Οι γονείς του δυσλεξικού παιδιού πρέπει να είναι οι σύμμαχοι του. Όταν το παιδί θα νιώσει απογοήτευση θα πρέπει να είναι εκεί να του συμπαρασταθούν και να το ενθαρρύνουν.
• Ο ρόλος των γονέων είναι δύσκολος γι' αυτό και χρειάζονται και εκείνοι
βοήθεια. Αυτό που θα βοηθήσει πολύ τους γονείς είναι η σωστή ενημέρωση και η γνώση γύρω από το πρόβλημα των παιδιών τους. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τι είναι η δυσλεξία, γιατί υπάρχει στο παιδί τους, πως αντιμετωπίζεται, πως πρέπει να χειριστούν το παιδί τους.
• Πολύ σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουν, να παρακολουθούν και να
συμμετέχουν όσο μπορούν στο πρόγραμμα αποκατάστασης που τυχόν παρακολουθεί το παιδί τους. Οι γονείς πρέπει να αναλάβουν το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ του σχολείου και του ειδικού μαθήματος που κάνει το παιδί.
• Οι γονείς του δυσλεξικού παιδιού πρέπει να είναι οι σύμμαχοι του. Όταν το
παιδί θα νιώσει απογοήτευση θα πρέπει να είναι εκεί να του συμπαρασταθούν και να το ενθαρρύνουν και να τονώσουν την αυτοπεποίθηση του.
• Δεν χρειάζεται οι γονείς να λένε ψέματα στο παιδί για τις επιδόσεις του και
τους βαθμούς του στο σχολείο. Έτσι θα το κάνουν να αισθάνεται ότι το κοροϊδεύουν αφού εκείνο βιώνει καθημερινά την πραγματικότητα στο σχολείο με αποτέλεσμα να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο γονιό.
• Η βοήθεια των γονιών στη μελέτη στο σπίτι είναι πολύ σημαντική.
Οι γονείς πρέπει να οργανώσουν το χρόνο τους και να τους δείξουν τρόπους να οργανώσουν το διάβασμα τους. Χρειάζεται επίσης να προσέξουν ώστε το παιδί να μελετά σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο (π.χ. το δωμάτιο του) όπου θα έχει ησυχία και όσο το δυνατόν λιγότερα ερεθίσματα γύρω του και αυτό γιατί τα δυσλεξικά παιδιά λόγω της δυσκολίας τουςχάνουν εύκολα την συγκέντρωση τους και το ενδιαφέρον τους για τα μαθήματα.
• Η βοήθεια των γονέων στο σπίτι ωστόσο πρέπει να έχει όρια. Οι γονείς θα
πρέπει να επιλέξουν που θα βοηθήσουν και να αφήνουν το παιδί τους να κάνει εκείνες τις εργασίες που μπορεί μόνο του.
• Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μην στερηθεί όλες εκείνες τις
εξωσχολικές δραστηριότητες που του προσφέρουν ευχαρίστηση, γνώσεις , συναναστροφές με συνομήλικους. Η συμμετοχή του σε εκδηλώσεις και γιορτές, η ενασχόληση με τον αθλητισμό, τα χόμπι του είναι σημαντικά γιατί βοηθούν το παιδί να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του, να αποκτήσει κοινωνική μόρφωση, να αισθανθεί δημιουργικό με αυτοπεποίθηση και όχι διαφορετικό από τους υπόλοιπους.