Πολλοί γονείς μάς ρωτούν πώς τα παιδιά τους θα αγαπήσουν τα Μαθηματικά και δεν θα τα αντιμετωπίσουν ως ένα μάθημα, που θα το φοβούνται στο μέλλον. Οι βάσεις για μία μετέπειτα θετική στάση απέναντι σε ένα γνωστικό αντικείμενο σίγουρα μπαίνουν από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Συνεπώς, από την Α΄τάξη είναι καλό να καλλιεργηθεί η αυτοπεποίθηση και η χαρά από την ενασχόληση με τα Μαθηματικά, μέσα από μία ποικιλία ευχάριστων τρόπων μάθησης, οι οποίοι δεν θα απευθύνονται μόνο στον ακουστικό και οπτικό τύπο μαθητή.
Μπορούν λοιπόν τα Μαθηματικά να γίνουν παιχνίδι; Οι μαθητές της Α΄δημοτικού μας και η δασκάλα τους κ. Βάσω Ζησιμοπούλου μας δείχνουν το πώς! Στο άρθρο που ακολουθεί μοιραζόμαστε μαζί σας 12+2 μαθηματικά παιχνίδια που αγάπησαν οι μαθητές μας και θα χαρούμε να τα δοκιμάσετε και εσείς!
1) Lego μαθηματικά: Κολλάμε στα τουβλάκια lego αυτοκόλλητα με τις βασικές πράξεις στο κάτω μέρος και με διάφορους αριθμούς στο επάνω. Τα παιδιά καλούνται να ενώσουν τα τουβλάκια, ώστε κάθε πράξη να ακολουθείται από το σωστό αποτέλεσμα.
2) Τα αυγά του 9: Ξέρουμε ότι μάθαμε καλά τα ζευγαράκια του 9, όταν μαντεύουμε σωστά τον αριθμό που βρίσκεται μέσα στο αυγό.
3) Το χταπόδι του 8: Τα ζευγαράκια του αριθμού 8 μας τα μαθαίνει φυσικά το χταπόδι μαθηματικών με τα 8 του πλοκάμια, το κάθε ένα από τα οποία κρύβει τις σωστές απαντήσεις.
4) Η προσθετομηχανή: Με απλά υλικά φτιάξαμε τη μηχανή της πρόσθεσης. Ρίχνουμε τόσες μπαλίτσες στους δύο σωλήνες της, όσες και οι αριθμοί που θέλουμε να προσθέσουμε. Το αποτέλεσμα βρίσκεται στο καλαθάκι της προσθετομηχανής, οπότε μπορούμε να το σκεφτούμε και να το μετρήσουμε.
5) Το μπρελόκ του 6: Κατασκευάσαμε το δικό μας μπρελόκ με κλειδιά, που το κάθε ένα «ξεκλειδώνει» από ένα ζευγαράκι του 6!
6) Οι πασχαλίτσες του 4: Οι πασχαλίτσες στα φτερά τους κρύβουν τα ζευγαράκια του 4 και μας τα μαθαίνουν!
7) Το λουλούδι του 5: Μάθαμε καλά τα ζευγαράκια του 5 και ελέγχουμε για τις απαντήσεις μας σηκώνοντας τα πέταλα του λουλουδιού!
8) Η φάλαινα των μαθηματικών: Η φάλαινα που κατασκευάσαμε έχει το κατάλληλο στόμα για να μας πει ποιος αριθμός είναι πιο μεγάλος!
9) Τα μανταλάκια της πρόσθεσης: Πήραμε τα μανταλάκια από την απλώστρα και τα βάλαμε να μας πουν τα αποτελέσματα της πρόσθεσης!
10) Οι σάκοι με τα μήλα: Σκρις, σκράτς, γεμίζουμε τους σάκους, προσθέτουμε, συγκρίνουμε!
11) Ποτηροπρόσθεση: Καταφέρνουμε να βάλουμε πολύ γρήγορα όλα τα ποτήρια στη σωστή τους θέση!
12) Το παζλ του 7: Κάθε κομματάκι του παζλ μάς μαθαίνει και από ένα ζευγαράκι του 7!
13) Το ουράνιο τόξο του 10: Κάθε ζευγαράκι του 10 έχει το δικό του χρώμα στο ουράνιο τόξο των Μαθηματικών.
14) Το σπίτι του 2: Ανοίγουμε τα παράθυρα και τα ζευγαράκια του 2 είναι εκεί!
15) Ζυγαριά αριθμών: Ξεκρεμάσαμε τα ρούχα μας και κρεμάσαμε μανταλάκια. Πόσα; Όσα πρέπει για να φτιάξουμε τα σωστά αθροίσματα.
16) Ζωάκια μαθηματικών: Ρίχνουμε το ζάρι και ζωγραφίζουμε τις σωστές κουκίδες στο ζωάκι μας.
17) Αριθμογραμμή: Η κλασική σειρά των αριθμών στο πάτωμα κρύβει πολλά παιχνίδια, όπως κουτσό και αντιστοίχιση αντικειμένων.
18) Λουλούδι – σπαθί: Ρίχνουμε το ζάρι και χτυπάμε με το λουλούδι ή το σπαθί τον σωστό αριθμό όσο πιο γρήγορα μπορούμε.
Αγαπήστε και εσείς τα Μαθηματικά με τα παιχνίδια της Α΄τάξης!
http://www.kanasi.edu.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.
http://www.kanasi.edu.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.