Είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε υπερβολικά για τη διατροφή των παιδιών μας και κάνουμε τα πάντα για να τρώνε σωστά -τουλάχιστον όπως εμείς ορίζουμε το «σωστά». Όμως, η αλήθεια είναι ότι στις ελληνικές οικογένειες έχουν εδραιωθεί κάποιες αντιλήψεις περί διατροφής που περνούν από γενιά σε γενιά, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία λογική βάση.
«Το βάρος θα το πάρει σε ύψος!»
«Ας’ το να φάει το παιδί, την κοιλίτσα θα την πάρει σε μπόι»: μια φράση που, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, ακούγαμε από τα χείλη κάθε Ελληνίδας γιαγιάς και που φυσικά δεν ισχύει. Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες μεγαλώνουν τα πιο κεντρικά παχύσαρκα παιδιά παγκοσμίως (δηλαδή παιδιά, το λίπος των οποίων συσσωρεύεται στην κοιλιά), ενώ πάμπολλες άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πλειοψηφία των παχύσαρκων παιδιών γίνονται και παχύσαρκοι ενήλικες. Αξίζει, λοιπόν, να ρισκάρετε την μελλοντική υγεία του παιδιού σας για λίγα εκατοστά παραπάνω σε ύψος;
«Πουλάκι μου, πρέπει να αδειάσεις το πιάτο σου»
Όχι, δεν υπάρχουν «πρέπει». Ένα παιδί που πλέον μιλάει και που μπορεί να σου πει ότι χόρτασε, δεν «πρέπει να αδειάσει όλο του το πιάτο». Ακόμα κι αν ανησυχείτε ότι δεν τρώει πολύ, ο παιδίατρος θα σας διαβεβαιώσει ότι, εφόσον οι καμπύλες ανάπτυξης και οι εξετάσεις του είναι φυσιολογικές, δεν έχετε κανένα λόγο να το πιέζετε να τελειώσει όλη του τη μερίδα.
*Φωτογραφία: familydoctor.org
Θα πρέπει, ωστόσο, να προσπαθήσετε η διατροφή του να περιλαμβάνει θρεπτικές τροφές απ’ όλες τις ομάδες για να είστε σίγουρη ότι ο οργανισμός του παίρνει τις βιταμίνες, τις ουσίες και τα στοιχεία που χρειάζεται.
«Τα παιδιά που δεν πίνουν γάλα, δεν ψηλώνουν»
Το ότι το γάλα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να πάρουν ύψος ισχύει, όμως, όπως επισημαίνει και η Διατροφολόγος Κατερίνα Κιούση σε σχετικό άρθρο της, η κληρονομικότητα είναι αυτή που θα καθορίσει το ύψος του παιδιού κατά 80%και η διατροφή και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, κατά 20%. Όπως αναφέρει, λοιπόν, το ασβέστιο, που περιέχεται στα γαλακτοκομικά, βοηθά στην οστική ανάπτυξη, όμως δεν είναι το μόνο που χρειάζεται ο παιδικός οργανισμός για να αναπτυχθεί.
Εξίσου σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες (που υπάρχουν στο κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το τυρί και τα όσπρια), η βιταμίνη C (σε φρούτα και λαχανικά), η βιταμίνη D (την απορροφούμε από την έκθεσή μας στον ήλιο), το β- καροτένιο (που περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά όπως τα βερύκοκα, το σπανάκι, τα καρότα κι το λάχανο) αλλά και ο ψευδάργυρος (το κοτόπουλο, το αβγό , το κόκκινο κρέας και οι ξηροί καρποί είναι μερικές από τις πηγές του).
Επιπλέον, μπορείτε να αναπληρώσετε το ασβέστιο που το παιδί θα έπαιρνε κανονικά από το γάλα με άλλες τροφές υψηλές σε ασβέστιο, όπως τα τυριά, οι σαρδέλες, το σπανάκι, τα αμύγδαλα και τα σύκα.
Επιπλέον, μπορείτε να αναπληρώσετε το ασβέστιο που το παιδί θα έπαιρνε κανονικά από το γάλα με άλλες τροφές υψηλές σε ασβέστιο, όπως τα τυριά, οι σαρδέλες, το σπανάκι, τα αμύγδαλα και τα σύκα.
«Ένα αναψυκτικό τη μέρα δεν θα του κάνει κακό»
*Φωτογραφία: activeforlife.com
Κι όμως του κάνει! Ειδικοί επισημαίνουν ότι, εφόσον τα αναψυκτικά δεν υπάρχουν στην διατροφική πυραμίδα των παιδιών, σημαίνει ότι όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα, αλλά είναι και επιβλαβή για τον οργανισμό τους. Εκτός του ότι συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού τους βάρους, η ζάχαρη και το ανθρακικό που περιέχουν εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο.
Φυσικά, δεν μπορείτε να τα «κόψετε» εντελώς από τη διατροφή του παιδιού, όμως μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε ειδικές περιστάσεις, όπως τα πάρτι. Να προτιμάτε, επίσης, τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό για να αποφύγετε τις βλαβερές συνέπειές τους.