10 εξαιρετικά βιβλία που μιλούν στα παιδιά για το σεξ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Σας παρουσιάζουμε 10 βιβλία που θα σας βοηθήσουν να μιλήσετε στα παιδιά για το σεξ και που γενικότερα αποτελούν μια καλή αφορμή για να ξεκινήσετε το δύσκολο κομμάτι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Πρόκειται για βιβλία που προσφέρουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, τρόπους χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, απαντήσεις στις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν τα μικρά παιδιά. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί, ότι οι γονείς οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το ηλικιακό, γνωστικό, συναισθηματικό επίπεδο του παιδιού μας και να επιλέξουμε ένα βιβλίο που θεωρούμε, ότι ταιριάζει στην κουλτούρα της οικογένειας και θα βοηθήσει το παιδί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και το σώμα του δίχως ντροπή, αμηχανία και προκαταλήψεις.

Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ

To πρώτο μου βιβλίο για το σεξ ενημερώνει τα παιδιά για το σεξ και τη σεξουαλικότητα με τρόπο άμεσο, τρυφερό και σαφή και αποτελεί τον τέλειο οδηγό για τους γονείς που θέλουν να δίνουν σωστές απαντήσεις στις πιο άβολες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά τους. Αναλύονται οι κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, οι ανατομικές διαφορές ανδρών και γυναικών, οι αλλαγές κατά την εφηβεία, η γονιμοποίηση και η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η δημιουργία οικογένειας, ενώ ξεδιαλύνονται λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το σεξ. Με θαυμάσια εικονογράφηση και κείμενα γραμμένα από ειδικούς, το βιβλίο αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά μας τον εαυτό τους και τους άλλους, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για εκείνες τις διαφορές που μας κάνουν μοναδικούς.
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
ISBN: 9786180200799
Εκδότης: Μίνωας
Σελίδες: 112
Συντελεστές: Τζαβάρα, Γωγώ Vane, Καππάτου, Αλεξάνδρα Α.
Για παιδιά 10+

Κουβεντιάζοντας για το σεξ με τα μικρά μας παιδιά

Με ποιους άλλους τρόπους μαθαίνουν τα παιδιά για το σεξ - εκτός απ' αυτά που ακούνε στις παρέες τους, ή απ' τις ερωτήσεις που κάνουν; Τι να τους πούμε, όταν μας κάνουν πραγματικά δύσκολες ερωτήσεις;  Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις κανονικές λέξεις (της ανατομίας), όταν αναφερόμαστε στα γεννητικά όργανα;  Τι κάνουμε, αν εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το σεξ, αλλά τα παιδιά μας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται;  Και τι να κάνουμε, όταν τα παιδιά έχουν απορίες, θέλουν να τους εξηγήσουμε, αλλά εμείς ντρεπόμαστε να μιλήσουμε; Οι γονείς δεν ξέρουν πότε είναι αρκετά μεγάλα τα παιδιά τους για να τους πουν "την αλήθεια για το σεξ". Ωστόσο, τα παιδιά είναι απαραίτητο να μάθουν, και πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι οι πιο σοφοί άνθρωποι για να τους μεταδώσουν αυτές τις γνώσεις. Τα σκίτσα που το πλουτίζουν διευκολύνουν τη συζήτηση και κάνουν ευχάριστη την ατμόσφαιρα. Το βιβλίο είναι έτσι δομημένο ώστε να "λύνει τα χέρια" των γονιών που νιώθουν δέος μπροστά στο καθήκον της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Τους προσφέρει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, τρόπους χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, απαντήσεις στις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν τα μικρά παιδιά, αλλά και στις δικές τους απορίες. Η συζήτηση γίνεται σε γλώσσα κατανοητή από τα παιδιά.
Συγγραφέας:Morris June
Εκδότης: Θυμάρι
ISBN: 9789603490760
Αριθμός Σελίδων: 197
Για παιδιά 5+

Το βιβλίο του σεξ

 Ένας πλήρης οδηγός για εφήβους... και όχι μόνο. Εδώ θα βρεις την απάντηση σε όσα πάντα ήθελες να μάθεις για το σεξ αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις. Σ' έναν οδηγό γραμμένο σε μορφή λεξικού, η συγγραφέας δίνει συνοπτικές απαντήσεις σε ζητήματα που σε απασχολούν και διαψεύδει μύθους γύρω από αυτά. Σε κάθε λήμμα θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες.
Επίσης θα βρεις:
• την απάντηση σε ερωτήματα που έχουν πολλοί έφηβοι.
• περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο.
• στοιχεία που αφορούν τα αγόρια και στοιχεία που αφορούν τα κορίτσια.
Είτε αρχίζεις μόλις τώρα να σκέφτεσαι το σεξ είτε έχεις ήδη σεξουαλικές επαφές, τόσο αν είσαι αγόρι όσο κι αν είσαι κορίτσι, το "Βιβλίο του σεξ" θα αποδειχθεί για σένα πολύτιμος σύμβουλος.
Συγγραφέας: ΠΑΒΑΝΕΛ, ΤΖΕΙΝ
Εκδόσεις: Κέδρος
ISBN: 978-960-04-2382-2
Σελίδες : 216
Μετάφραση: Ελιασά, Νοέλα
Εικονογράφος: Κάνινγκχαμ, Γκραντ
Για παιδιά 12+

Μιλώντας για το σεξ στην κόρη μου

Πώς θα μάθουν τα παιδιά μας για το σεξ; Πώς θα αποφύγουν τα ψέματα, τις υπερβολές, τα σφάλματα; Πώς θα τα βοηθήσουμε να γίνουν υπεύθυνα σ' έναν τόσο ουσιώδη τομέα της ζωής: Ίσως να προκαλεί έκπληξη ή και να φαντάζει ανάρμοστο ένας πατέρας να μιλά στην κόρη του για το σεξ. Παλιότερα, σίγουρα θα αποτελούσε σκάνδαλο: σήμερα όμως μια τέτοια συζήτηση είναι απαραίτητο μέρος της ενηλικίωσης. Ο ρόλος των γονιών έγκειται στο να φωτίσουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν τα παιδιά και να προσφέρουν τα περισσότερα και τα καλύτερα δυνατά εφόδια για την ευτυχία τους. Το σεξ παραμένει από πολλές πλευρές ένα μυστήριο και είμαστε όλοι γεμάτοι ερωτήματα: οι αλήθειες συσκοτίζονται από τις πολιτισμικές συνήθειες και τα κοινωνικά ήθη, ενώ δεν είναι λίγες οι προκαταλήψεις. Εδώ έχουμε μια ελεύθερη συζήτηση, έναν διάλογο σωκρατικής ατμόσφαιρας, ανάμεσα σ' έναν πατέρα-επιστήμονα και σε ένα δεκατριάχρονο κορίτσι: μιλάνε για το σεξ, για τον έρωτα, για τη σωματική απόλαυση, για τους κινδύνους και για τα όρια της ελευθερίας. Σε έναν πολιτισμό όπου το σεξ βρίσκεται παντού, ο νέος άνθρωπος νιώθει συχνά χαμένος και, καθώς δεν είναι εύκολο να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του, αυτοσχεδιάζει. Στη φάση αυτή, καλούμαστε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας πώς λειτουργούν τα πράγματα που κάποτε αποτελούσαν κοινωνικό ταμπού και καλύπτονταν από σιωπή και μισόλογα.
Εκδότης :  Πατάκης
Συγγραφέας : Vincent Jean-Didier
Μεταφραστής : Καλαμαντής Γιώργος
ISBN: 9789601644127
Σελίδες: 112
Για παιδιά 7+

Μαθαίνω για τη σεξουαλικότητα

Τα αδελφάκια που πρωταγωνιστούν, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, μαθαίνουν τις ιδιαιτερότητες του φύλου τους και παρατηρούν πώς εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους τα πρόσωπα στην οικογένειά τους. Ένα βιβλίο που απαντά στα "άβολα" ερωτήματα των παιδιών και τα βοηθά να λάβουν σωστή πληροφόρηση γύρω από τη σεξουαλική τους ζωή.

ISBN:  978-960-502-551-9
Σελίδες:  90
Εκδόσεις: Susaeta
Για παιδιά 8+

Μα… τι μου συμβαίνει; Ένα βιβλίο για την ανάπτυξη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Το βιβλίο αυτό δίνει απαντήσεις σε όλες εκείνες τις αμήχανες ερωτήσεις για τις αλλαγές που παρατηρεί ένα παιδί στο σώμα του και στην ψυχολογική του διάθεση κατά την προεφηβεία και την εφηβεία:
Τι είναι η εφηβεία;
Πότε και πώς αρχίζει;
Τι αλλάζει στο σώμα;
Τι σημαίνει ανάπτυξη;
Τι είναι οι ορμόνες;
Πώς νιώθει;
Γιατί έχει κόντρες με την οικογένειά του;
Τι αλλάζει στις σχέσεις του με τους άλλους;
Πώς ανακαλύπτει τα ερωτικά συναισθήματα;
Πώς θα είναι ασφαλές;
Τι σημαίνει παρενόχληση;
Πώς θα είναι υγιές και ευτυχισμένο;
 Jacqui Bailey
 978-618-03-0513-5
 80
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Για παιδιά 11+

Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός

Τα μικρά παιδιά ρωτούν τόσο πολλά για το σώμα τους, για το τι διαφοροποιεί ένα κορίτσι από ένα αγόρι και για το πώς κι αυτά τα ίδια ήρθαν στη ζωή. Είναι πολύ περίεργα. Το βραβευμένο συγγραφικό και καλλιτεχνικό δίδυμο των Ρόμπι Χάρρις και Μάικλ Έμπερλυ, με ένα βιβλίο γραμμένο σε απλή γλώσσα, με ευχάριστη εικονογράφηση, και σαφείς και επιστημονικά ακριβείς πληροφορίες, απαντά σε όλες αυτές τις ατέρμονες και απολύτως φυσιολογικές ερωτήσεις των παιδιών. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά από 4 ετών και άνω να γνωρίσουν το σώμα τους και να νιώσουν περήφανα και άνετα γι’ αυτό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άνεση από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους βιβλιοθηκονόμους και τους επαγγελματίες υγείας, μαζί με τα παιδιά.
Συγγραφέας : Χάρρις Χ. Ρόμπι
Μεταφραστής Μαυρικάκη Ευαγγελία Θ.
Εικονογράφος : Emberley Michael
Σελίδες: 60
Για παιδιά 4+

Ο Περ η Ίντα και το μικρούτσικο

Μια αφετηρία διαλόγου με τα παιδιά πάνω στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής. Το παιδί έχει ανάγκη να γνωρίσει το σώμα του με τρόπο φυσικό, που δεν θα του δημιουργήσει ενοχές. Θα ανακαλύψει και θα προετοιμαστεί για ένα σωστό γονικό ρόλο, μια ισορροπημένη διαπροσωπική σχέση και μια ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή.
Εκδόσεις: Ηράκλειτος
Μετάφραση ΑΓΓΕΛΗ ΚΙΚΗ
Εικονογράφηση ΧΑΝΣΟΝ ΓΚΟΥΝΙΛΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός ΦΑΓΚΕΡΣΤΡΕΜ ΓΚΡΕΤΕ
Σελίδες 50
Για παιδιά 6+

Κάτι αλλάζει... Ένας διαφορετικός οδηγός γύρω από τη σεξουαλικότητα

 Στο βιβλίο αυτό βρίσκουν τις απαντήσεις τους όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τα παιδιά από 9 έως 13 χρόνων καθώς αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα. Θέματα όπως η γέννηση, η εφηβεία, η αντισύλληψη, περιγράφονται με απλά λόγια και σχολιάζονται με το ανατρεπτικό χιούμορ του ανεπανάληπτου Titeuf, ενώ και η εικονογράφηση του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από το δημοφιλές κόμικ. O Titeuf, ένα από το πιο αγαπημένα και ξεκαρδιστικά κινούμενα σχέδια, δημοφιλέστατος σε πολλές χώρες της Ευρώπης, είναι ένα αγοράκι με κεφάλι σαν αυγό και ξανθό τσουλούφι, δημιούργημα του σκιτσογράφου Zep. Βρίσκεται στη δύσκολη προεφηβική ηλικία και φυσικά κάνει του κεφαλιού του, κόντρα στις παράλογες γι’ αυτός βουλήσεις των μεγάλων και του ακατανόητου κόσμου τους. Στο Κάτι αλλάζει... ο νεαρός Titeuf, με το ιδιαίτερο χιούμορ του και μιλώντας τη γλώσσα των παιδιών στην ηλικία του, θέτει ερωτήματα όπως τί σημαίνει «κάνω έρωτα», πώς είναι το σώμα των κοριτσιών, πώς είναι το φιλί στο στόμα, και τα συζητάει με τους φίλους του μέσα από ξεκαρδιστικούς διαλόγους!

Συγγραφέας : Zep,Μπρυλλέρ Ελλέν
Επιμελητής : Γεωργοστάθη Ελένη
Απόδοση : Καρακώστα Μελίνα
Εκδόσεις: Πατάκη
Για παιδιά 9+

100 ερωτήσεις που δε θα έκανες ποτέ στους γονείς σου

Το αλκοόλ σκοτώνει πράγματι τα εγκεφαλικά κύτταρα;  Τι είναι το σημείο G;  Πώς νιώθεις όταν έχεις οργασμό;  Πόσων χρονών πρέπει να είμαι για να αγοράσω προφυλακτικά;  Τι είναι το στοματικό σεξ;  Στο βιβλίο δίνονται απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα 95 «τρομακτικά» ερωτήματα, τα οποία απασχολούν όλους τους εφήβους, ωστόσο λίγοι έχουν το θάρρος να τα θέσουν. Με ρεαλιστικό τρόπο και χωρίς επικριτικό πνεύμα, οι συγγραφείς δίνουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις με μια συναρπαστική και διασκεδαστική προσέγγιση, σβήνοντας το στίγμα των θεμάτων ταμπού.

Συγγραφείς: ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΧΕΝΤΕΡΣΟΝ, ΝΑΝΣΙ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες : 176
ISBN:978-618-01-0768-5
Για παιδιά 12+


Περισσότερα θέματα για τη σεξουαλική αγωγή εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)