Ο Ιούλιος Αντίοχος Φιλόπαππος, εγγονός του Αντίοχου του Δ’, του τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής, που είναι η σημερινή Συρία κατασκεύασε ένα μνημείο στον γνωστό λόφο, ο οποίος πήρε το όνομά του.
Συγκεκριμένα, όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός κατέλυσε το βασίλειο της Κομμαγηνής, ο Φιλόπαππος με την οικογένειά του βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα. Ο Φιλόπαππος, αυτός ο «Σύρος», όπως τον έλεγε περιφρονητικά ο Παυσανίας, έφερε πολλά λεφτά μαζί του, τόσα, που του εξασφάλισαν την ιδιότητα του Αθηναίου πολίτη και το ζηλευτό τίτλο του Ύπατου της Αθήνας.
Και για να αφήσει το όνομά του αξέχαστο στο διηνεκές, το 115 μ.Χ. κατασκεύασε το ταφικό του μνημείο στο Λόφο των Μουσών, απέναντι από την Ακρόπολη, λες και ήταν κανέναν φαραώ, παρόλο που οι Αθηναίοι στραβομουτσούνιασαν, τόσο από το ακαλαίσθητον του μαυσωλείου, όσο και απο την ιερή θέση όπου αναγέρθηκε, χωρίς όμως να δώσουν συνέχεια στο ζήτημα, καθώς τα μπικικίνια και η πολιτική δύναμη, ως γνωστόν, κυβερνούν τον κόσμο.
Αυτή, συνοπτικά, είναι η ιστορία του ονοματοδότη του μνημείου, του λόφου και μετά της συνοικίας του Φιλοπάππου, ενός παλιού πρόσφυγα από τη Συρία...
Περισσότερες ιστορίες λέξεων εδώ.