Διαβάστε παρακάτω ορισμένες συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γονείς να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη νέα κατάσταση, με όσο το δυνατόν λιγότερες ψυχολογικές και συναισθηματικές απώλειες:
- Καταρχάς, δε χρειάζεται πανικός και άγχος. Το μόνο που μπορείτε να καταφέρετε με αυτόν τον τρόπο, είναι να το μεταδώσετε στο παιδί και να του δώσετε την εντύπωση ότι έχει κάνει κάτι άσχημο για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται και να στενοχωριέται.
- Ζητήστε βοήθεια και στήριξη. Το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον μπορεί να σταθεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και βοηθητικό σε δύσκολες στιγμές, ενώ η στήριξη από ειδικούς θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη φύση των δυσκολιών του παιδιού σας.
- Στραφείτε σε κάποια ομάδα υποστήριξης για γονείς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στην περιοχή σας. Εάν υπάρχει σύλλογος γονέων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του. Συγκροτείται από γονείς που έχουν βρεθεί στην κατάσταση που βρίσκεστε τώρα, οπότε εύκολα μπορούν να μπουν στη θέση σας και να σας υποστηρίξουν δίνοντάς σας τις σωστές κατευθύνσεις (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες ανά περιοχή δραστηριοποίησης).
- Ζητήστε ψυχολογική στήριξη από κάποιον ειδικό. Είναι λογικό σε κρίσιμες περιόδους έντονου άγχους να νιώθετε απόγνωση και αδυναμία να χειριστείτε την κατάσταση. Τόσο εσείς, όσο και η υπόλοιπη οικογένεια που επηρεάζεται από τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού, είναι καλό να στραφείτε σε κάποιον ειδικό που θα μπορέσει να σας παρέχει ψυχολογική στήριξη και τις κατάλληλες συμβουλές.
- Αναπροσαρμόστε τις προτεραιότητές σας. Μπορεί, για παράδειγμα, να θέλετε να έχετε ένα άψογα συγυρισμένο και καθαρό σπίτι, όμως ίσως δε θα έπρεπε να είναι στις πρώτες σας προτεραιότητες. Οι υποχρεώσεις σας είναι ήδη πολύ αυξημένες και το πρόγραμμά σας πολύ επιβαρυμένο για να έχετε πρώτο στις έγνοιες σας το καθάρισμα του σπιτιού.
- Είστε πάνω από όλα άνθρωπος. Λειτουργήστε με αυτόν τον τρόπο. Έχετε κι εσείς συναισθήματα και είναι καλό για το παιδί και την υπόλοιπη οικογένεια να τα εκφράζετε και να τα συζητάτε μαζί τους, παρά να ξεσπάτε πάνω τους με φωνές δημιουργώντας έτσι περισσότερη ένταση. Εξηγήστε στο παιδί, για παράδειγμα, τι είναι ακριβώς αυτό που σας ενοχλεί στη συμπεριφορά του και τον λόγο που συμβαίνει αυτό.
- Προσέχετε τον εαυτό σας. Σίγουρα είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο νου να κάνετε, τη στιγμή που το μόνο που σας απασχολεί είναι η δυσκολία του παιδιού σας. Ωστόσο, προσπαθήστε, όταν αυτό είναι δυνατό, να κάνετε ό,τι μπορείτε περισσότερο για τον εαυτό σας, καθώς θα χρειαστείτε αντοχές και δυνάμεις για να ανταπεξέλθετε στις αυξημένες ευθύνες σας ως γονιός.
- Αντιμετωπίστε όσο μπορείτε περισσότερο την κατάσταση με χιούμορ. Να θυμάστε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε την κατάσταση αποτελεί πρότυπο μίμησης για το ίδιο το παιδί. Εάν δείχνετε ότι οι δυσκολίες σας πτοούν, σας εκνευρίζουν ή σας απογοητεύουν είναι φυσικό και το παιδί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις δυσκολίες του.