Τεστ: Διαλέξτε μία μπανάνα από τις 7 της εικόνας και δείτε τι σημαίνει για την υγεία σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε όλο τον κόσμο επειδή, εκτός του ότι έχει ωραία γεύση, είναι φτηνή και υγιεινή. Πολλοί άνθρωποι την έχουν αφαιρέσει από τη διατροφή τους επειδή πιστεύουν στον ψευδή αστικό μύθο ότι παχαίνει. Ωστόσο, έχει αντιθέτως αποδειχτεί ότι η κατανάλωση μπανάνας με μέτρο έχει ωφέλειες για τους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να αδυνατίσουν.
Πως τις προτιμάμε όμως, ώριμες ή άγουρες; Ποιες είναι καλύτερες;
Η αλήθεια είναι ότι τα διάφορα στάδια ωρίμανσης, έχουν διαφορετικά οφέλη.
Άγουρες και πράσινες
Τις πράσινες μπανάνες είναι δύσκολο να τις ξεφλουδίσουν με τα γυμνά χέρια σας και ουσιαστικά έχουν γεύση όπως η πατάτα. Οι λαοί της Καραϊβικής κάνουν χρήση της πράσινης μπανάνας στη μαγειρική τους. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι ότι οι πράσινες μπανάνες είναι χαμηλότερες στον δείκτη γλυκαιμίας, τέλειες για εκείνους που πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα ζαχάρου τους
Επίσης, σας δίνουν προβιοτικά στο έντερο σας. Περιέχουν αυτό που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, ένας τύπος ινών που ζυμώνει στα έντερα σας, τροφοδοτώντας τα με καλά βακτήρια.
Το μειονέκτημα; Έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αυξάνονται καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν.
Κίτρινες
Δεν είναι αρκετά νόστιμες, αλλά αρκετά κίτρινες για να τις φάτε, γιατί είναι γλυκές. Οι πλήρως κίτρινες μπανάνες περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις ασθένειες, τα προβλήματα της γήρανσης και τη φλεγμονή.
Κίτρινες με μαύρα σημάδια
Γλυκιά και πλούσια αντιοξειδωτική, ώριμη, με κηλίδες βοηθούν κατά του καρκίνου. Οι καφέ κηλίδες βοηθούν στη διάσπαση ανώμαλων κυττάρων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών.
Εύκολα εύπεπτες και μια εξαιρετική επιλογή αν έχετε έλκη ή άλλες καταγγελίες στην κοιλιά. Αλλά επειδή είναι πιο γλυκές, αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα σας. Δεν είναι ιδανικές για διαβητικούς ή για άλλους που πρέπει να παρακολουθήσουν τη λήψη ζάχαρης.
Μαύρες και λίγο μαλακές
Επειδή το ανθεκτικό άμυλο αλλάζει σε απλά σάκχαρα, όταν μια μπανάνα ωριμάζει, είναι πιο ευκολοχώνευτη. Όσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης τους, τόσο πιο γρήγορα χωνεύονται. Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, καθώς ωριμάζουν. Επίσης όσο ωριμάζουν, παράγουν μια ουσία που ονομάζεται TNF (Tumor Necrosis Factor). Αυτό σημαίνει ότι οι ώριμες μπανάνες έχουν αντι-καρκινικές ιδιότητες, καθώς καταπολεμούν τα ανώμαλα κύτταρα. Όσο περισσότερα σκούρα σημάδια έχει στην φλούδα, τόσο μεγαλύτερη η αντικαρκινική της δράση.
Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει κάποια απώλεια σε μικροθρεπτικά συστατικά, όσο η μπανάνα ωριμάζει. Για να μειωθεί η ποσότητα των βιταμινών και ανόργανων ουσιών που χάνονται, καλύτερα να ωριμάζουν στο ψυγείο. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, πρέπει να αποφεύγονται επίσης από διαβητικούς.
Ανεξάρτητα από το ποια ωρίμανση μπανανών είναι ο τύπος σας, αυτά είναι τα οφέλη της:
Περιέχει τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, βοηθώντας στην παραγωγή σεροτονίνης.
Διαθέτει χολίνη για την προώθηση της απώλειας βάρους.
Έχει μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο, βοηθώντας την υγεία των οστών και των μυών.
Μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, δημιουργώντας μια υγιή καρδιά.
Μειώνει την αναιμία με το περιεχόμενο σιδήρου.
Ενισχύει την ενέργεια και την εγκεφαλική σας δύναμη ενισχύοντας τα καταστήματα γλυκόζης σας.
Δεδομένου ότι οι ώριμες μπανάνες αρχίζουν να χάνουν μερικά από τα μικροθρεπτικά συστατικά τους, ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να τις βάζετε στο ψυγείο για να επιβραδύνετε τη διαδικασία. Απολαύστε τις μπανάνες σας το πρωί, το μεσημέρι ή τη νύχτα και μετρήστε τα οφέλη για την υγεία σας!

Περισσότερα τεστ εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)