Όλοι οι γονείς θυμώνουν με τα παιδιά τους ορισμένες φορές. Αρκετές από αυτές, μάλιστα, τόσο πολύ που νιώθουν να χάνουν τον έλεγχό τους.
Αυτό, όμως, δεν βοηθά την πίεση και το άγχος που βιώνουν... Ίσα ίσα τα επιδεινώνει, ενώ επηρεάζει πολύ αρνητικά και την ψυχολογία των παιδιών.
Σε όλους μας, άλλωστε, έχει τύχει να φωνάξουμε στο παιδί μας, εκείνο να στεναχωρηθεί και εμείς να το μετανιώσουμε…
Και για να είμαστε ειλικρινείς στις πιο ήρεμες στιγμές μας ξέρουμε, ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, αλλά μας είναι δύσκολο να θέσουμε όρια στα νεύρα και τον θυμό που νιώθουμε τη στιγμή που τον νιώθουμε.
Υπάρχουν, όμως, τρόποι να αλλάξει αυτό και σας τους παρουσιάζουμε παρακάτω. Για να συγκρατήσετε, λοιπόν, τα νεύρα σας μπορείτε να:
Βάλτε όρια πριν θυμώσετε
Συχνά, ξεσπάμε στα παιδιά μας, επειδή δεν έχουμε θέσει όρια στην συμπεριφορά της. Από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε, ότι εξοργίζεστε σκεφτείτε από πού προέρχεται ο θυμός σας και κάντε κάτι. Το να φωνάξετε στα παιδιά σας δεν είναι λύση, αν για παράδειγμα είχατε μια δύσκολη μέρα στην δουλειά σας. Και αν συμβαίνει εξηγήστε στα παιδιά σας τι γίνεται με απλά λόγια. Αν ο εκνευρισμός σας προέρχεται από την συμπεριφορά τους, τότε θα πρέπει να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να τους απευθυνθείτε ευθέως με σταθερή φωνή. Πείτε τους τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί αν συνεχίσουν.
Ηρεμήστε πριν πράξετε
Όταν ο θυμός σας κατακλύζει, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να ηρεμήσετε πριν πάρετε κάποια απόφαση. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να πάρετε μια βαθιά ανάσα, να πείτε στον εαυτό σας, ότι αυτό δεν είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να τινάξετε τα χέρια και τα πόδια σας, να κλείσετε τα μάτια σας και να σκεφτείτε: «θέλω σίγουρα να αφήσω αυτά τα συναισθήματα να με κατακλύσουν;». Αν αυτός ο τρόπος δεν λειτουργεί για εσάς τότε προσπαθήστε να γελάσετε ή έστω να χαμογελάσετε. Έτσι θα αποβάλλετε αρκετή από την έντασή σας. Εξασκηθείτε κάθε φορά που νιώθετε ένταση και θα καταφέρετε να εφαρμόζετε την τεχνική που σας ταιριάζει σε κάθε στιγμή άγχους και θυμού.
Φτιάξτε μία λίστα για τους πιο αποδεκτούς τρόπους διαχείρισης του θυμού σας
Όταν είστε ήρεμοι, συζητήστε με τα παιδιά σας για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζεστε καταστάσεις θυμού. Είναι σωστό να χτυπάμε κάποιον; Μπορούμε να πετάμε πράγματα ή να φωνάζουμε; Και θυμηθείτε: Εσείς είστε το παράδειγμα!
Έπειτα φτιάξτε μία λίστα μαζί με εκείνα με τους πιο αποδεκτούς τρόπους διαχείρισης θυμού. Και αφήστε τα παιδιά να σας δουν να την τσεκάρετε:
«Λέω στον άλλον τι με ενοχλεί, χωρίς να του επιτίθεμαι»
«Βάζω μουσική και χορεύω»
«Αν θέλω να ασκήσω σωματική βία, χτυπάω δυνατά παλαμάκια»
Αποφύγετε απειλές και σωματική βία
Ειδικά το δεύτερο. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν αποτελεί ποτέ τη σωστή λύση. ‘Έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα στο παιδί, ενώ χιλιάδες έρευνες έχουν αποδείξει, ότι ακόμα και το πιο απλό χαστούκι δημιουργεί προβλήματα στην ψυχολογία των παιδιών.
Όσο για τις απειλές που ξεστομίζετε, όταν είστε θυμωμένοι γνωρίζετε πολύ καλά πως τις περισσότερες φορές θα είναι κενές και χωρίς πραγματική ουσία. Αν δεν σκοπεύετε να τις ακολουθήσετε, τότε μην τις πείτε καν.
Κάντε την σωστή ερώτηση
Όταν τσακώνεστε με το παιδί σας, μην σκέφτεστε γιατί σας το κάνει αυτό. Μπείτε στην θέση του και σκεφτείτε τι του συμβαίνει και συμπεριφέρεται έτσι. Πεινάει, νυστάζει, βαριέται, φοβάται; Προσπαθήστε να βρείτε τι το απασχολεί πριν ξεσπάσετε τα νεύρα σας.
Διαλέξτε τις μάχες σας
Επικεντρωθείτε σε εκείνα που έχουν πραγματικά σημασία για την σχέση σας με το παιδί σας, αλλά και για την ψυχολογική του ανάπτυξη. Σίγουρα, το πεταμένο στο πάτωμα μπουφάν του δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, αλλά είναι σοβαρός λόγος για να τσακωθείτε τόσο πολύ;
Ψάξτε διαρκώς για τρόπους που ευνοούν την σωστότερη συμπεριφορά
Υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι να πειθαρχήσει ένα παιδί από τις φωνές και τον θυμό. Παράλληλα, έρευνες έχουν διαπιστώσει, ότι όσοι προσπαθούν να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους με φωνές και θυμό καταλήγουν να τα ωθούν περισσότερο σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Μάθετε στα παιδιά σας να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους μέσα από ήρεμη και ξεκάθαρη κουβέντα.
Είστε ακόμα θυμωμένοι;
Αφήστε τον θυμό να φύγει. Όταν κάνετε τις σωστές επιλογές μην κρατήσετε μούτρα ή νεύρα. Μην ξεχνάτε, ότι ο θυμός είναι πάντα άμυνα. Μας κρατά μακριά από το να νιώσουμε ευάλωτοι.
Για να ξεφορτωθείτε τον θυμό δείτε το ερέθισμα που σας τον προκαλεί κατάματα. Μπορεί να σας τρομάζουν τα ξεσπάσματα του παιδιού σας. Μπορεί να σας στεναχωρεί η πολύ δεμένη σχέση που έχει η κόρη σας με τις φίλες της και η αμέλεια που δείχνει στην οικογένειά σας. Όταν αποδεχθείτε την ρίζα του προβλήματος, τότε θα μπορέσετε και να το ξεπεράσετε.
Μην ξεχνάτε ότι είστε μέρος του προβλήματος
Αν είστε ακόμα «ανοιχτοί» στην ψυχολογική ωριμότητα, αν δηλαδή, ακόμα μαθαίνετε, το παιδί σας θα σας βοηθήσει να «δουλέψετε» και με τον εαυτό σας. Αν όχι, τότε το πιθανότερο είναι ξεσπάτε με φωνές στα παιδιά. Σε κάθε διαμάχη με τα παιδιά μας έχουμε την δύναμη να ηρεμήσουμε τα πνεύματα. Το παιδί σας μπορεί να αντιδρά με τρόπους που σας εξοργίζουν, αλλά δεν είστε κάποιος αβοήθητος άνθρωπος. Πρέπει να ελέγξετε πρώτα τα δικά σας συναισθήματα και μετά να δείξτε στο παιδί σας πώς και εκείνο να δρα.
Ζητήστε βοήθεια
Αν βλέπετε, ότι αντιμετωπίζετε πολύ συχνά προβλήματα με τον θυμό σας ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.