Ο Υπουργός Παιδείας παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με το σενάριο του ανοιχτού αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια, σημείωσε πως θα δημιουργηθούν νέα τμήματα σε ήδη υπάρχοντα διδακτικά αντικείμενα στα πανεπιστήμια όπου εισαγωγή θα γίνεται με το απολυτήριο λυκείου και με βαθμό από 10 και άνω.
Ο κ. Γαβρόγλου κάνει λόγο για ένα πακέτο σχολών το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί με ανοιχτό αριθμό εισακτέων και στο οποίο η εισαγωγή θα γίνεται βάσει του απολυτηρίου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ελπίδας Οικονομίδη στον Ελεύθερο τύπο αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί περίπου 30 τμήματα, τα οποία βάσει μελέτης του υπουργείου Παιδείας θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς εισαγωγής. Αυτά τα 30 τμήματα αφορούν τις ανθρωπιστικές σπουδές και επιλέγονται καθώς παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση ενώ καταγράφονται οι λιγότερες θέσεις
Όπως τονίζει το ρεπορτάζ, ενδεικτικά, βάσει των λεγομένων του, στην περίπτωση που σε ένα τμήμα όπως το Ιστορικό η ζήτηση είναι μεγαλύτερη των διαθέσιμων θέσεων, η λύση για τον υπουργό είναι να ιδρύσει όσα τμήματα αντιστοιχούν στη ζήτηση. Με την υπόσχεση για ίδρυση νέων τμημάτων καθησυχάζει και τις ανησυχίες για μείωση του αριθμού εισακτέων, λόγω των συγχωνεύσεων που προωθούνται σε ΤΕΙ.
O υπουργός συναντά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ στα πιο κοντινά σχέδιά του, που αφορούν τη μείωση, σε τέσσερα, των μαθημάτων στα οποία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου το 2018 και το 2019 θα εξετάζονται ενδοσχολικά για το απολυτήριο. Σε χθεσινή συνάντησή της με συνεργάτες του κ. Γαβρόγλου, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτόν τα μαθήματα κατηγοριοποιούνται σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα, ενώ θεωρούν ότι ο κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να αυξήσει τον χρόνο του διδακτικού έτους με βάση τις επιταγές του ΟΟΣΑ. Επίσης, η αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ διατύπωσε τη διαφωνία της στο σχέδιο του υπουργείου για τη νέα δομή της εκπαίδευσης, και κυρίως στα σημεία που ενισχύεται η γνώμη των δήμων και των συλλόγων γονέων επί εκπαιδευτικών ζητημάτων.
alfavita.gr
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.