Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου
«Πόλεμοι και ξανά πόλεμοι! Τι στο καλό θα βγάλει η μαγκούφα η εποχή μας και κοιλοπονάει τόσο άγρια;» Η καταστροφή της Μικράς Ασίας, μέσα από το βλέμμα και την ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, μικρασιάτη αγρότη από τον Κιρκιντζέ. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που μεταφράστηκε σε δεκατέσσερις γλώσσες.
Η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη
Μία από τις πιο άγνωστες περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, η Φραγκοκρατία του Μεσαίωνα είναι το ιστορικό πλαίσιο του δημοφιλέστατου –όσο και ευκολοδιάβαστου– μυθιστορήματος του Τερζάκη, που έχει ηρωίδα την Ισαβέλλα ή Ιζαμπώ των Βιλλαρδουίνων, όταν το Κάστρο της Καλαμάτας καταλαμβάνεται από έλληνες και σλάβους χωρικούς, το 1293.
Η Αναζήτηση του Νίκου Θέμελη
Η Ήπειρος, τα Βαλκάνια, η Λέσβος και η Σμύρνη στα τέλη του 19ου και τις (πολύ) αρχές του 20ου αιώνα, όταν τα θεμέλια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τρίζουν, και η παγκόσμια Ιστορία πρόκειται να γραφτεί από την αρχή. Έξι διαφορετικοί αφηγητές εξιστορούν την ζωή του Νίκου, που ξεκινά από τα Ζαγόρια σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, και φτάνει αρχικά στην Μυτιλήνη και εν συνεχεία στη Σμύρνη.
Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου
…Επειδή η μικρασιατική εκστρατεία –όπως και ολόκληρη η Ιστορία– έχει δύο πλευρές, εννέα μικρά αλλά συγκλονιστικά διηγήματα, μέσα από τα μάτια των Αρβανιτών στρατιωτών που συμμετείχαν σε αυτήν.
Νίκη του Χρήστου Χωμενίδη
Η σύγκρουση της Αριστεράς με την Δεξιά που σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα, όχι (μόνο) στη Βάρκιζα και στον Μελιγαλά, αλλά και στην Αθήνα, στις Κυκλάδες, στα Μουδανιά και στην Κωνσταντινούπολη, όπως την έζησε ένα κορίτσι που ήθελε απλώς να ζήσει –χωρίς «κατηγορώ» και αγιοποιήσεις, χωρίς φταίχτες και αθώους– αλλά γεννήθηκε κουβαλώντας στις πλάτες της την Ιστορία.
Αθώοι και Φταίχτες της Μάρως Δούκα
Η Κρήτη, τα Χανιά πιο συγκεκριμένα, μετά την Ελληνική Ανεξαρτησία, αλλά πριν την πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα –όταν η Κρήτη παρέμενε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα προς την Δύση.
Ζ του Βασίλη Βασιλικού
Ένα "λογοτεχνικό ρεπορτάζ" ή ένα "φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος", σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα του, το εμβληματικό Ζ είναι ένα μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, γραμμένο σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα.
Σέρρα του Γιάννη Καλπούζου
Οι Έλληνες του Πόντου, η νέα Τουρκία του Κεμάλ, η Σοβιετική Ένωση και οι διωγμοί του Στάλιν, τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και η ανταλλαγή των πληθυσμών, γεμίζουν 640 υπέροχες σελίδες με ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της ελληνικής Ιστορίας.
Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα της Άλκης Ζέη
Η ελληνική Αριστερά κοιτάζεται στον καθρέφτη και αναγνωρίζει τα λάθη της τριακονταετίας 40-70, ξεκινώντας από το Παρίσι των εξορίστων του 1968 και πηγαίνοντας μπρος-πίσω, από την Κατοχή και τον Εμφύλιο ως τη διάσπαση του ΚΚΕ. Διαβάστε εδώ την βιβλιο-παρουσίαση του «δικού μας» Πατριάρχη Φώτιου.
Πυραμίδα ’67 του Ρένου Αποστολίδη
Ο Εμφύλιος μέσα από μια όσο-πιο-ουδέτερη-γίνεται ματιά, ενός ανθρώπου που στρατεύθηκε από την Δεξιά, αλλά δεν συστρατεύτηκε μαζί της. Έγραψε απλά πέντε χιλιάδες σελίδες γραμμάτων, τις οποίες μετά «ψαλίδισε» στο πιο «αντιλογοτεχνικό», όπως λέει ο ίδιος, έργο.
Μέρες Αλεξάνδρειας του Δημήτρη Στεφανάκη
Οι Έλληνες και οι Φραγκολεβαντίνοι της Αλεξάνδρειας, αριστοκράτες, έμποροι, κατάσκοποι, απατεώνες. Δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, μία Διώρυγα, αυτοκρατορίες που καταρρέουν, τα κράτη που χτίζονται, και ο εθνικισμός που τα καταστρέφει. Μια από τις πιο ιδιαίτερες περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, μέσα από την συναρπαστική ιστορία μιας οικογένειας Ελλήνων της Αιγύπτου.
Ρωμανός ο Δ’ Διογένης του Κώστα Κυριαζή
Στις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ. η βυζαντινή αυτοκρατορία… κατρακυλάει στον κατήφορο, και ο αρχικά στρατηγός και αργότερα αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ προσπαθεί –και αποτυγχάνει– να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. Εξαιρετική ατμόσφαιρα (βυζαντινής) εποχής.
Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη
Κλασικότερο των κλασικών, αυτό το «χρονικό γραμμένο με αίμα» όπως έλεγε ο ίδιος ο συγγραφέας του, είναι η σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση των εμπειριών του 18χρονου Βενέζη από το Αϊβαλί, που συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κάτεργα της Ανατολής. Tο "Νούμερο 31328" ήταν η ταυτότητά του.
http://www.in2life.gr
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.