6 κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών που πρέπει να γνωρίζετε

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Η παιδική ηλικία είναι μια θαυμάσια περίοδος και όλοι οι γονείς είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να δούν το παιδί τους να χαμογελά! Ωστόσο, μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο να τα καταφέρετε. Το Bright Side αποκαλύπτει έξι πράγματα που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα παιδιά σας.

Περπατούρες

Η λανθασμένη χρήση της περπατούρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα παιδιά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος, αφού το παιδί εξαφανίζεται από το οπτικό πεδίο των γονέων και το σπουδαιότερο, προβλήματα με τον μυϊκό τόνο των αστραγάλων του. Εάν το μωρό κάθεται σε ψηλή θέση και δεν πατάει με όλο το πέλμα στο πάτωμα αλλά με τις μύτες των ποδιών, τότε αναπτύσσεται μυϊκή υπερτονία που δύσκολα θεραπεύεται.
Για να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη, χρησιμοποιήστε τις περπατούρες υπό επίβλεψη δύο φορές την ημέρα, από 15 λεπτά, μόνο αφού το μωρό είναι σε θέση να στέκεται μόνο του.

Συσκευασμένοι χυμοί

Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία προκαλεί προβλήματα στα δόντια και οδηγεί σταδιακά στην παχυσαρκία. Οι παιδίατροι συμβουλεύουν να δίνουμε φρέσκους χυμούς σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους. Είναι καλύτερα να αντικαταστήσετε τους συσκευασμένους χυμούς με φρέσκα φρούτα.

Παιχνίδια που προκαλούν σύγχυση

Κατά την προσχολική ηλικία, τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και λαμβάνουν ερεθίσματα μέσω των παιχνιδιών τους. Τα αφύσικα χρώματα, οι δυνατοί ήχοι και οι πολλές λεπτομέρειες στα παιχνίδια έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και ενισχύουν την επιθετική συμπεριφορά και τους φόβους των παιδιών.
Επιλέξτε παιχνίδια με φυσικά χρώματα και υλικά: ξύλο ή ύφασμα. Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα παρά ψυχαγωγικό, επομένως πρέπει να είναι ρεαλιστικά.

Ζεστά ρούχα

Όσο πιο μικρά είναι τα μωρά, τόσο πιο δύσκολη είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα και να προκαλέσει θερμοπληξία. Τα πολύ ζεστά ρούχα εμποδίζουν το σώμα να αναπτύξει αμυντικές αντιδράσεις προς τις καιρικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ασθένειες που σχετίζονται με το κρύωμα και χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα ρούχα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά που «αναπνέεουν». Ένα μωρό αισθάνεται άνετα όταν η κοιλιά και το στήθος του είναι στεγνά, ενώ τα πόδια και τα χέρια του διατηρούνται ζεστά.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια & gadgets

Το μπλε φως από τις οθόνες LED προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και αυτό με τη σειρά του σε καταρράκτη και τύφλωση. Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί smartphones και tablets, δεν αναπτύσσει καλές κινητικές δεξιότητες και δεν αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Αυτό οδηγεί στην υποανάπτυξη του μετωπιαίου λοβού που είναι υπεύθυνος για την ομιλία, την επικοινωνία και τη λήψη αποφάσεων.
Αφήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα. Χρησιμοποιήστε τα smartphones και τα tablets για παιχνίδια που ακονίζουν τον εγκέφαλο και προορίζονται για παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών.

Ζώνη ασφαλείας

Φορώντας τη ζώνη ασφαλείας πάνω από την κοιλιά όταν είστε έγκυος, είναι πιθανό να προκαλέσετε τραυματισμό στο μωρό σε περίπτωση ατυχήματος. Τοποθετήστε τη ζώνη όσο το δυνατόν χαμηλότερα, κάτω από την κοιλιά σας. Προσπαθήστε να καθίσετε σε όρθια θέση, καθώς η κλίση προς τα εμπρός θα ασκήσει υπερβολική πίεση στο μωρό. Καλύτερα όμως, μην οδηγείτε καθόλου, εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη: το τιμόνι είναι πολύ κοντά στην κοιλιά, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμη και σε ένα μικρό ατύχημα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)