15 κόλπα για αποτελεσματικό διάβασμα στις εξετάσεις!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Καθώς πλησιάζουν οι εξετάσεις και οι Πανελλαδικές, εντείνεται και το διάβασμα και οι προσπάθειες των παιδιών για να πετύχουν τον σκοπό τους. Το κυριότερο κατά την περίοδο των εξετάσεων είναι να μπορέσεις να οργανώσεις τον τρόπο που μελετάς ώστε να έχεις πιο αποτελεσματικό διάβασμα. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς τους μαθητές, τότε διάβασε παρακάτω 15 τρόπους για να κάνεις το διάβασμα σου πιο αποτελεσματικό κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Μυστικά για καλύτερο διάβασμα και κατανόηση!


1. Περπάτησε

Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη δύναμη του μυαλού σου. Σύμφωνα με έρευνες, 20 λεπτά άσκησης πριν από το διάβασμα αλλά και πριν από την ημέρα των εξετάσεων μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σου.
walking and brain boost

2. Διάβασε δυνατά

Αν και μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, δοκίμασε το! Θα εντυπωσιαστείς από το πόσα περισσότερα πράγματα θα μπορείς να θυμηθείς όταν τα διαβάσεις δυνατά παρά να τα διαβάσεις ξανά και ξανά. Προσοχή, όμως! Μην δοκιμάσεις αυτή τη τεχνική μέσα στη βιβλιοθήκη.
read aloud

3. Αντάμειψε τον εαυτό σου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενσωματώσεις ένα σύστημα ανταμοιβής στις συνήθειες σου όταν διαβάζεις. Ένας απλός τρόπος να υποκινήσεις τον εαυτό σου να διαβάσει είναι με Gummy Bears.
treat yourself

4. Δίδαξε όσα έχεις μάθει

Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις αν έχεις πράγματι καταλάβει κάτι είναι να προσπαθήσεις να το διδάξεις σε κάποιον άλλο. Αν δε μπορείς να βρεις κάποιον να σε ακούσει να εξηγείς το Πυθαγόρειο θεώρημα, γιατί δε δοκιμάζεις να διδάξεις τα αρκουδάκια σου;
teach

5. Δημιούργησε νοητικούς συνειρμούς

Η ικανότητα να συνδέεις πράγματα δεν είναι μόνο ένας εύκολος τρόπος να θυμάσαι κάποιες πληροφορίες, αλλά αποτελεί και την κινητήρια δύναμη για δημιουργικότητα και ευφυΐα.
Οι νοητικοί χάρτες είναι ένας εύκολος τρόπος να συνδυάσεις τις ιδέες δημιουργώντας μια οπτική περίληψη διαφορετικών συνδέσμων.
mindmap

6. Κάνε διαγράμματα

Τα διαγράμματα σε βοηθάνε να οπτικοποιήσεις τις πληροφορίες που σου είναι δύσκολο να περιγράψεις. Αυτό δημιουργεί μια οπτική ανάμνηση στο μυαλό σου, η οποία μπορεί να ανακτηθεί στις εξετάσεις. Μπορεί εξάλλου να σου ζητηθεί να σχεδιάσεις ή να συμπληρώσεις ένα διάγραμμα της ανθρώπινης καρδιά στις εξετάσεις σου. Γι’ αυτό μη σταματάς να κάνεις πρακτική!
diagram

7. Χρησιμοποίησε εφαρμογές για να μπλοκάρεις ιστοσελίδες που σε αποσπούν

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς τον υπολογιστή για το καθημερινό σου διάβασμα, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσεις κάποια εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να μπλοκάρεις την είσοδο σου σε κάποιες ιστοσελίδες που σε αποσπούν από το διάβασμα.
block websites

8. Κάνε τακτικά διαλείμματα

Όταν το μυαλό σου λειτουργεί, χρειάζεσαι να κάνεις τακτικά διαλείμματα στο διάβασμα για να βοηθήσεις τον εγκέφαλο σου να απορροφήσει περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να σε κρατήσει συγκεντρωμένο στη μελέτη σου. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα μετά από 45-50 λεπτά διαβάσματος μιας και η συγκέντρωση σου θα αρχίσει να μειώνεται μετά από αυτό το χρόνο. Οτιδήποτε καινούριο προσπαθήσεις να μάθεις μετά από 1,5 ώρα συνεχούς διαβάσματος δεν αφομοιώνεται.
study breaks

9. Άκουσε την κατάλληλη μουσική

Το σωστό είδος μουσικής μπορεί να σε κάνει περισσότερο παραγωγικό στην μελέτη σου καθώς ανεβάζει τη διάθεση σου. Τι λες, λοιπόν; Εσύ ακόμη να φτιάξεις μια λίστα με τραγούδια του Μότσαρτ;
music and study

10. Μετακίνησε τον χώρο μελέτης

Μπορεί να είμαστε πλάσματα της συνήθειας με αγαπημένες θέσεις μέσα στη βιβλιοθήκη αλλά η συγκράτηση των πληροφοριών βελτιώνεται όταν αλλάζεις το χώρο όπου μελετάς. Δες το παρακάτω βίντεο για ακόμη περισσότερα tips.

11. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση…

Προσπάθησε να εξασκηθείς στον τρόπο ερωτήσεων των εξετάσεων καθώς μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σου να ανακτήσεις κάποιες πληροφορίες. Δημιούργησε πραγματικές καταστάσεις εξετάσεων και έλεγξε την κατανόηση σου και το χρόνο που χρειάζεσαι να απαντήσεις ώστε να μην έχεις πρόβλημα στις εξετάσεις.


12. Μην ξενυχτήσεις το βράδυ πριν τις εξετάσεις

Βεβαιώσου ότι θα ξεκουραστείς και θα κοιμηθείς αρκετά τα βράδια πριν από την ημέρα των εξετάσεων. Όταν κοιμάσαι, το μυαλό σου ενσωματώνει τις πληροφορίες που έχεις μάθει όταν διαβάζεις. Γι΄αυτό το λόγο ένας καλός ύπνος θα σε βοηθήσει να θυμηθείς εκείνους τους δύσκολους τύπους στα μαθηματικά!
Μην έχεις αυτό ως βραδινό πρόγραμμα ύπνου:
time schedule

13. Βρες καινούριους τρόπους μάθησης

Δοκιμάζοντας καινούριες μεθόδους διαβάσματος βοηθάς τον εαυτό σου να βρει αυτό που έχει πραγματικό αποτέλεσμα για εσένα.

14. Διάβασε με άλλους

Το διάβασμα σε ομάδες μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις κάποια πράγματα καλύτερα και να βελτιώσεις τη μαθησιακή σου εμπειρία. Έχεις τη δυνατότητα να συζητάς κάποια δύσκολα σημεία και να λύνεις τις απορίες σου άμεσα.
studying in groups

15. Κάνε διαλογισμό

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να παραμείνουν συγκεντρωμένοι όταν διαβάζουν. Ο διαλογισμός όχι μόνο θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς στο διάβασμα αλλά θα σε βοηθήσει να μειώσεις και το άγχος των εξετάσεων καθώς βελτιώνει την πνευματική αλλά και τη σωματική σου υγεία.
meditation
Ένα τελευταίο πράγμα που έχω να σε συμβουλέψω είναι να παραμείνεις θετικός σε όλη τη διάρκεια της μελέτης σου για να έχεις ένα πιο αποτελεσματικό διάβασμα αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Στο κάτω κάτω, αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, δε θα πρέπει να ανησυχείς για τίποτα. Είσαι έτοιμος να γράψεις!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)