1. Να είσαι προνοητικός/ η
Για να μάθεις και να θυμάσαι καλύτερα αυτά που μελετάς, πρέπει να το κάνεις σταδιακά, με τακτικές περιόδους διαβάσματος και επαναλήψεις. Με τον τρόπο αυτό δίνεις την ευκαιρία στον εγκέφαλο σου να επεξεργαστεί, να ταξινομήσει, να αποθηκεύσει και να ανακαλεί όταν χρειάζεται με το σωστό τρόπο αυτά που με κόπο έμαθες.
Το σύνηθες λάθος που πολλοί μαθητές κάνουν είναι ότι περιμένουν την τελευταία στιγμή. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι πλέον δεν έχουν χρόνο, τότε πανικόβλητοι αρχίζουν ένα μαραθώνιο διαβάσματος και μάθησης.
Όσοι διαβάζουν και μελετούν προγραμματισμένα, με επιμέλεια και επαναλήψεις θα έχουν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς που προσπαθούν να καλύψουν όλη τους την ύλη την τελευταία στιγμή.
2. Ξεκουράσου, κοιμήσου και απέφυγε τους αντιπερισπασμούς
Το διάβασμα και η μάθηση είναι δύσκολες διαδικασίες. Για να πετυχαίνουν χρειάζεται να γίνονται με το σωστό τρόπο.
Ο καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή θα σας δώσουν τα εφόδια για να ανταπεξέλθεις και να καταβάλλεις την ενέργεια και τους κόπους που απαιτούνται. Μην ξεχνάς ότι το διάβασμα και η μάθηση θέλουν ενέργεια και κόπο.
Η προσοχή και η συγκέντρωση υποφέρουν όταν είσαι κουρασμένος. νΓια αυτό απομάκρυνε κάθε παράγοντα που μπορεί να αποσπά την προσοχή σου, όπως ραδιόφωνο, μουσική, τηλεόραση ή θορυβώδες περιβάλλον.
3. Οργάνωσε την ύλη που πρέπει να μελετήσεις
Βρες έναν τρόπο που θεωρείς ότι σε βολεύει περισσότερο και άρχισε να οργανώνεις την ύλη που πρέπει να καλύψεις. Κάνε μια γρήγορη ανάγνωση ή επισκόπηση της ύλης και χώρισε την σε διάφορα μέρη.
Συνήθως συγκεντρώνονται τα όμοια με τα όμοια γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να απομνημονευτούν.
3. Ηχογράφησε αυτά που θέλεις να μάθεις
Είναι πολύ χρήσιμο για να μάθεις την ύλη για κυρίως για την ιστορία ή και άλλα φιλολογικά μαθήματα να την ηχογραφείς.
Έτσι, μπορείς να την ακούς συχνά και να την απομνημονεύσεις πολύ πιο σύντομα, απ' όσο θα την μάθαινες αν την διάβαζες ξανά και ξανά.
4. Κρατήστε σημειώσεις
Για να καταφέρεις να απομνημονεύσεις ένα σημαντικό μέρος της ύλης θα πρέπει να κρατήσεις σημειώσεις και να απλουστεύσεις όλα όσα περιλαμβάνει, προκειμένου να την καταιονήσεις καλύτερα, αλλά και για να την μάθεις ευκολότερα.
5. Χωρίστε σε κατηγορίες τις σημειώσεις και προσπαθήστε να τις γράψετε χωρίς να τις βλέπετε
Μετά τις σημειώσεις θα πρέπει να τις χωρίσεις σε κατηγορίες και να προσπαθήσεις να μάθεις το σημαντικότερο μέρος τους.
Αφού έχεις διαβάσει την ύλη, μέσα από τις σημειώσεις σου προσπάθησε να την γράψεις, έχοντας κλειστά τα βιβλία και τις σημειώσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα σου φύγει κάθε αμφιβολία για τον αν έχεις καταφέρει να μάθεις την ύλη, αλλά και να καταλάβεις ποια κομμάτια θα χρειαστεί να ξαναμελετήσεις. Γιατί σίγουρα θα χρειαστεί να ξαναδιαβάσεις τα πιο δύσκολα κομμάτια της ύλης.
6. Δίδαξε αυτά που έμαθες σε άλλους
Να θυμάσαι πως "όταν διδάσκει ένας τότε είναι δύο αυτοί που μαθαίνουν". Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά αυτά που θα πει στους άλλους. Ταυτόχρονα όταν τα παραδίδει, αντιλαμβάνεται πόσο καλά κατέχει το θέμα και που έχει ελλείψεις.
Προσπάθησε μαζί με άλλους συμφοιτητές ή συμμαθητές να οργανωθείτε έτσι ώστε να γίνονται μαθήματα παράδοσης από τον ένα προς τον άλλο. Το όφελος, εάν αυτό γίνει προγραμματισμένα θα είναι πολύ μεγάλο.
7. Ακούστε ξανά και ξανά τις ηχογραφήσεις
Θυμάσαι τις ηχογραφήσεις; Αυτές είναι πολύ σημαντικές και σου λύνουν τα χέρια. Αυτό γιατί μπορείς να τις ακους παντού και οποιαδήποτε ώρα, όπως ακριβώς κάνεις με τη μουσική, μόνο που σ' αυτή τη περίπτωση αντί για τους στοίχους κάποιου τραγουδιού θα μάθεις την ύλη.
8. Κάνε ένα διάλειμμα
Τέλος, μην ξεχάσεις να κάνεις διάλειμμα. Άφησε το μυαλό σου να αναπνεύσει, γιατί όταν είναι αναγκασμένο να μάθει τόσες πληροφορίες, το χρειάζεται.
Κάνε, λοιπόν, ένα διάλειμμα, μείνε μακρυά από τα βιβλία και πήγαινε μια βόλτα.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.