε εδώ έξι βήματα για μια πιο έξυπνη μελέτη.
1. Δώστε προσοχή: Η καλή μελέτη ξεκινά στην τάξη
Το ξέρατε ότι πριν καν ξεκινήσετε την μελέτη, έχετε ήδη αρχίσει; Όταν δίνετε προσοχή στην τάξη και κρατάτε καλές σημειώσεις, τότε ξεκινάτε και τη διαδικασία της μάθησης και της μελέτης. Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε σε μια καλή θέση που σας επιτρέπει να δώσετε προσοχή. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα που σας εμποδίζει να προσέχετε στην τάξη, μπορείτε να το αναφέρετε στο δάσκαλο ή στους γονείς σας.
2. Καλές σημειώσεις = Ευκολότερη μελέτη
Ξεκινήστε από την καταγραφή όσων επισημαίνει ο δάσκαλός σας ή γράφει στον πίνακα κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Προσπαθήστε οι σημειώσεις να είναι όσο το δυνατό πιο ευανάγνωστες για να μην δυσκολευτείτε αργότερα στη μελέτη. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να οργανώνετε τις σημειώσεις σας ανά θέμα και ενότητα.
3. Προγραμματισμός…θα χαρείτε που τον κάνατε
Αν περιμένετε να μελετήσετε για το τεστ της Παρασκευής, την Πέμπτη το βράδυ, σίγουρα θα δυσκολευτείτε και το βράδυ αυτό δεν θα είναι τόσο διασκεδαστικό. Το άγχος και η πίεση δε θα σας βοηθήσει να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Πολλές φορές αισθανόμαστε ενοχές που αναβάλλουμε τις υποχρεώσεις μας και τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συμβεί αυτό είναι ένας καλός προγραμματισμός και ένα οργανόγραμμα. Προμηθευτείτε ένα ημερολόγιο που σας αρέσει και καταγράψτε ανά ημερομηνία τα τεστ, τις εξετάσεις και τις σχολικές σας υποχρεώσεις. Στη συνέχεια μπορείτε να προγραμματίσετε το τι να μελετάτε κάθε μέρα και πόσο.
4. Χωρισμός της διδακτέας ύλης
Όταν υπάρχουν πολλά για να μελετήσετε, μπορεί να σας βοηθήσει το να κάντε ένα χωρισμό της ύλης σε επιμέρους ενότητες. Ας πούμε ότι έχετε ένα τεστ σε 20 λέξεις ορθογραφίας. Αντί να διαβάζετε όλες τις λέξεις μαζί, μπορείτε να δοκιμάσετε το σπάσιμο τους ανά πέντε και να μελετάτε μια ή δύο διαφορετικές ομάδες κάθε βράδυ.
Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε κάτι με την πρώτη προσπάθεια. Σε αυτό βοηθά η πρακτική και η εξάσκηση. Η επανάληψη είναι πολύ βοηθητική στο να εμπεδώσεις καλύτερα αυτά που μελετάς.. Υπάρχουν επίσης τα τεχνάσματα που βοηθούν στην απομνημόνευση, όπως για παράδειγμα αν θέλετε να μάθετε μια λίστα πραγμάτων, μπορείτε να φτιάξετε μια πρόταση χρησιμοποιώντας λέξεις με το αρχικό γράμμα αυτών που πρέπει να θυμάστε.
Όσον αφορά τη διάρκεια της καθημερινής σας μελέτης, αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να συγκεντρώνονται μόνο για 45 λεπτά περίπου . Έτσι, αν έχετε εργαστεί για λίγο και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, δοκιμάστε να κάνετε ένα διάλειμμα για λίγο νερό ή μια βόλτα γύρω από το σπίτι. Απλά αντισταθείτε στον πειρασμό να ανοίξετε την τηλεόραση ή να σταματήσετε το διάβασμα!
5. Ζητήστε βοήθεια όταν νιώθετε σύγχυση
Δεν μπορείτε να μελετήσετε αποτελεσματικά, αν δεν καταλαβαίνετε το υλικό. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από το δάσκαλό, όταν κάτι σας μπερδεύει ή σας δυσκολεύει. Μπορεί να σας βοηθήσουν οι σημειώσεις που έχετε κρατήσει. Επίσης οι γονείς σας μπορεί να είναι πολύ βοηθητικοί και αποτελεσματικοί στο να λύσετε τη σύγχυση και τις απορίες σας.
6. Κοιμηθείτε καλά
Αν το τεστ είναι την επόμενη μέρα και έχετε ακολουθήσει το σχέδιο της μελέτης σας – αλλά ξαφνικά δεν μπορείτε να θυμηθείτε τίποτα, μην πανικοβάλλεστε. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες που του έχετε δώσει. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε καλά και θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο εύκολα θα θυμάστε όλα αυτά που έχετε μελετήσει το επόμενο πρωί.