Όσο νωρίτερα εκτεθούν τα παιδιά σε υγιεινά τρόφιμα, θα αποκτήσουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες στη μετέπειτα ζωή τους, αναφέρουν οι ειδικοί.
Μάλιστα όσο πιο συχνά τα υγιεινά «ερεθίσματα» από την παιδική ηλικία, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά μας θα αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες σε όλη τους τη ζωή.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας θα μάθει να τρώει σωστά;
Το σωστό πρωινό
Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που τρώνε καθημερινά πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο αλλά και υψηλότερο δείκτη ευφυίας. Δώστε βάση στο πρωινό του παιδιού, το πιο δυναμωτικό γεύμα της ημέρας, και επιλέξτε θρεπτικά τρόφιμα όπως δημητριακά με γάλα, τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα ή μια αραβική πίτα με μαρούλι, γαλοπούλα και τυρί κότατζ.
Ένα υγιεινό σνακ την ημέρα – ή και παραπάνω
Συμφωνήστε με το παιδί ότι θα πρέπει να καταναλώνει ένα ή δύο σνακ την ημέρα, συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα μετά το πρωινό και πριν το μεσημεριανό. Το σνακ αυτό θα πρέπει να είναι κάτι υγιεινό, θρεπτικό αλλά και γευστικό. Ένα ξυλάκι με λίγα κυβάκια τυρί, βραστή γαλοπούλα και ντοματάκια είναι μια καλή ιδέα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Τα φρούτα είναι επίσης εξαιρετική επιλογή, ενώ μπορείτε να τα κόβετε σε πρωτότυπα σχήματα για να είναι πιο θελκτικά για τα παιδιά.
Υγιεινά ροφήματα
Για να μην καταφεύγει το παιδί σας σε ζαχαρούχα αναψυκτικά, εφοδιάστε το ψυγείο σας με δροσιστικούς χυμούς ή υγιεινά smoothies. Αν θέλετε κάτι πιο χορταστικό, ένα ποτήρι γάλα ή ένα ρόφημα γιαουρτιού με φρούτα είναι καλές ιδέες.
Σωστές οικογενειακές συνήθειες
Αν θέλετε το παιδί σας να τρώει σωστά, τότε οφείλετε κι εσείς να δίνετε το… υγιεινό παράδειγμα. Πέρα από το ότι θα τρώτε σωστά, αποφύγετε «κακές» διατροφικές συνήθειες όπως το φαγητό μπροστά από την τηλεόραση, το οποίο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ασυναίσθητη κατανάλωση φαγητού. Ει δυνατόν, καθιερώστε ένα οικογενειακό γεύμα κάποιες ημέρες της εβδομάδας ή ακόμα καλύτερα οικογενειακή μαγειρική μαζί με τα παιδιά.
Τα γεύματα «εκτός»
Αν τα παιδιά περνούν χρόνο έξω από το σπίτι, τότε θα πρέπει να τους υποδείξετε τις σωστές επιλογές για γεύματα και σνακ, με βάση αυτά που ετοιμάζονται στο σπίτι έτσι ώστε να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές. Αν δεν μπορείτε να ετοιμάσετε τα σνακ για το σχολείο, τσεκάρετε το μενού ή τα φαγητά που υπάρχουν εκεί και πείτε στο παιδί ποια θα πρέπει να επιλέγει.
Η θετική ενίσχυση και επιβράβευση
Η χρήση της θετικής ενίσχυσης και επιβράβευσης είναι δύο τεχνικές που δρουν επικουρικά της προσπάθειας να καταναλώσει ένα παιδί κάποιο νέο υγιεινό τρόφιμο. Προσοχή όμως στην επιβράβευση: αποφύγετε να επιβραβεύσετε με ένα γλύκισμα, καθώς στα μάτια των παιδιών ενισχύεται περισσότερο το γλύκισμα και υποβιβάζεται η αξία του υγιεινού τροφίμου. Μία λεκτική επιβράβευση, μία αγκαλιά, μία βόλτα στην παιδική χαρά ή ένα μικρό παιχνίδι είναι πάντοτε αποδεκτά.
Δοκιμή νέων φαγητών
Δοκιμάστε νέα υγιεινά φαγητά οι ίδιοι και περιγράψτε τη γεύση, την υφή και την μυρωδιά. Προσφέρετε ένα νέο φαγητό κάθε φορά στο παιδί και σερβίρετε κάποιο φαγητό που αρέσει στο παιδί σας μαζί με το νέο. Είναι σημαντικό όμως να αποφύγετε να κάνετε διάλεξη ή να αναγκάσετε το παιδί σας να φάει.
Εν ολίγοις:
Μη χρησιμοποιείτε την επιβράβευση για να φάει το παιδί σας και μην το πιέζετε.
Το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει το φαγητό του επειδή πεινάει και όχι για να σας ευχαριστήσει ή για να είναι φρόνιμο.
Προσπαθήστε να διαχωρίζετε την επιθυμία για φαγητό από την επιθυμία για στοργή.
Σχεδιάστε το μενού της εβδομάδας μαζί με τα παιδιά σας. Κάντε πολλές υγιεινές προτάσεις γευμάτων και σνακ και αφήστε να επιλέξουν τι προτιμούν.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα.
Μη θυμώνετε και μην ασκείτε κριτική αν το παιδί δεν καταναλώνει το φαγητό του. Η υπερβολική πίεση επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μην ξεχνάτε ότι η γεύση ξεκινάει από την εμφάνιση. Δημιουργήστε ελκυστικά πιάτα.
Συνδυάστε τα «δύσκολα» τρόφιμα με τρόφιμα που τα παιδιά συνηθίζουν να τρώνε.
Αναγνωρίστε τις δικές σας «κακές» διατροφικές συνήθειες .
http://www.in2life.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.