Αυτήν την περίοδο οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών είναι ευάλωτοι και αρκετοί ταλανίζονται από άγχος που σε μεγάλη «δοσολογία» γίνεται παθολογικό. Αυτό το άγχος τους βασανίζει με δυσάρεστα συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δυσφορία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος, ξηροστομία, κρύα άκρα, ναυτία, ανασφάλεια, κ.α.
Κάποιοι κάνουν σενάρια που τους τρομάζουν ότι δεν θα γράψουν εκείνη τη στιγμή, ή ότι θα λιποθυμήσουν ή ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα κα. Πράγματι το άγχος είναι πιθανόν να προκαλέσει σύγχυση στις πνευματικές λειτουργίες, υπονομεύοντας άμεσα την επίδοση στις εξετάσεις!
Το άγχος είναι ο πιο «ύπουλος» εχθρός στον οποίο οι υποψήφιοι καλούνται να αντισταθούν και να καταφέρουν να διαχειριστούν. Αυτό δεν είναι απλό γιατί δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο αν ενεργοποιήσουν τις ψυχικές τους δυνάμεις.
Συμβουλές προς τους μαθητές
-Καλό είναι αυτή την περίοδο να κρατήσετε μακριά οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και την αυτοσυγκέντρωσή σας.
-Μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν μετά τις εξετάσεις.
-Είναι σημαντικό να τρέφεστε υγιεινά χωρίς υπερβολές, να κοιμάστε καλά και να φροντίζετε τον εαυτό σας.
–Είναι καλό να έχετε κάνει τον απολογισμό σας για το βαθμό της προετοιμασίας σας, αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
-Ο θετικός τρόπος σκέψης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στη διαχείριση του άγχους. Προσπαθήστε να διαγράφετε κάθε αρνητική σκέψη, σκεφθείτε κάτι που σας αρέσει.
-Η απόσπαση του ενδιαφέροντος σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, όπως η μουσική, ο χορός, ένας περίπατος, η συζήτηση με μια φίλη ή φίλο, ένα χλιαρό ντους, βοηθούν στην διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας.
– Αποφύγετε τις συζητήσεις ή τις συγκρίσεις με τους συνυποψήφιους σας σχετικά με τι διαβάσατε και τι όχι. Μόνον πανικό μπορούν να προκαλέσουν.
– Αποφύγετε τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής.
-Την ώρα της εξέτασης να σκέφτεστε μόνο ότι είστε εσείς με το γραπτό σας, ξεχάστε ότι είναι και άλλοι δίπλα σας και κάθε άλλη σκέψη είναι περιττή.
-Με ηρεμία και προσοχή διαβάστε τα θέματα, και καταπιαστείτε με αυτά που ξέρετε καλύτερα. Αν στη πρώτη ανάγνωση δεν τα καταλάβατε μην πανικοβληθείτε, διαβάστε τα πάλι και άμεσα προχωρήστε σε αυτά που θεωρείτε πιο προσιτά. Αυτό θα σας δώσει ώθηση και δύναμη για τα επόμενα.
-Καλό είναι να έχετε συνεχώς στο μυαλό σας ότι οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η ζωή σας δεν κρίνεται από αυτές, ούτε είναι η μοναδική σας ευκαιρία. Η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής σας. Είναι κάτι φυσικό να σας συμβεί κάποιες στιγμές στη ζωή σας και γι’ αυτό καλό είναι να μην τρομοκρατήστε στην ιδέα της.
Συμβουλές για τους γονείς
-Εξασφαλίστε ένα ήρεμο περιβάλλον στα παιδιά σας μακριά από θορύβους, φασαρίες, φωνές, διδαχές, κριτικές ή απαγορεύσεις.
-Δείχνετε υπομονή όταν γίνονται ευερέθιστα ή ξεσπούν με το παραμικρό.
-Να θυμάστε ότι οι υποψήφιοι χρειάζονται συμπαράσταση και ενθάρρυνση και όχι υπερπροστασία και υπερβολές (π.χ. προσπαθείς πολύ, τα καταφέρνεις καλά, συνέχισε έτσι, πιστεύω σε εσένα).
–Μη μεταδίδετε το άγχος σας –ας μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν ήδη το δικό τους. Αντίθετα, θα τα βοηθήσετε αν τους τονίζετε ότι στη ζωή μετρά η προσπάθεια και ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Να τους δείχνετε άνευ όρων αποδοχή, αγάπη και εμπιστοσύνη (π.χ. πιστεύω σε εσένα. Ξέρω ότι θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα).
-Μη συνδέετε την επίδοση στα μαθήματα με τη σχέση σας με το παιδί. Είναι σφάλμα να πιστεύετε και να καλλιεργείτε στα παιδιά την πεποίθηση ότι αποκλειστικά και μόνο η εισαγωγή τους σε μια ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης, θα τους εξασφαλίσει υποχρεωτικά την επιτυχία στη ζωή τους. Αναμφίβολα είναι μια πρώτη κατάκτηση, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η επιτυχία στη ζωή δεν είναι συνώνυμη αποκλειστικά με την απόκτηση ενός πτυχίου.
http://www.flowmagazine.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.
http://www.flowmagazine.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.