Έφτασε και πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που μερικές χιλιάδες μαθητές και φοιτητές καλούνται να κριθούν για ολόκληρη τη χρονιά, και οι αντίστοιχες μαμάδες να φροντίσουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τον μεγάλο μήνα της μελέτης για τις Πανελλήνιες και την τελευταία εξεταστική του έτους.
Αυτό σημαίνει ανάγκη για σωστή διατροφή που βοηθά στη συγκέντρωση, κατάλληλο περιβάλλον που δεν δημιουργεί περισπασμούς και αποφασιστικότητα από την πλευρά των υποψηφίων για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μιας χρονιάς. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώνουμε συμβουλές για αποτελεσματική μελέτη, μέσα από εννέα βήματα διατροφικών και όχι μόνο μυστικών για καλύτερη συγκέντρωση.
Βήμα 1: Βρείτε τον κατάλληλο χώρο μελέτης Χρειάζεστε ένα ήσυχο δωμάτιο, μακριά από «επικίνδυνες» για την προσοχή σας συσκευές, όπως τηλεόραση, παιχνιδομηχανές, υπολογιστές κ.ο.κ. Ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός και επαρκώς φωτισμένος, έτσι ώστε να μην καταπονούνται τα μάτια σας.
Βήμα 2: Συγκεντρώστε ό,τι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο κατά την διάρκεια της μελέτης Το να έχετε δίπλα σας εξ αρχής όλα τα βιβλία, τα τετράδια, τις σημειώσεις και τη γραφική ύλη που θα σας χρειαστεί για το συγκεκριμένο μάθημα που πρόκειται να μελετήσετε, σας γλιτώνει πολύτιμο χρόνο, αλλά και σας προστατεύει από τον κίνδυνο των περισπασμών, για παράδειγμα, κάθε φορά που θα σηκώνεστε για να βρείτε κάποιο τετράδιο, και θα βρίσκετε ευκαιρία να κοιτάξετε το κινητό ή το Facebook.
Βήμα 3: Κάντε διαλείμματα Τα διαλείμματα μάλιστα μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο ως ανάσες ξεκούρασης, αλλά και ως «τυράκια» επιβράβευσης για τον κόπο σας. Αν πείτε για παράδειγμα πως για κάθε δίωρο μελέτης, μπορείτε να κάνετε για μισή ώρα ό,τι σας αρέσει, θα σας είναι πιο εύκολο να μελετήσετε με όρεξη. Και όχι μόνο: Σταδιακά, η μελέτη θα γίνει συνήθεια και δεν θα χρειάζεστε πια «τυράκια» για να καταπιαστείτε με αυτή.
Βήμα 4: Βρείτε τη μέθοδο μελέτης που σας ταιριάζει Για να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που διαβάζετε, πρέπει να βρείτε και τον κατάλληλο για εσάς τρόπο να το κατανοείτε. Άλλοι για παράδειγμα αφομοιώνουν καλύτερα όσα διαβάζουν υπογραμμίζοντάς τα. Άλλοι κρατώντας σημειώσεις, βάζοντας πλαγιότιτλους, επαναλαμβάνοντάς τα φωναχτά κ.ο.κ. Βρείτε τον τρόπο με τον οποίο θυμάστε και κατανοείτε αποτελεσματικότερα και επενδύστε σε αυτόν.
Βήμα 5: Βρείτε την κατάλληλη ώρα για διάβασμα Κάποιοι βρίσκουν ευκολότερο το να συγκεντρώνονται με το που ξυπνούν, έχοντας καθαρό μυαλό. Κάποιοι άλλοι «λειτουργούν» καλύτερα το βράδυ, όταν υπάρχει απόλυτη ησυχία. Έχετε υπόψη σας πάντως, πως όσο η μέρα κυλά προς το απόγευμα, τόσο περισσότεροι γίνονται οι περισπασμοί, και όσο περισσότερο απέχετε από την τελευταία φορά που κοιμηθήκατε, τόσο πιο δύσκολη είναι η «δουλειά» για τον εγκέφαλό σας.
Βήμα 6: «Σπάστε» την ύλη σε μικρά κομμάτια-«στόχους» Θέστε μικρούς στόχους για να μην σας φαίνεται βουνό η ύλη, ώστε να μπορείτε να συγκεντρώνεστε πιο εύκολα σε αυτά τα μικρά κομμάτια, και στην συνέχεια να τα συνδυάζετε στο μεγαλύτερο «παζλ».
Βήμα 7: Κοιμηθείτε επαρκώς Ο ύπνος είναι το απαραίτητο διάλειμμα «επαναφόρτισης» του εγκεφάλου, ώστε να μπορεί να αποδώσει στη συνέχεια τα μέγιστα. Μπορεί λοιπόν να σας φαίνεται καλή ιδέα να μελετήσετε ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς διακοπή, πριν τις εξετάσεις, αλλά είναι πιθανόν η διαύγεια και η μνήμη να σας εγκαταλείψουν κατά την διάρκεια της ίδιας της εξέτασης, και επομένως όλος αυτός ο κόπος θα πάει χαμένος, απλώς και μόνο επειδή δεν επιτρέψατε στον εαυτό σας να ξεκουραστεί λίγες ώρες.
Βήμα 8: Ενισχύστε το μνημονικό σας Χρησιμοποιήστε αυτά τα δέκα κόλπα που συγκεντρώσαμε σε παλαιότερο άρθρο για να είστε σε θέση να θυμάστε καλύτερα όσα διαβάζετε.
Βήμα 9: Η σωστή διατροφή Το αφήσαμε τελευταίο, γιατί είναι ίσως και το σημαντικότερο βήμα: Η διατροφή κατά την διάρκεια των δύσκολων, όσο και αγχογόνων εξετάσεων παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του υποψηφίου, γι’ αυτό και συγκεντρώνουμε παρακάτω τις οδηγίες των ειδικών:
-Επαρκής ενυδάτωση: Πιείτε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, τόσο περισσότερα υγρά χρειαζόμαστε – χωρίς να το παρακάνουμε, για να μην ενοχλείται το στομάχι μας.
-Καλό πρωινό: Γάλα με δημητριακά ή ψωμί με μαρμελάδα και ένα φρούτο είναι ένας καλός συνδυασμός για το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
-Υδατάνθρακες και λιπαρά: Ο εγκέφαλός μας τρέφεται με γλυκόζη, γι’ αυτό και οι υδατάνθρακες είναι τα σημαντικότερα «καύσιμα» αυτή την περίοδο. Θα τους βρείτε άφθονους σε τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί, πατάτα, ζάχαρη και μέλι. Όσο για τα λιπαρά, είναι σημαντική η πρόσληψη «καλών λιπαρών» (ω-3 και ω-6), που θα τα βρείτε σε ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.
-Βιταμίνες και άλατα: Οι βιταμίνες Β (σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, αυγό, κρέας, ζύμη, όσπρια, λαχανικά), η Β12 (τρόφιμα ζωικής προέλευσης), η C (ντομάτες, εσπεριδοειδή, μαϊντανός, πράσινα ωμά λαχανικά, φρούτα), η Α (γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, καρότα, αυγό), η Ε (φυτικό λάδι, ελαιόλαδο, δημητριακά, ξηροί καρποί) και η βιοτίνη και το παντοθενικό οξύ (συκώτι, σόγια, κρόκος αυγού) είναι καλοί σύμμαχοι του εγκεφάλου και της απόδοσής του. Φροντίστε επίσης να καταναλώνετε τρόφιμα με φυλλικό οξύ και σίδηρο (κόκκινο κρέας, όσπρια, σόγια, σπανάκι, ελιές, κουνουπίδι, ξηροί καρποί), αλλά και φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
-Φρούτα και λαχανικά: Από αυτή την κατηγορία τροφίμων, μην αμελήσετε να καταναλώσετε σπανάκι, ντομάτες, πράσινες πιπεριές, λάχανο, πατάτες, ραπανάκια, κουνουπίδι, καρότο, μύρτιλο, ρόδι, πορτοκάλια, μπανάνες ή βερίκοκα.
-Συμβουλές για μαμάδες: Μην μαγειρεύετε βαριά και με πολλά μπαχαρικά φαγητά. Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό και αποτρέψτε τα παιδιά σας από δραστικές δίαιτες ή άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων την περίοδο των εξετάσεων. Να καταναλώνεται με σύνεση ο καφές και να αποφεύγονται τα αναψυκτικά. Τέλος, φροντίστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της συναισθηματικής υπερφαγίας λόγω στρες.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.