Μία από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες των γονέων είναι το πώς θα αντιδράσει το παιδί τους στο γεγονός της διάγνωσης των μαθησιακών δυσκολιών. Φοβούνται συχνά ότι μιλώντας για το πρόβλημα, θα δώσουν έκταση σε αυτό και θα αποτελέσουν την αιτία να νιώθει το παιδί τους στιγματισμένο και διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι γονείς, είναι ότι το παιδί τους γνωρίζει και διαισθάνεται καλύτερα από τον καθένα ότι έχει κάποιες δυσκολίες και νιώθει διαφορετικό από τους συμμαθητές του ακόμη και όταν δεν έχει γνώση της φύσης αυτών των δυσκολιών.
Με το να αποφεύγουν οι γονείς να συζητήσουν μαζί του για τη διάγνωση, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνονται στο μυαλό του παιδιού τα πιθανά τρομακτικά σενάρια γι αυτό που του συμβαίνει, να του προστίθεται άγχος και ανασφάλεια για τις ικανότητές του και να του δίνεται η αίσθηση ότι αποτελεί ντροπή για την οικογένεια.
Μιλώντας για τις μαθησιακές δυσκολίες στο παιδί:
Προϋπόθεση για να συζητήσετε με το παιδί για τη φύση των μαθησιακών του δυσκολιών είναι να αποδεχτείτε εσείς την ύπαρξη προβλήματος. Εάν δυσκολεύεστε να το αποδεχτείτε, είναι σχεδόν αδύνατο να το αποδεχτεί το παιδί και να νιώσει καλά με αυτό. Εφόσον, λοιπόν, οι δυσκολίες γίνουν αποδεκτές από εσάς, είστε σε θέση να μιλήσετε ανοιχτά στο παιδί σας και να το ανακουφίσετε από το άγχος που το διακατέχει:
- Μιλήστε με ειλικρίνεια. Μην ωραιοποιήσετε την κατάσταση, αλλά ούτε να παρουσιάσετε μόνο τη δύσκολη πλευρά της. Το παιδί σας χρειάζεται μια σαφή και ρεαλιστική εικόνα του προβλήματός του.
- Μιλήστε με κατανοητό τρόπο. Χρησιμοποιείστε λεξιλόγιο που να ανταποκρίνεται στην ηλικία του, ώστε να κατανοήσει ακριβώς τι του συμβαίνει. Εάν πρόκειται για έφηβο, συγκεντρώστε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε για τη φύση των μαθησιακών δυσκολιών (άρθρα, βιβλία, βίντεο κ.λπ.).
- Παρουσιάστε του μία ολοκληρωμένη εικόνα. Δώστε έμφαση όχι μόνο στις αδυναμίες του, αλλά και στα δυνατά του σημεία.
- Βοηθήστε να κατανοήσει με ποιον τρόπο οι δυσκολίες του επηρεάζουν την επίδοσή του στο σχολείο. Αφού συζητήσετε και βεβαιωθείτε ότι κατανόησε τη φύση των δυσκολιών του, μπορείτε να περάσετε σε εις βάθος συζήτηση μαζί του, όπου θα αναλύσετε συγκεκριμένα τους τομείς που δυσκολεύεται και θα προσπαθήσετε από κοινού να βρείτε τρόπους δράσης για τη βελτίωσή τους.
- Δώστε παραδείγματα γνωστών ανθρώπων με μαθησιακές δυσκολίες. Παρουσιάστε σύγχρονα πρότυπα, τα οποία παρά τις μαθησιακές τους δυσκολίες κατόρθωσαν να πετύχουν, ο καθένας στον τομέα που είχε περισσότερο κλίση. Επίσης μπορείτε να φέρετε το παιδί σας σε επαφή με κάποιον ενήλικο με μαθησιακές δυσκολίες, ώστε να του μιλήσει μέσα από την εμπειρία και τα βιώματά του για τις δυσκολίες που και ο ίδιος αντιμετωπίζει. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού και είναι πιθανό ότι θα του δώσει κίνητρα να επιμείνει στους στόχους του παρά τις δυσκολίες.
Μιλώντας με το παιδί ανοιχτά για το πρόβλημα:
- Θα νιώσει ότι μοιράζεται το «βάρος» του με την υπόλοιπη οικογένεια, ότι έχει τη στήριξή της και ότι πρόκειται για κάτι για το οποίο δε θα πρέπει να ντρέπεται.
- Θα μάθει σταδιακά να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του, κάτι που θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο μέλλον.
- Θα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Θα είναι σε θέση να εξηγήσει στο περιβάλλον του με εμπεριστατωμένο τρόπο τη φύση των δυσκολιών και των εκπαιδευτικών του αναγκών, κερδίζοντας έτσι την κατανόηση και αποδοχή του.