10 επικίνδυνα συμπτώματα που προειδοποιούν για σοβαρά προβλήματα υγείας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι η μετάβασή μας στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης, είναι μια τεράστια και δαπανηρή ταλαιπωρία.
Αλλά ενώ είναι εύκολο να αγνοήσετε κάποια σημάδια και συμπτώματα, υπάρχουν μερικά που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ.
Ακολουθούν 10 σημάδια κόκκινες σημαίες που αν τα αισθανθείτε, πρέπει να πάτε επειγόντως στον γιατρό σας:

Υψηλός πυρετός


Η μόνη φορά που είναι φυσιολογικό να ανεβάζετε πυρετό, είναι όταν είστε άρρωστοι με κρύωμα ή γρίπη. Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος, δείχνει ότι το σώμα σας αγωνίζεται. Αυτό μπορεί να λυθεί με μια απλή δόση ιβουπροφαίνης.
Αλλά εάν έχετε πυρετό που ξαφνικά ανεβαίνει – θα πρέπει να πάτε στο γιατρό. Σύμφωνα με το WebMD, οποιαδήποτε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη για έναν ενήλικα, είναι μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένας συνεπής πυρετός πάνω από 39 βαθμούς, δείχνει ακόμα μια σοβαρή λοίμωξη που χρειάζεται επείγουσα θεραπεία.

Αίσθημα εξασθένισης


Αν σηκωθήκατε πολύ νωρίς ή ήπιατε πολύ χθες, ναι, ίσως να αισθανθείτε ζάλη. Εάν όμως αυτή προκύπτει από το πουθενά και είναι τόσο ακραία που αισθάνεστε ότι μπορεί να λιποθυμήσετε, πρέπει να δείτε ένα γιατρό.
Αυτό, όχι μόνο θα μπορούσε να σημαίνει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά θα μπορούσατε επίσης να τραυματιστείτε, εάν πέσετε.

Αίσθημα μειωμένης αναπνοής


Εάν ανεβήκατε αρκετές σκάλες ή τρέξατε, είναι λογικό να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε. Αλλά αν αυτό συμβαίνει από το πουθενά, είναι πολύ πιο σοβαρό.
Σε συνέντευξή του στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο Δρ Troy Madsen σημειώνει:
«Εάν αυτό είναι κάτι που έρχεται ξαφνικά, έχετε πρόβλημα να πάρετε βαθιές αναπνοές, αισθάνεστε μικρότερη αναπνοή, οι πνεύμονές σας αισθάνονται σφιχτοί, ο λαιμός σας αισθάνεται σφιχτός, αυτοί είναι λόγοι όχι μόνο για να πάτε στο γιατρό, αλλά ακόμη και να καλέστε ασθενοφόρο».

Φοβερός πονοκέφαλος


Είναι τόσο εύκολο να θεωρήσετε έναν πονοκέφαλο ως κάτι «φυσιολογικό». Θα μπείτε στον πειρασμό να πιείτε ένα χάπι, λίγο νερό και απλά να κοιμηθείτε. Αλλά πρέπει να βάλετε ένα όριο σε κάποιο σημείο.
Σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος συνεχίσει για περισσότερο από μία ημέρα ή εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πόνο, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Το χειρότερο σενάριο, είναι αυτή η επίμονη κεφαλαλγία να είναι το μόνο προειδοποιητικό σημάδι αιμορραγίας του εγκεφάλου, που απειλεί τη ζωή σας.

Στομαχικές διαταραχές


Εάν έχετε ένα θέμα με το στομάχι ή έχετε φάει κάτι λίγο βαρύ, οι ενοχλήσεις στο στομάχι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, αν η διάρροια σας συνεχίζεται για περισσότερο από πέντε ημέρες, ή αρχίζετε να ανησυχείτε ότι έχετε πάθει αφυδάτωση, πηγαίνετε κατευθείαν στο γιατρό.

Πόνοι στο στήθος


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πόνων στο στήθος. Αν βιώνετε κάτι σαν τραβηγμένο μυ ή τραυματισμό, ο πόνος στο στήθος σας δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.
Ωστόσο, εάν αισθανθείτε μια αίσθηση πίεσης που μετατρέπεται σε σφιχτό και επώδυνο πόνο, αναζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όταν αυτός ο τύπος πόνου έρχεται όταν ασκήστε, ακριβώς επειδή αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καρδιακής ανακοπής.

Οίδημα στο κεφάλι


Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, κάθε φορά που χτυπάτε το κεφάλι σας και αποκτάτε ένα μικρό καρούμπαλο. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι μερικά χτυπήματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάσειση, η οποία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη αν δεν ελεγχθεί.
Εάν χτυπηθήκατε από κάτι σαν μια μπάλα ή κάτι σκληρό, θα πρέπει να ελέγξετε το κεφάλι σας.
Τα συμπτώματα της διάσεισης, όπως το κουδούνισμα στα αυτιά σας και η συνεχής πίεση, μπορούν να περάσουν απαρατήρητα στην αρχή.

Αιμορραγία σε πληγή


Οι απλές γρατζουνιές, δεν αποτελούν πρόβλημα. Κοψίματα από κάτι σκουριασμένο όμως, (όπως ένα καρφί ή ξυράφι) είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. θα μπορούσε να χρειαστεί ένα εμβόλιο τετάνου και κάθε τραυματισμός από ζώο μπορεί να απαιτήσει τον ίδιο ή άλλους εμβολιασμούς.
Πηγαίνετε στο γιατρό, εάν έχετε ένα κόψιμο που δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία, κόψιμο που είναι βαθύ και απαιτεί ράμματα, ή κόψιμο που μπορεί να έχει μολυνθεί από σκουριά ή άλλο επικίνδυνο υλικό.

«Καρφίτσες και βελόνες»


Οι περισσότεροι από εμάς, μουδιάζουν όταν κάθονται στα πόδια τους για 20 λεπτά και αυτό το αναφέρουν σαν αίσθηση από «καρφίτσες και βελόνες». Αυτό είναι λογικό, αφού περιορίζουν τη ροή του αίματος για περίπου μισή ώρα.
Ωστόσο, αυτή η αίσθηση μυρμηγκιάσματος χωρίς λόγο, ειδικά στα άκρα σας, θα μπορούσε να αποτελεί πιθανό σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου και θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως.

Τυχαίο οίδημα


Οι ανεξήγητοι όγκοι μπορούν να υποδεικνύουν πολλά πράγματα. Αν είναι επώδυνος, θα μπορούσε να είναι μια λοίμωξη ή ακόμα και ένα σύμπτωμα ενός μικρού κατάγματος. Αν όχι, θα μπορούσε να είναι κάτι σε καρκίνο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να πάτε αμέσως στο γιατρό σας είναι κάτι που θα σας ωφελήσει.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)