Όταν σκεφτόμαστε ανθρώπους που κατάφεραν σημαντικά πράγματα σε πολύ μικρή ηλικία έρχονται στο μυαλό μας ο Zuckerberg, ο Evan Spiegel, ο Steve Jobs, και ο Bill Gates. Ωστόσο, οι διάνοιες δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τον Αλεξάντερ Χάμιλτον, γνωρίστε κάποια πρόσωπα που κατάφεραν άθλους σε πολύ τρυφερή ηλικία.
Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ 18 ΤΟΥ
Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας το 356 π.Χ. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του (336 - 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας, και χωρίς να έχει ηττηθεί σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε. Η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας του, στη μεγαλύτερή της έκταση κατά το 323 π.Χ., υπολογίζεται σε 5.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και περιλάμβανε κομμάτια από 26 σημερινές χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λίβανος, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν).
Ο Αλέξανδρος δεν έχασε ούτε μία μάχη και στο τέλος, αποκαμωμένος υπέκυψε στα 32 του χρόνια.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ (ΟΚΤΑΒΙΑΝΟΣ) ΕΓΙΝΕ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΟΣ ΣΤΑ 20 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ
Σήμερα ο Αύγουστος είναι γνωστός ως ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης.
Παρόλα αυτά η καριέρα του ξεκίνησε πολύ πριν εξασφαλίσει τον ρόλο που ανέλαβε το 27 π.Χ.
Το 44 π.Χ. ο Αύγουστος ήταν ακόμη γνωστός ως Οκταβιανός. Ήταν ο 19χρονος θετός γιος, ανηψιός και διάδοχος του Ιούλιου Καίσαρα.
Όταν ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε, ο έφηβος ακόμη Οκταβιανός δεν είχε ολοκληρώσει ακόμη την στρατιωτική του εκπαίδευση αλλά παρόλα αυτά αντί να το σκάσει, ο διάδοχος του Καίσαρα επέστρεψε στη Ρώμη και ενεπλάκη στις πολιτικές ίντριγκες με θάρρος και αποφασιστικότητα.
Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΗΣ ΛΩΡΑΙΝΗΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ 17 ΤΗΣ
Ο αιματηρός Εκατονταετής Πόλεμος μαινόταν στη μεσαιωνική Γαλλία όταν το 1429 μια έφηβη χωρική άλλαξε την πορεία της ιστορίας.
Η Ιωάννα της Λωραίνης, με μια γροθιά υποστηρικτές, κατάφερε να πείσει την ηγεσία της χώρας της να της αναθέσει την αρχηγία του στρατού. Στα 17 της έκοψε τα μαλλιά της, φόρεσε ανδρικά ρούχα και έπεσε στη μάχη.
Εννέα ημέρες μετά έφθασε στην Ορλεάνη και αποκρούοντας τις αγγλικές δυνάμεις έγινε ηρωίδα.
Δυστυχώς οι Άγγλοι την συνέλαβαν και την έκαψαν στην πυρά στα 19 της. Μερικούς αιώνες αργότερα ανακηρύχθηκε Αγία.
Ο ΜΠΛΕΖ ΠΑΣΚΑΛ ΕΦΗΥΡΕ ΣΤΑ 19 ΤΟΥ ΜΙΑ ΑΡΙΘΜΟΜΗΧΑΝΗ
Ο Μπλεζ Πασκάλ ήταν έναν παιδί θαύμα το οποίο άρχισε να μελετά γεωμετρία σε ηλικία δώδεκα ετών. Ανακάλυψε μόνος του ότι το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με δύο ορθές γωνίες και στα 16 του χρόνια ανέπτυξε σε μια πραγματεία περί κωνικών τομών το θεώρημα που φέρει το όνομά του. Από το 1641 και για περίπου 3 χρόνια εργάστηκε για την κατασκευή μιας αριθμομηχανής που μπορούσε να κάνει πρόσθεση και αφαίρεση που ονομάστηκε «Πασκαλίνα». Το 1647 ανακάλυψε την Αρχή του Πασκάλ και τη χρήση τού βαρομέτρου για τη μέτρηση του υψομέτρου.
Ο ΒΟΛΦΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ ΣΥΝΕΘΕΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ 8 ΤΟΥ
Ο Μότσαρτ υπήρξε κάτι σαν παιδί θαύμα κατά τον 18ο αιώνα. Απέκτησε φήμη νωρίς στη ζωή του και μεγάλωσε ακούγοντας τον πατέρα του να διδάσκει πιάνει στην μεγαλύτερη αδελφή του, τη Νανέρλ. Η Νανέρλ θυμόταν ότι ο αδελφός της συνέθετε μικρά κομμάτια από την ηλικία των πέντε, τα οποία έπαιζε στον πατέρα του ο οποίος και τα έγραφε.
Με τη βοήθεια του πατέρα του έγραψε και την πρώτη του συμφωνία στα οκτώ του χρόνια. Ο Μότζαρτ συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει οικονομική ασφάλεια. Πέθανε στα 35 του έχοντας αλλάξει τον κόσμο της μουσικής για πάντα.
Η ΦΙΛΙΣ ΓΟΥΙΤΛΙ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 20 ΕΤΩΝ
Σε ηλικία 20 ετών η Φίλις Γουίτλι έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που αναγνωρίστηκε ποτέ ως ποιήτρια.
Η Γουίτλι πουλήθηκε ως σκλάβα όταν ήταν παιδί και την αγόρασε στη Βοστώνη ένας ράφτης που τον έλεγαν Τζον Γουίτλι. Η οικογένειά του της έμαθε να διαβάζει και την ενθάρρυνε να γράφει ποιήματα.
Όταν δημοσιεύθηκαν τα πρώτα της ποιήματα το 1773, ξεκίνησαν διάφορες συζητήσεις από τις αποικίες της Β. Αμερικής μέχρι το Λονδίνο. Ο Γουίτλι έγινε γνωστή σε όλους τους εγγράμματους άποικους.
Τον επόμενο χρόνο η Γουίτλι έπαψε να είναι σκλάβα καθώς ο Τζον Γουίτλι πέθανε. Η Φίλις συνέχισε να γράφει ποίηση και να εκδίδει βιβλία σε όλη της τη ζωή. Δυστυχώς συνάντησε πολλές δυσκολίες αργότερα και πέθανε πάμφτωχη στα 31 της χρόνια.
Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΕΓΙΝΕ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΑ 22 ΤΟΥ
Στα 15 του χρόνια ο Χάμιλτον έφτασε στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και μην έχοντας δεκάρα στην τσέπη του αλλά προικισμένος με κοφτερό μυαλό, ανεξάντλητη όρεξη για δουλειά και αποφασιστικότητα, «άδραξε» την ευκαιρία που παρείχε η Αμερικανική Επανάσταση και κατάφερε να γίνει το δεξί χέρι του Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Μετά την ίδρυση των ΗΠΑ, έγινε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του κράτους και, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να ανελιχθεί μέχρι το αξίωμα του προέδρου επηρέασε όσο κανέναν άλλος εθνοπατέρας το πολιτικό σύστημα της χώρας του. Εκτός από μέλος του πρώτου κογκρέσου, συνδημιουργός των Ομοσπονδιακών Κειμένων των ΗΠΑ και ένθερμος υπέρμαχος του Συντάγματος, ο Χάμιλτον κατάφερε να αφήσει πίσω του μια εντυπωσιακή κληρονομιά.
Από το πόστο του υπουργού συνεισέφερε στην ίδρυση της πρώτης εθνικής τράπεζας, του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ και του οργανισμού που αποτέλεσε τον «πρόδρομο» της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ. Οι νομοθετικές του παρεμβάσεις άνοιξαν τον δρόμο για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας του, ενώ το 1784 ίδρυσε την Τράπεζα της Νέας Υόρκης, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Μόλις εφτά χρόνια μετά, ο ασταμάτητος πολιτικός ίδρυσε την εφημερίδα New York Evening Post, η οποία μετεξελίχθηκε στη γνωστή σε όλους μας New York Post.
ΖΙΛΜΠΕΡ ΝΤΙ ΜΟΤΙΕ, ΜΑΡΚΗΣΙΟΣ ΝΤΕ ΛΑΦΑΓΙΕΤ, ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ 19 ΤΟΥ
Πολλοί από τους Αμερικανούς Εθνοπατέρες ήταν πολύ νέοι από ότι φαίνεται όταν ξέσπασε η Αμερικανική Επανάσταση.
Ο Μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ ήταν μόλις 19 ετών όταν σάπλαρε από την Γαλλία για να βοηθήσει στην απελευθέρωση των Αμερικανικών αποικιών του Βορρά. Αψηφώντας τις εντολές της κυβέρνησής του δήλωσε να συμμετάσχει εθελοντικά στην εξυπηρέτηση του αποικιακού σκοπού.
Ο τολμηρός νέος απέκτησε φιλίες με τον Στρατηγό Τζορτζ Ουάσινγτον αλλά η σημαντικότερη συνεισφορά του δεν ήταν στο πεδίο της μάχης. Βοήθησε να πεισθεί ο Γάλλος μονάρχης Λουδοβίκος ο 16ος να συνδράμει για λογαριασμό των Αμερικανών επαναστατών.
Οι προσπάθειές του έδωσαν καρπούς το 1780, σύμφωνα με το USHistory.org, όταν οι Γάλλοι έστειλαν δυνάμεις για να βοηθήσουν την Ουάσινγκτον. Αυτό αποδείχθηκε ιδιαότερα κρίσιμο στη μάχη του Γιορκτάουν όπου ο Λαφαγιέτ και άλλοι Γάλλοι σύμμαχοι βοήθησαν να ηττηθεί ο Άγγλος στρατηγός Λόρδος Τσαρλς Κορνγουόλις.
Την εποχή εκείνη δεν ήταν εμφανές, αλλά η μάχη αυτή εξασφάλισε την ανεξαρτησία των αποικιών.
Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, οι ΗΠΑ μπορεί να μην ήταν αυτό που είναι εάν δεν ήταν οι ρομαντικές ιδέες ενός νέου επαναστάτη.
Ο ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΠΙΤ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΤΑ 24
Μέχρι σήμερα, ο Γουίλιαμ Πιτ ο νεότερος παραμένει ο μικρότερος σε ηλικία πρωθυπουργός της Αγγλίας. Ο πολιτικός ανέβηκε στην εξουσία το 1783 στα 24 του χρόνια.
Έγινε γνωστός ως Ουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος, για να τον διακρίνουν από τον πατέρα του που έμεινε στην ιστορία ως Ουίλιαμ Πιτ ο Πρεσβύτερος, που υπηρέτησε και αυτός ως Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά την πρωθυπουργική του θητεία, κατά τη διάρκεια βασιλείας του Γεωργίου Γ', συνέβησαν σημαντικά γεγονότα όπως η Γαλλική Επανάσταση και οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι. Αν και αναφερόταν ως Τόρι, αποκαλούσε τον εαυτό του ως Ανεξάρτητο Ουίγων. Ήταν αντίθετος, όπως και ο Γεώργιος Ουάσινγκτον, με τη δημιουργία ενός αυστηρού κομματικού πολιτικού συστήματος.
Η ΜΑΙΡΗ ΣΕΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΙΝ ΣΤΑ 20 ΤΗΣ
Γεννήθηκε το 1797, και ήταν κόρη της συγγραφέως Mary Wollstonecraft και του φιλόσοφου William Godwin.
Ως έφηβη γνωρίστηκε με τον μαθητή του πατέρα της, τον ρομαντικό ποιητή Percy Bysshe Shelley. Ωστόσο, η σχέση ήταν καταδικασμένη λόγω του ότι έχασαν την κόρη τους το 1815, λίγες μόνο ώρες μετά τη γέννησή της.
Το επόμενο καλοκαίρι στην Ελβετία η 18χρονη έκανε παρέα με μια παρέα φίλων στην οποία βρισκόταν και ο Λόρδος Μπάιρον ο οποίος και πρότεινε να γράψουν όλοι τους από μια ιστορία με φαντάσματα. Η πρόκληση αυτή ενέπνευσε την Σέλει η οποία έγραψε τον Φράνκενσταιν που εκδόθηκε δύο χρόνια μετά στα 20 της χρόνια.
Ο ΚΛΑΡΑ ΣΟΥΜΑΝ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΙΑΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΑ 18 ΤΗΣ
Γεννήθηκε στη Λειψία, από πατέρα μουσικό και μητέρα τραγουδίστρια και πιανίστα. Οι γονείς της χώρισαν το 1824. Την ανατροφή της ανέλαβε ο αυστηρός και απαιτητικός πατέρας της, ο οποίος, όταν ανακάλυψε το εξαιρετικό μουσικό ταλέντο της, φρόντισε να το καλλιεργήσει και την κάνει διάσημη ως παιδί-θαύμα. Την δίδασκε ο ίδιος, επέβλεπε και διοργάνωνε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της και καθόριζε το ρεπερτόριό της. Η πρώτη της εμφάνιση στο κοινό έγινε το 1829, σε κομμάτι για τέσσερα χέρια, μαζί με μια άλλη μαθήτρια. Έκτοτε έκανε πολλές περιοδείες στη Γερμανία και στο εξωτερικό.
Η ΑΙΝΤΑ Β. ΓΟΥΕΛΣ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΝ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΤΑ 27 ΤΗΣ
Η Ida B. Wells γεννήθηκε το 1862 και στα 16 της ξεκίνησε να εργάζεται σαν δασκάλα για να συντηρήσει τα μικρότερα αδέλφια της όταν έμειναν ορφανοί. Ακολουθώντας τα βήματα των ακτιβιστών γονιών της, η Γουέλς ξεκίνησε να ενδιαφέρεται και να μάχεται τον φυλετικό διαχωρισμό.
Τελικώς μετακόμισε στο Μέμφις και ξεκίνησε να αρθρογραφεί για τοπικές εφημερίδες. Το 1889, σε ηλικία 27 ετών έγινε συνιδιοκτήτρια και συντάκτης της έκδοσης 'Ελεύθερος Λόγος' που μαχόταν τον ρατσισμό και τον διαχωρισμό.
Η ΝΕΛΙ ΜΠΛΑΙ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΕΝΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΣΤΑ 23 ΤΗΣ
Η διάσημη Αμερικανίδα δημοσιογράφος ξεκίνησε την καριέρα της στα 16 της.
Σύμφωνα με την σελίδα nellieblyonline.org, η έφηβη τότε Elizabeth Jane Cochrane έγραψε μια επιστολή διαμαρτυρίας για ένα σεξιστικό άρθρο στην Pittsburgh Dispatch το 1880. Ο συντάκτης της απάντησε και της πρόσφερε δουλειά. Εκείνη δέχθηκε και ξεκίνησε να δουλεύει με το ψευδώνυμο Nellie Bly (ένα διάσημο τραγούδι της εποχής).
Σε ηλικία 21 ετών ανέλαβε ένα ρεπορτάζ εξωτερικού αλλά αναγκάστηκε να φυγαδευτεί από το Μεξικό επειδή επέκρινε την μεξικανική κυβέρνηση για το ότι φυλάκισε έναν ντόπιο δημοσιογράφο. Έχοντας κουραστεί να κάνει ρεπορτάζ για το θέατρο και τις τέχνες, παραιτήθηκε και πήγε στη Νέα Υόρκη.
Εκεί για την πρώτη της δουλειά, παρίστανε ότι υποφέρει από αμνησία και ότι έχει παραισθήσεις για να μπορέσει να μπει στο Άσυλο Γυναικών στη νήσο Μπλάκγουελ.
Ζώντας από πρώτο χέρι τις άθλιες συνθήκες και την απάνθρωπη συμπεριφορά του προσωπικού, η Bly βγαίνοντας έγραψε ένα άρθρο που έγινε αργότερα βιβλίο αναφερόμενη στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών.
Το 1889, η νεαρή δημοσιογράφος απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη φήμη ξεκινώντας να κάνει τον γύρο του κόσμου κι επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη σε 72 μέρες.
Ο ΛΟΡΕΝΣ ΜΠΡΑΓΚ ΠΗΡΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΑ 25 ΤΟΥ
Το 1915, ο Αυστραλός φυσικός Λότενς Μπραγκ πήρε το Νόμπελ για την έρευνά του στην εξέταση των κρυσταλλικών δομών των ακτίνων Χ.
Την εποχή εκείνη ήταν μόλις 25 ετών και μέχρι την ακτιβίστρια Malala Yousafzai το 2014, ήταν ο μικρότερος σε ηλικία νομπελίστας.
Ο ΜΠΟΜΠ ΓΟΥΝΤΓΟΥΟΡΝΤ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΛ ΜΠΕΡΝΣΤΑΙΝ ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΙΤ ΣΤΑ 29 ΚΑΙ 28 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
Το 1972, μια ληστεία στα κεντρικά γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος μετατράπηκε στο σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση του Νίξον.
Στο κέντρο όλων αυτών υπήρχαν δύο νέοι ρεπόρτερ της Washington Post οι οποίο έφεραν στο φως το μεγάλο αυτό σκάνδαλο: Ο Bob Woodward ήταν 29 και ο Carl Bernstein 28 όταν τους ανατέθηκε η ιστορία.
Η ιστορία τους έγινε βιβλίο, ταινία με τον Robert Redford και τον Dustin Hoffman, και ένα βραβείο Pulitzer.
Η ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ 14 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ
Η 14χρονη γυμνάστρια κατάφερε να γίνει Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Η Κομανέτσι ήταν η πρώτη γυμνάστρια που πέτυχε το απόλυτο 10,0 στην ενόργανη. Τη χρονιά εκείνη πήρε τρία χρυσά και έξι άριστα σκορ σύμφωνα με το Biography.com.
Η Κομανέτσι όμως δεν σταμάτησε εκεί. Τέσσερα χρόνια μετά κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Μόσχας.