Πέντε ταινίες του Χόλιγουντ που "κατακρεούργησαν" την ελληνική μυθολογία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Θυμόμαστε ορισμένες εκείνες τις ταινίες που μας έκαναν να βλαστημίσουμε την ώρα και τη στιγμή που αποφασίσαμε να δούμε μια από τις ιστορίες της ελληνικές μυθολογίας στη μεγάλη οθόνη. Μεγαλειώδεις παραγωγές, τεράστια ονόματα της showbiz που όμως ενσάρκωσαν μυθικά πρόσωπα με τον πιο λανθασμένο τρόπο.


Clash of the Titans

Ο Περσέας, που είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας και γιος του θεού Δία, ηγείται της βασιλικής φρουράς σε μια εκστρατεία για να σκοτώσουν το Κράκεν. Ο πατέρας του θα τον βοηθήσει στέλνοντάς του έναν μαύρο Πήγασο και ένα σπαθί, το οποίο σφυρηλατήθηκε στον Όλυμπο. Ο Περσέας θα χρειαστεί να σκοτώσει την Μέδουσα και να πάρει το κεφάλι της, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κατατροπώσει το Κράκεν, κάτι το οποίο καταφέρνει και σώζει έτσι την Ανδρομέδα.
Με άλλα λόγια, πώς λέμε ο μύθος του Περσέα και της Μέδουσας, καμία σχέση. Τον Περσέα βοηθούν στην προσπάθειά του να νικήσει τη Μέδουσα οι Θεοί Αθηνά και Ερμής και όχι ο πατέρας του Δίας. Είναι εκείνοι που του αναφέρουν όλα όσα πρέπει να διαθέτει προκειμένου να νικήσει το τρομακτικό τέρας, δηλαδή τη Μέδουσα. Όσο για το "Κράκεν", το όνομα από μόνο του αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως κάτι δεν πάει καλά.





Ηρακλής

Η Disney μπήκε στον πειρασμό να φέρει στο σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας. Μόνο που σε αυτή η γέννηση του μικρού Ηρακλή στον Όλυμπο είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός για τους θεούς και εκείνος που έχει αντιρρήσεις είναι ο σκοτεινός Άδης.
Αν θυμόμαστε καλά από όσα μάθαμε στο σχολείο βέβαια, ο Ηρακλής ήταν ημίθεος ακριβώς γιατί η μητέρα του ήταν θνητή, την οποία ξεγέλασε ο Δίας προκειμένου να πλαγιάσει μαζί της. Ο Δίας πήρε τη μορφή του Αμφιτρύωνα, συζύγου της και κοιμήθηκε με την Αλκμήνη, μητέρα του Ηρακλή. Εκείνη άλλωστε που είχε πρόβλημα με τον ήρωα ήταν η Ήρα, ζηλιάρα (και με το δίκιο της εδώ που τα λέμε) σύζυγος του Δία που με το καλημέρα έστειλε στην κούνια του δύο φίδια, αλλά το βρέφος τα στραγγάλισε. Και φυσικά οι ανακρίβειες δεν σταματούν εδώ...





Αμαζόνες/Wonder Woman

Το τελευταίο blockbuster που δανείζεται στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας είναι η Wonder Woman που παρά τα όσα νομίζατε, αλλά και τα χρώματα της Αμερικής στη στολή, δεν είναι παρά μια υπεραιωνόβια Αμαζόνα. Η Νταϊάνα φέρεται να είναι σφυρηλατημένη από πηλο στον οποίο έδωσε πνοή ο Δίας και έχει ορκισμένο της αντίπαλο και εχθρό τον Άρη που ήθελε να αφανίσει τους ανθρώπους.
Στην πραγματικότητα βέβαια, ο  μυθικός λαός κυνηγών και πολεμιστριών που ονομάζονταν Αμαζόνες κατάγονταν από τον θεό του πολέμου, Άρη, και τη νύμφη Αρμονία, ή κατά άλλη εκδοχή τη θεά Αθηνά και ουδόλως είχαν διένεξη μαζί του. Εκείνος που τους εναντιώθηκε ήταν ο Ηρακλής που έκλεψε τη ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων, Ιππολύτης.





Τροία

Αν και η βάση της ομηρικής ιστορίας είναι πραγματική, στην Ιλιάδα μπλέκεται με μυθολογικά στοιχεία. Η μεταφορά του πιο θρυλικού πολέμου που σημάδεψε την ελληνική αρχαιότητα, στην μεγάλη οθόνη, μπορεί να εντυπωσίασε με τα ειδικά εφέ, σίγουρα όμως δεν προκάλεσε το θαυμασμό αναφορικά με τον τρόπο που αποδόθηκε. Οι ανακρίβειες ατελείωτες που δεν φτάνουν χίλιες λέξεις για να τις περιγράψει.




Jason And The Argonauts

Η ιστορία της αργοναυτικής εκστρατείας έγινε αντικείμενο και αυτή χολιγουντιανής παραγωγής, στην οποία μπορεί κανείς από το τρέιλερ να διαπιστώσει ανακρίβειες. Στην ταινία θα δεις περισσότερο love story, παρά την απόδοση της ιστορίας όπως μεταφέρεται ανά τους αιώνες στην ελληνική μυθολογία.




Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)