Αυτή η εύκολη σπιτική συνταγή για πλαστελίνη χρησιμοποιεί κοινά υλικά που σίγουρα έχεις ήδη στην κουζίνα σου, η παρασκευή της διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά και το κόστος της είναι πολύ μικρότερο από εκείνο των καταστημάτων. Επίσης, διαρκεί περισσότερο και φυσικά, είναι μη-τοξική για τα παιδιά.
Υλικά (για ποσότητα ίση με 3 δοχεία του εμπορίου)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού κρέμα ταρτάρ (κρεμόριο)
- 1/3 φλιτζάνι αλάτι (βοηθά στη συντήρηση και στο να μην κολλάει η πλαστελίνη στα χέρια)
- 1 κουταλιά φυτικό έλαιο ή έλαιο canola
- Χρώμα ζαχαροπλαστικής (όποιο επιθυμεί το παιδί)
Παρασκευή
- Σε μια κατσαρόλα 2 λίτρων, πρόσθεσε το 1 φλιτζάνι αλεύρι, τα 2 κουταλάκια του γλυκού κρέμα ταρτάρ και το 1/3 φλιτζάνι αλάτι.
- Πρόσθεσε το 1 φλιτζάνι νερό και το φυτικό έλαιο.
- Άναψε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Στην αρχή θα είναι σαν παχύρρευστη κόλα.
- Ανακάτευε συνεχώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να γίνεται στερεό. Μόλις φτάσει σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε το χρώμα.
- Συνέχισε το ανακάτεμα και σιγά σιγά η ζύμη θα αρχίσει να φουσκώνει και να «δένει».
- Μόλις η ζύμη αρχίσει να κολλάει στο κουτάλι θα ξέρεις ότι μείγμα σου είναι έτοιμο.
- Απόσυρε το σκεύος από τη φωτιά και μετάφερε το ζυμάρι σε αντικολλητικό χαρτί ώστε να στεγνώσει και να κρυώσει.
- Μόλις έχει κρυώσει εντελώς πλάσε το για λίγο στα χέρια σου, όπως ακριβώς θα έκανες με την πλαστελίνη, για να αποτρέψεις την ύπαρξη σβόλων.
Για τη φύλαξη
Μετά από κάθε παιχνίδι βεβαιώσου ότι η πλαστελίνη θα φυλάσσεται σε κάποιο δοχείο ή σακουλάκι αεροστεγώς. Αν τελικά «στεγνώσει» μπορείς να προσθέσεις ελάχιστες σταγόνες νερό και θα γίνει γρήγορα σαν καινούργια.