Στις 22 Ιανουαρίου του 1561 γεννήθηκε ο Άγγλος φιλόσοφος, επιστήμονας, πολιτικός, νομικός και συγγραφέας Francis Bacon ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου. Με τη «νέα φιλοσοφία» του που έδινε έμφαση στην επαγωγική σκέψη και την εμπειριοκρατία Επηρέασες πολυάριθμους διανοούμενους και επιστήμονες, σαν τον Ισαάκ Νεύτωνα. Η λεπτομερής ταξινόμηση των ειδών που εφάρμοσε ο Bacon, ενέπνευσε τους Εγκυκλοπαιδιστές του 18ου αιώνα όπως και η εμπειριοκρατία του τους φιλοσόφους της Επιστήμης του 19ου.
Ο Francis Bacon (ή Φραγκίσκος Βάκων στην εξελληνισμένη εκδοχή του) γεννήθηκε το 1561 στο Strand του Λονδίνου, γιος του Φύλακα της Σφραγίδας της Ελισάβετ της Α’ Nicholas Bacon και της δεύτερης συζύγου του Anne. Σύμφωνα με τους βιογράφους του, ο Bacon έλαβε μόρφωση κατ’ οίκον λόγω της εύθραυστης υγείας του.
Σπούδασε στο Cambridge και στο Gray’s Inn, όπου και απασχολήθηκε επαγγελματικά μερικά χρόνια αργότερα. Οι σπουδές του τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι μέθοδοι και τα αποτελέσματα της επιστήμης, όπως ασκούνταν τότε, ήταν εσφαλμένα.
Το 1576 ταξίδεψε στο εξωτερικό, ξεκινώντας από το Παρίσι. Τα επόμενα τρία χρόνια ταξίδεψε τις γαλλικές πόλεις Blois, Poitiers και Tours καθώς και στην Ιταλία και την Ισπανία. Ο αιφνίδιος θάνατος του πατέρα του τον Φεβρουάριο του 1579 ανάγκασε τον 18χρονο Francis να επιστρέψει στην Αγγλία, και σύντομα, λόγω οικονομικών δυσχερειών από εκκρεμότητες που άφησε ο πατέρας του, άρχισε να ασχολείται με τη νομική επαγγελματικά.
Το 1584 έλαβε για πρώτη φορά θέση στο Κοινοβούλιο. To 1596 έγινε Σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ της Α’, αλλά παρόλο που κέρδισε σταδιακά την αναγνώριση ως ένας από τους πιο μορφωμένους συμβούλους της, δεν είχε σταθερό πόστο και δεν λάμβανε μισθό, με αποτέλεσμα το 1598 να συλληφθεί λόγω χρεών. Αν και αρχικά υπήρξε υποστηρικτής του Robert Devereux, Δούκα του Essex, όταν το 1601 ο τελευταίος δικάστηκε για προδοσία, ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της Ελισάβετ, ο Bacon στράφηκε εναντίον του.
Το 1603 βασιλιάς της Αγγλίας στέφεται ο γιος της Μαίρη της Σκωτίας, Τζέημς ο Α’ και πλέον η ανέλιξή του είναι σταθερά ανοδική. Ο Bacon χρίζεται Ιππότης, την επόμενη χρονιά παντρεύεται με την 14χρονη Alice Barnham, κόρη εύπορου εμπόρου, και λίγο αργότερα διορίζεται επιτέλους επισήμως στη θέση του Γενικού Δικηγόρου Το 1613, ο Bacon διορίστηκε γενικός κατήγορος το 1618 Λόρδος Καγκελάριος.
Η δημόσια καριέρα του, ωστόσο, έληξε απότομα τρία χρόνια αργότερα. Το 1621 καταδικάστηκε για αποδοχή δωροδοκίας από άτομα εμπλεκόμενα σε δίκες του και στερήθηκε τα δημόσια αξιώματά του, ενώ φυλακίστηκε για λίγες μέρες στον Πύργο του Λονδίνου.
Βαθιά χρεωμένος, ο 60χρονος Francis Bacon αφιέρωσε πλέον το χρόνο του στη μελέτη και τη συγγραφή. Ο Bacon υποστήριξε ότι η επιστήμη πρέπει να πηγάζει από την σχολαστική συλλογή όσων το δυνατόν περισσότερων περιστατικών και δεδομένων, την ταξινόμηση και αξιολόγηση τους και μέσω αυτής της διαδικασίας να εξάγεται ο γενικός νόμος, θέτοντας τις βάσεις για τη σύγχρονη επιστημονική μεθοδολογία.
Είναι επίσης εκείνος που φέρεται να έγραψε πρώτος «Η ευφυΐα και το πνεύμα ενός έθνους φαίνονται από τις παροιμίες του»,«Η γνώση είναι δύναμη» και καθώς και το «Αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στον Μωάμεθ».
Στις 9 Απριλίου του 1626 ο Sir Francis Bacon, Υποκόμης του St. Albans, πέθανε στην έπαυλη Arundel. Η παράδοση λέει ότι ενώ ταξίδευε στο Highgate, κοντά στο Λονδίνο, είχε την ιδέα ότι το χιόνι θα μπορούσε να συντηρήσει το κρέας και αποφάσισε να το δοκιμάσει επιτόπου. Αγόρασε ένα πουλερικό από μια χωριάτισσα, λοιπόν, και κάθισε να το παραγεμίσει με χιόνι, διαδικασία κατά την οποία άρπαξε μια πνευμονία που είχε την μοιραία έκβαση λίγες μέρες μετά.