Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας - 12/3/2018

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



1. Προς ποδοσφαιρικό Grexit και οριστική αναβολή του πρωταθλήματος

Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ημέρα περίσκεψης και κρίσιμων αποφάσεων η σημερινή. Τα όσα συνέβησαν χθες στο γήπεδο της Τούμπας ξεφεύγουν πλέον από το αθλητικό κομμάτι του και οδηγούν σε πολύ ακραίες καταστάσεις που πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ωρών η κυβέρνηση να ανακοινώσει όχι απλά τη διακοπή του πρωταθλήματος αλλά και ποδοσφαιρικό Grexit διετίας για όλες τις ομάδες, πλην της Εθνικής. Την είδηση μεταδίδει και η ΕΡΑ Σπορ η οποία τονίζει ότι από το πρωί γίνονται συσκέψεις για το θέμα αυτό καθώς και επαφές των ελληνικών παραγόντων με την UEFA
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το κρατικό αθλητικό ραδιόφωνο, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ληφθεί η απόφαση να μη δηλωθούν του χρόνου οι ελληνικές ομάδες για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου.
Οι ελληνικές ομάδες δηλαδή να μην συμμετάσχουν τη νέα σεζόν στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της UEFA (Champions League, Europa League) αλλά η Πολιτεία θέλει να διασφαλίσει ότι η Εθνική ομάδα δεν θα έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της στους αγώνες του Nation League.
«Εξυγίανση»

Η «εξυγίανση» ολοκληρώθηκε χθες με την εισβολή του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, και μάλιστα έχοντας μαζί του όπλο. Από τις φωτογραφίες που πλέον κάνουν το γύρο του κόσμου, φαίνεται ότι σε κάποιες στιγμές το κρατά, ενώ υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες από ανθρώπους της ΑΕΚ ότι απείλησε τον διαιτητή Κομίνη λέγοντάς του «είσαι νεκρός».

Αλλωστε, αδιάψευστος μάρτυρας των όσων συνέβησαν είναι το βίντεο της εισβολής του κ. Σαββίδη όπου δεν μπορεί να συγκρατηθεί ούτε από τους σωματοφύλακές του, απειλεί τους πάντες και δεν μπορεί να ηρεμήσει, ούτε ακόμη και τη στιγμή όπου ο Βιερίνια του συνιστά ψυχραιμία, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για το ποδοσφαιριστή που ήθελε να ρίξει τους τόνους όταν το γήπεδο θύμιζε αρένα.

Τα όσα συνέβησαν από εκείνη τη στιγμή έχουν τη σημασία τους καθώς 3 ώρες σχεδόν μετά τη διακοπή του αγώνα ο διαιτητής αποφάσισε να κατακυρώσει το γκολ – οφσάιντ του ΠΑΟΚ, το οποίο ο ίδιος είχε ακυρώσει, να ζητήσει από τις ομάδες να παίξουν τα υπόλοιπα 4-5 λεπτά και όλα να δείχνουν μια χαρά. Η ΑΕΚ αρνήθηκε και το ματς τέλειωσε με τις φωτογραφίες με τα πιστόλια να μένουν στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων όλου του κόσμου.

Όμως, συνεχίζουν να έρχονται καταγγελίες για όσα συνέβησαν αυτές τις τρεις ώρες στα αποδυτήρια και στις πιέσεις που δέχθηκε ο διαιτητής για να αλλάξει τις αποφάσεις του. Λέγεται ότι αρκετές φορές είπε τη φράση «φοβάμαι για την οικογένειά μου».

Ο Κομίνης αναγράφει στο φύλλο αγώνα πως το ματς ήταν 1- 0, κατακύρωσε δηλαδή το γκολ του Βαρέλα στα αποδυτήρια. Μετά από διαβουλεύσεις με τους βοηθούς του όπως έλεγε ο διεθνής διαιτητής.

Και πλέον όλα θα παιχτούν στα δικαστήρια, με βάση το φύλλο αγώνα και τον ποιον καίει. Προφανώς σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί το «ντου» του Σαββίδη και άλλων ανθρώπων του ΠΑΟΚ, ούτε βεβαίως οι στιγμές τρόμου με το όπλο σε κοινή θέα.
Το φύλλο αγώνα
Δεν μπορεί να ισχύει ότι ο αγώνας διακόπηκε με υπαιτιότητα της ΑΕΚ καθώς ο διαιτητής περιγράφει ότι αυτό έγινε επειδή προέκυψε η εισβολή, η απώθηση παραγόντων της ΑΕΚ, οι στιγμές τρόμου που ακολούθησαν. Κι ότι βεβαίως αναγκάστηκε να εισέλθει στα αποδυτήρια γιατί δεν εξασφαλιζόταν η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Συνάμα καταγράφονται και οι καταγγελίες του Μηνά Λυσσάνδρου ενώ περιγράφοντας και οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις που συνέβησαν στα αποδυτήρια στις 2,5 ώρες έως ότου διακόψει οριστικά το ματς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Νοva» αναφέρει:

1) Βίαιη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας.

2) Βίαιη απώθηση του Ιβάν Σαββίδη στον Βασίλη Δημητριάδη.

3) Λεκτική επίθεση του Λούμπος Μίχελ στον ίδιο τον Γιώργο Κομίνη, με τη φράση: «Έχεις τελειώσει».

«Μετά απ' όλα αυτά αποφάσισα να εισέλθω στα αποδυτήρια διότι η κατάσταση που επικρατούσε δεν επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα».

4) «Στα αποδυτήρια ο κ. Μηνάς Λυσάνδρου μου είπε ότι οι παίκτες είναι τρομοκρατημένοι, ενώ έκανε αναφορά και σε κατοχή όπλου απ' την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, το οποίο είχα δει κι εγώ».

Για το σκορ, ο ρέφερι έγραψε πως ύστερα από διαβουλεύσεις με τους βοηθούς του κατακύρωσε το γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ, αλλά η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη έφερε τη διακοπή του ματς.
Τι θα κάνει η Πολιτεία

Το μπαλάκι πλέον πάει και στην επίσημη πολιτεία που έκανε το Πόντιο Πιλάτο όταν νύχτα αποφασίστηκε η διεξαγωγή του αγώνα με φιλάθλους, χωρίς να τιμωρηθεί δηλαδή ο ΠΑΟΚ για όσα συνέβησαν με τον Ολυμπιακό. Και μάλιστα με τον ΠΑΟΚ να φαίνεται ότι γνώριζε για την απόφαση αυτή καθώς τα εισιτήρια είχαν ήδη τυπωθεί και μοιράστηκαν σε λίγες ώρες στους φιλάθλους.
Η ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος. Κατ’ αρχάς να αναβληθεί η επόμενη αγωνιστική, ακολουθεί διακοπή για την Εθνική Ομάδα και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις αυτές τις 20 περίπου ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση μία είναι η φράση «δεν πάει άλλο». Η κυβέρνηση έσπειρε άνεμους και θερίζει θύελλες. Ή καλύτερα... θερίζουν όπλα.

in.gr


2. Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά τον Σαββίδη και τέσσερα άτομα για την εισβολή στο γήπεδο


Παρά τις φωτογραφίες που δείχνουν τον Ρώσο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να έχει μπει στο γήπεδο με το περίστροφο στη μέση, η ΕΛΑΣ δεν τον αναζητά για το γεγονός αυτό

Έρευνες για τον εντοπισμό του Ιβάν Σαββίδη και άλλων τέσσαρων ατόμων που μπήκαν στο γήπεδο της Τούμπας το βράδυ της Κυριακής διεξάγει η ΕΛΑΣ όπως έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας.


Ωστόσο η αστυνομία, όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, αναζητά τον Ρώσο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μόνο για την εισβολή στο γήπεδο που προκάλεσε τη διακοπή του ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ και όχι για το γεγονός ότι είχε μαζί του όπλο.


Αν και οι φωτογραφίες των πρακτορείων έχουν καταγράψει την κατοχή του όπλου από τον Ιβάν Σαββίδη αλλά και την κίνησή του, ορισμένες στιγμές, να πιάσει το περίστροφο, η ΕΛΑΣ τον αναζητά στα πλαίσια του αυτοφώρου μόνο για την εισβολή και τη διακοπή. 
Υπενθυμίζεται ότι όλα συνέβησαν στο 90ο λεπτό του ντέρμπι της Κυριακής όταν ο διαιτητής Κομίνης ακύρωσε το γκολ που πέτυχε με κεφαλιά ο Βαρέλα μετά από σχετική υπόδειξη του επόπτη.

Το σφύριγμα του διαιτητή προκάλεσε το ξέσπασμα του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος ως ταύρος εν υαλοπωλείο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και, όπως καταγγέλλει η ΑΕΚ, είπε στον διαιτητή Κομίνη «είσαι νεκρός».

Δείτε τις φωτογραφίες του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο: 














3. Εγκρίνεται η δόση στο Eurogroup

Αδυναμία συνεννόησης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων καταγράφεται σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δείχνουν το Ταμείο να ζητά μεγαλύτερη παρέμβαση στο χρέος από αυτή που εμφανίζονται διατεθειμένα να δώσουν τα κράτη μέλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται στο προσκήνιο σενάρια καθυστερήσεων στη συνολική συμφωνία για χρέος και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας και δεσμεύσεων που επιδιώκουν όλες οι πλευρές μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι συνεχίζεται και ακόμα όλα είναι ανοιχτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, άφησε να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη από το Ταμείο μια προεξόφληση των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα με τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM , επιλογή η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και δεν απορρίπτει ο ESM.

Αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν πως έχει απορριφθεί το όποιο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση.

Η συζήτηση επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση στη γαλλική φόρμουλα που θα ανοίγει το δρόμο για παρεμβάσεις στο χρέος ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός αυτός, από μόνος του, δεν φαίνεται να καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δεν έχει προγραμματιστεί να γίνει η παραμικρή συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» και η πρώτη ουσιαστική συζήτηση πήγε αναβολή για το Eurogroup της Σόφιας στις 26 Απριλίου, μετά και την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ.

Επίσης η σημερινή ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνει ενημέρωση από τους επικεφαλής των δανειστών για τον πρώτο γύρο επαφών που είχαν στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Όπως δήλωσε προ ημερών ευρωπαίος αξιωματούχος ο στόχος για την εκπλήρωση 88 προαπαιτούμενων έως τον Μάιο είναι «δύσκολος αλλά εφικτός» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει ήδη να γίνεται ένας διαχωρισμός προαπαιτουμένων τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν έως τον Αύγουστο και θα μεταφερθούν στα μεταμνημονιακά «προαπαιτούμενα», στο νέο πλαίσιο δεσμεύσεων.

Οι βασικότερες εκκρεμότητες οι οποίες θα κληροδοτηθούν στο νέο πακέτο δεσμεύσεων αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις.

Οσον αφορά στη δόση των 5,7 δις ευρώ, η εκταμίευσή της, μετά την επικύρωση της έγκρισης του ESM από τα εθνικά κοινοβούλια αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαΐου.



4. Παραλήρημα Ερντογάν: "Δεν γίνατε παστά ψάρια στον Σαγγάριο και πέσατε στη θάλασσα"

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς μέλη του κόμματός του στο "Συνέδριο του Σαγγάριου".

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προκάλεσε για μια ακόμη φορά λέγοντας χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το δίκτυο trt:

"Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα (σ.σ. αναφέρεται στη Μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921)".

"Το είπα και θα το ξαναπώ, εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και την κυριαρχία άλλων", κατέληξε. Η εν λόγω τοποθέτηση εκλαμβάνεται ως έμμεσο μήνυμα προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα παρακάτω:



Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, απατώντας στις προκλήσεις της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι "η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι' αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία. Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί τη Συμμαχία για έλλειψη υποστήριξης στο Αφρίν
Σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ για «έλλειψη υποστήριξης» στην στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιεί στη Συρία -κι όλα δείχνουν πως δεν έχει εξελιχθεί με τον τρόπο που θα ήθελε- εξαπέλυσε άλλωστε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ε, ΝΑΤΟ, που είσαι;» είπε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση στη νότια επαρχία της Μερσίνης, κατηγορώντας τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η Τουρκία ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ έστειλε στρατιώτες όταν της ζητήθηκε, έσπευσε να θυμίσει ο Ερντογάν, για να πετάξει το «καρφί» πως δεν έλαβε όμως υποστήριξη σε αντάλλαγμα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας απηύθυνε επείγουσα έκκληση για συνδρομή της συμμαχίας, λέγοντας ότι «απειλούνται τα σύνορά της».

Μέχρι στιγμής, κατά την επιχείρηση στο Αφρίν, η Τουρκία και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχουν αποκτήσει τον έλεγχο σε μια έκταση 850 τ.χλμ, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι να γίνουν 2.000 τ.χλμ.

Ο τουρκικός στρατός και οργανώσεις σύρων ανταρτών που πολεμούν στο πλευρό του έφθασαν το Σάββατο στα όρια της συριακής πόλης Αφρίν, προπυργίου της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα έχει σκοπό να εκδιώξει από την περιοχή των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει από την 20ή Ιανουαρίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της YPG, οργάνωσης που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία του Χαλεπιού.

 «Οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στα όρια της πόλης της Αφρίν, αφού πήραν τον έλεγχο (σ.σ. του στρατοπέδου) της Ταξιαρχίας 135», μιας εγκατάστασης όπου εκπαιδεύονται μέλη των YPG, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Βρίσκονται λιγότερα από δύο χιλιόμετρα από την Αφρίν, βορειοανατολικά της πόλης», όπου οι μάχες συνεχίζονται, όπως και οι βομβαρδισμοί αεροσκαφών και του πυροβολικού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να μπουν «ανά πάσα στιγμή» στην Αφρίν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον πάνω από το 60% του θύλακα της Αφρίν.

news247.gr


5. Νέες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε καταλήψεις - 10 προσαγωγές

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταλήψεις κτιρίων στην Αθήνα. Πρόκειται για τις καταλήψεις GARE και Ζαΐμη στα Εξάρχεια και της Ματρόζου στο Κουκάκι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας μέχρι στιγμής έχουν γίνει 10 προσαγωγές. 

Η πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε στις 6:15 το πρωί με την κατάληψη GARE στην Οδό Καλλιδρομίου στην οποία είχε γίνει ξανά προσπάθεια εκκένωσης στις 26 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα εκκενώθηκε κατάληψη στην Ζαΐμη. 

Όπως αναφέρει ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και οι καταλήψεις συμμετείχαν στη Παμβαλκανική Διεθνιστική-Αντοφασιστική κινητοποίηση αλληλεγγύης με την Κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10 Μαρτίου.

in.gr


Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)