Καθώς την τελευταία περίοδο από τη μία αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα ιλαράς, μιας ασθένειας η οποία για πολλές δεκαετίες είχε εκλείψει, και από την άλλη παίρνει σημαντικές διαστάσεις το κίνημα του αντιεμβολιασμού, καλό θα είναι οι γονείς να σκεφτούν τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών τους, ακολουθώντας το παράδειγμα γονέων που πρόσφατα δημοσίευσε η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων, στην ερώτηση γιατί να εμβολιάσουν τα παιδιά τους:
«Για να προστατεύσω το δικό μου παιδί»:
ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι ενός μεγάλου αριθμού θανατηφόρων νόσων, αποτελεί δώρο για τους γονείς και τα παιδιά τους, καθώς διασφαλίζει τη σωματική και πνευματική τους υγεία και ακεραιότητα. Σίγουρα αποτελεί μία πράξη ευθύνης απέναντι στα παιδιά, παρόμοια με τη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο, όπως απάντησαν αρκετοί γονείς.
«Για να προστατεύσω την κοινωνία»:
αρκετοί γονείς και ιδιαίτερα πολλοί που εργάζονται σε επαγγέλματα υγείας απάντησαν πως ο εμβολιασμός πέρα από την υγεία των παιδιών τους, εγγυάται και το κοινό καλό. Έτσι, προστατεύονται τόσο τα παιδιά μικρότερης ηλικίας από τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, όσο και μεγαλύτερα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτελεί και μία καλή τακτική για οικογένειες που ταξιδεύουν συχνά σε άλλες χώρες, καθώς έτσι δεν εντείνεται ο κίνδυνος μεγαλύτερης διάδοσης ασθενειών. Ταυτόχρονα ο εμβολιασμός όλων, αποτελεί και ένα από τα καλύτερα μέτρα προφύλαξης για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό μειωμένο και ευάλωτο.
«Εμπιστεύομαι τον παιδίατρο μου»:
Πολλοί γονείς στην έρευνα που διεξήχθη απάντησαν πως ακολουθούν τον υποχρεωτικό προβλεπόμενο εμβολιασμό των παιδιών τους, καθώς έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον παιδίατρο που τα παρακολουθεί. Μία μεγάλη μερίδα του κόσμου, αναγνωρίζει τη συμβολή της επιστήμης στη βελτίωση του επιπέδου ζωής του ανθρώπου και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
«Γιατί το πάθημα γίνεται μάθημα»:
Πολλοί γονείς απάντησαν πως εμβολιάζουν τα παιδιά τους από φόβο μην νοσήσουν από ασθένειες που επηρέασαν τους ίδιους ή γνωστά τους πρόσωπα. Πολλές φορές αρνητικές προσωπικές εμπειρίες μπορούν να ταρακουνήσουν ένα άτομο με αποτέλεσμα να αλλάξει στάση ζωής και να λαμβάνει ανάλογες αποφάσεις. Έτσι, για παράδειγμα μία μαμά που πέρασε ιλαρά ή μηνιγγίτιδα, κατανοώντας την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να υποβάλλει το παιδί της σε τέτοιο κίνδυνο.
Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν για το κοινό καλό και τη σωτηρία εκατομμυρίων ατόμων. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ασθένειες που στο παρελθόν σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, αποτελούν πλέον παρελθόν, χάρη στον προληπτικό εμβολιασμό. Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις του παιδιάτρου τους, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους να εμβολιάσουν τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου, https://www.mothersblog.gr