Η κουζίνα μας είναι γεμάτη από φυσικές χρωστικές ουσίες ικανές να δώσουν χρώμα στα πασχαλινά αυγά.
Είναι απίστευτο το πόσα διαφορετικά υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις το χρώμα των αυγών και φυσικά είναι προτιμότερο από το να αγοράσεις τις βαφές του εμπορίου, από όποια άποψη κι αν το σκεφτείς.
Δυστυχώς όμως, είναι λίγες πλέον οι γυναίκες που γνωρίζουν πως να τα βάψουν με φυσικό τρόπο, ώστε να διακοσμήσουν με όμορφες αποχρώσεις το πασχαλινό τραπέζι.
Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία που μπορείς να ακολουθήσεις είτε θέλεις να τους δώσεις ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα, είτε προτιμάς κάτι εναλλακτικό αλλά εξίσου εντυπωσιακό όπως είναι το μπλε και το κίτρινο, είναι αρκετά απλή και μπορείς να την δεις στη συνέχεια!
4 υλικά της κουζίνας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βάψεις τα πασχαλινά υλικά!
Ροζ βαφή αυγών από παντζάρια
Για να δώσεις στα αυγά σου αυτό το μοναδικό ροζ χρώμα θα χρειαστείς τρία ποτήρια νερό, δύο φλιτζάνια αποφλοιωμένα και τριμμένα παντζάρια και ξύδι. Το ξύδι θα πρέπει να το προσθέσεις αφού σιγοβράσεις τα παντζάρια και η αναλογία είναι 1 κουταλιά της σούπας για κάθε φλιτζάνι του υγρού που θα μείνει μετά από το βράσιμο.
Πορτοκαλί βαφή αυγών από κρεμμύδια
Αν πάλι προτιμάς το πορτοκαλί χρώμα δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις 2 φλιτζάνια κίτρινες φλούδες από κρεμμύδι, αρκετό νερό ούτως ώστε να καλύψει τις φλούδες και ξύδι. Και σε αυτή την περίπτωση το ξύδι αντιστοιχεί σε 1 κουταλιά της σούπας ανά φλιτζάνι του υγρού που θα περισσέψει αφού βράσεις τις φλούδες του κρεμμυδιού.
Κίτρινη βαφή αυγών από κουρκουμά ή χαμομήλι
Για το κίτρινο χρώμα τώρα θα χρειαστείς δύο φλιτζάνια νερό, μία κουταλιά της σούπας κουρκουμά και 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι για να βγει πιο ανοιχτόχρωμο αλλά έντονο το αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά αν θέλεις να είναι πιο απαλό το κίτρινο χρώμα μπορείς να αντικαταστήσεις τον κουρκουμά με καλά βρασμένο χαμομήλι!
Μπλε / Πράσινη βαφή αυγών από κόκκινο λάχανο
Μπορεί να το λέμε κόκκινο λάχανο αλλά το χρώμα του στην πραγματικότητα είναι μωβ. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσεις 2 φλιτζάνια τριμμένο λάχανο, αρκετό νερό για να το καλύψεις κατά το βράσιμο και ξύδι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι να έχεις μπλε ή πράσινα αυγά.
Αυτό εξαρτάται από το χρώμα που έχουν τα αυγά σου πριν τα βάψεις. Αν είναι άσπρα τότε θα γίνουν μπλε, ενώ αν είναι καφέ θα γίνουν πράσινα.
Όσον αφορά τώρα την ώρα που θα πρέπει να αφήσεις τα υλικά σου να βράζουν κυμαίνεται από 15 λεπτά έως και 60 λεπτά για ένα πιο έντονο αποτέλεσμα. Προφανώς το ιδανικό είναι να τα σιγοβράζεις για μια ωρίτσα το πολύ και αφού σβήσεις το μάτι και κρυώσει καλά το υγρό σου μπορείς να προσθέσεις το ξύδι και τα βρασμένα σου αυγά!