Να έχει μία αισιόδοξη ματιά και να ψάχνει για τη λύση και όχι να μένει στο πρόβλημα! Άλλωστε, όπως λένε «οι φοβισμένοι κοιτούν το πρόβλημα, ενώ ο αρχηγοί ψάχνουν τη λύση». Και είναι πολύ σημαντικό, από πολύ νωρίς να διδάξετε στο παιδί σας να έχει μία θετική ματιά στα πράγματα, να σκέφτεται αισιόδοξα και να έχει τη δύναμη να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία, μικρή ή μεγάλη, που ενδεχομένως να βρεθεί μπροστά του.
Ιδού 7 τρόποι που μπορείτε να το πετύχετε.
Γίνετε εσείς ένα ισχυρό πρότυπο
Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά, τις αντιδράσεις, τις σκέψεις και συνήθειες των γονιών τους. Εσάς έχουν ως πρότυπα και σε εσάς θέλουν να μοιάσουν. Γι αυτό, θα πρέπει να είστε ένα ισχυρό πρότυπο για εκείνα. Να είστε πρώτα εσείς αισιόδοξοι και θετικοί στη σκέψη σας, ώστε να ακολουθήσουν και τα παιδιά σας.
Κάντε τα να νιώσουν άνετα με τα συναισθήματά τους
Στερεότυπα του τύπου: «Τα αγόρια δεν κλαίνε, τα κορίτσια είναι πιο αδύναμα» δεν θα πρέπει να έχουν θέση στις δικές σας πεποιθήσεις. Ούτε να τα διδάξετε στα παιδιά σας. Τα αγόρια κλαίνε, αν χρειαστεί. Και τα κορίτσια έχουν δύναμη και σθένος και τη δείχνουν, όταν επίσης χρειάζεται. Θα πρέπει, λοιπόν, να διδάξετε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να ντρέπονται για τα συναισθήματα τους. Να τα εκφράζουν ώστε να νιώθουν καλύτερα. Διδάξτε τα πώς να γελάνε, να κλαίνε, να χαίρονται, να λυπούνται, να αισιοδοξούν, να προσπαθούν, να σκέφτονται θετικά.
Να τα ενθαρρύνετε με τα λόγια σας
Να τα ενθαρρύνετε με τα λόγια σας
Τα παιδιά χρειάζονται να ακούνε από εσάς λόγια ενθάρρυνσης. Λόγια, που τους δείχνουν ότι πιστεύετε σε εκείνα, ότι τα εμπιστεύεστε, ότι είστε περήφανοι. «Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις», «Σου έχω εμπιστοσύνη», είναι φράσεις, που θα τα βοηθήσουν, θα τα ενθαρρύνουν.
Να τα διδάξετε να εστιάζουν στη λύση
Και όχι στο πρόβλημα. «Αυτοί που ακολουθούν μένουν στο πρόβλημα. Οι αρχηγοί ψάχνουν για τη λύση», λένε. Και κρύβει μία μεγάλη αλήθεια, ώστε να μη στεκόμαστε στα προβλήματα, να μην αφήνουμε να μας καταβάλλουν. Αντίθετα, να ψάχνουμε για τη λύση τους, ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω.
Αφήστε να κάνουν αυτό που αγαπούν
Και τα παιδιά μπορούν να έχουν άποψη στο ποια είναι τα θέλω τους, αυτά που τους αρέσουν και τους ευχαριστούν. Μην τα καταπιέζετε, αν δε συμφωνείτε μαζί τους. Μπορεί εσείς να μη βρίσκετε ενδιαφέρον το ποδόσφαιρο για το γιο σας ή να θέλετε η κόρη σας να μάθει πιάνο. Σε εκείνα, όμως, μπορεί να μην αρέσουν και θα πρέπει να σεβαστείτε την επιθυμία τους και όχι να τα κατευθύνετε προς τα δικά σας θέλω. Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, από πολύ νωρίς τους διδάσκετε την απογοήτευση, την καταπίεση, ενώ τους δημιουργείτε το άγχος να μην απογοητεύσουν εσάς τους ίδιους.
Να έχουν δίπλα τους θετικούς ανθρώπους
Σίγουρα, δεν είναι τόσο εύκολο ένα παιδί να ξεχωρίσει τους θετικούς ανθρώπους, από τους τοξικούς. Ωστόσο, μπορείτε να τους εξηγήσετε ότι τους ανθρώπους που θα έχουμε δίπλα μας τους επιλέγουμε και θέλουμε να είναι εκείνοι που μας κάνουν χαρούμενους, ευτυχισμένους, που είναι κοντά μας όταν τους χρειαζόμαστε. Έτσι και με τους φίλους. Αν κάποιος κάνει το παιδί να στεναχωριέται, αν δεν χαίρεται το παιγνίδι μαζί του, αν νιώθει ότι δε μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του, του εξηγείται με γλυκό τρόπο, ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε με όλους φίλοι.
Να τα ρωτάτε για τα ευχάριστα γεγονότα μέσα στη μέρα τους
Να τα ρωτάτε για τα ευχάριστα γεγονότα μέσα στη μέρα τους
Όταν τα ρωτάτε πώς πέρασαν τα μέρα τους, να επικεντρώνεστε, κυρίως, στα ευχάριστα γεγονότα. Φροντίστε να μη στέκεστε τόσο πολύ στα άσχημα, αλλά στα όμορφα, σε αυτά που τα έκαναν να περάσουν καλά μέσα στη μέρα τους. Και ο λόγος είναι, διότι όταν επικεντρώνεστε στις καλές στιγμές, διδάσκετε στο παιδί ότι έτσι θα πρέπει να αντιδρά και ως μεγάλο, στη ζωή του. να κάνει focus στα καλά και όχι στα άσχημα. Αυτά να τα αποβάλλει, να μην τους δίνει σημασία μεγαλύτερη από εκείνη που τους αξίζει και να προχωράνε στη ζωή τους!
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.