Τα παιδιά έχουν ευαίσθητο εγκέφαλο. Αν ο 10χρονος Δημητράκης χτυπήσει το κεφάλι του στο τσιμέντο, το τραύμα του θα είναι πιο σοβαρό από αυτό του 35χρονου πατέρα του υπό τις ίδιες συνθήκες.
Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε αυτό ενστικτωδώς. Αυτό που συχνά αγνοούμε, όμως, είναι το γεγονός ότι ο εγκέφαλος των παιδιών δεν είναι μόνο σωματικά πιο εύθραυστος, αλλά και διανοητικά. Οι ψυχολόγοι παρομοιάζουν το εγκέφαλο ενός παιδιού με πλαστελίνη. Τα σκληρά λόγια του μπαμπά του Δημητράκη μπορεί να μείνουν στον γιο του για χρόνια.
Αυτά τα φαινομενικά αβλαβή λόγια μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική του ανάπτυξη στην ενήλικη ζωή του.
Δείτε 4 επικίνδυνες φράσεις που ακούνε τα παιδιά πολύ συχνά.
1. “Είσαι πολύ ευαίσθητος.”
Σύμφωνα με ψυχολόγους, πολλά παιδιά γεννιούνται με πολύ καλά ρυθμισμένο νευρικό σύστημα. Έτσι, αντιδρούν γρήγορα και έντονα σχεδόν στα πάντα. Οι γονείς αυτών των παιδιών κάνουν το λάθος να τους αφαιρούν την ευαισθησία αυτή.
Με τον καιρό, η χημεία του εγκεφάλου του παιδιού αποσυντονίζεται και μειώνεται η ικανότητα του να συμπάσχει με τους άλλους. Στην τελική αν μάθουν ότι τα συναισθήματα τους δεν έχουν σημασία, γιατί να πιστεύουν ότι μετράνε τα συναισθήματα κάποιου άλλου;
Η Elinor Bashe, παιδοψυχολόγος, ενθαρρύνει τους γονείς να ακούνε και να αποδέχονται τα συναισθήματα του παιδιού τους, ακόμα και αν δεν τους φαίνονται λογικά.
2. “Έτσι είναι η ζωή.”
Όταν το παιδί σας γυρίζει σπίτι αναστατωμένο επειδή αυτός/αυτή που του αρέσει απέρριψε την πρόταση του για να πάνε μαζί στον χορό, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πείτε “Έτσι είναι η ζωή”. Αλλά αυτό που υπονοεί αυτή η φράση είναι “Η εμπειρία σου δεν είναι κάτι μοναδικό, γι’αυτό βούλωσε το”.
Αυτό μπορεί να ταιριάζει σαν απάντηση σε έναν 25χρονο υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Αλλά ο εγκέφαλος ενός παιδιού δεν μπορεί να συλλάβει το γεγονός ότι οι εμπειρίες του δεν είναι μοναδικές. Όταν του το λέτε, νιώθει ένοχο, νευριασμένο και μπερδεμένο
Αντί γι’αυτό, απλά δώστε αξία στην εμπειρία του και μετά ενθαρρύνετε την αντοχή του.
Αντί γι’αυτό, απλά δώστε αξία στην εμπειρία του και μετά ενθαρρύνετε την αντοχή του.
3. “Γιατί έτσι είπα.”
Το καταλαβαίνουμε. Ο Δημητράκης δεν θέλει να κοιμηθεί από τις 8 το βράδυ, εκτός κι αν μάθει τον λόγο. Η μαμά του, εξοργισμένη, του απαντάει, “Θες να μάθεις γιατί; Γιατί έτσι είπα”.
Αυτή είναι μια απαίσια απάντηση. Έχει την τάση να δημιουργεί μίσος στα παιδιά, γιατί τα αναγκάζει να αποδεχτούν μια δογματική πεποίθηση. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αγώνα για την εξουσία, όταν το παιδί σκεφτεί τις δικές του απαντήσεις που αμφισβητούν την εξουσία των γονιών.
Αντί γι’αυτό, όσο εκνευριστικό κι αν είναι, γιατί απλά να μην απαντήσετε στην ερώτηση; Οι αποφάσεις σας για το παιδί σας βασίζονται στην λογική, γιατί να μην τις μοιραστείτε και με το παιδί σας; Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι μερικές φορές αυτός που έχει την εξουσία ξέρει τι είναι καλύτερο.
4. “Σκάσε.”
Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία ότι η φράση “σκάσε” είναι προσβολή. Αλλά ας το παραδεχτούμε, το τελευταίο άτομο που θα έπρεπε να προσβάλει ένα παιδί είναι ο γονιός του. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει καλός λόγος πίσω από το “σκάσε”.
Είναι πιθανό να είστε φορτισμένοι. Συμβαίνει. Το παιδί σας δεν σταματάει να τραγουδάει και είναι εκνευριστικό. Αλλά αντί να του πείτε να σκάσει, γιατί δεν του εξηγείτε – “Η μαμά είχε μια δύσκολη μέρα και θα το εκτιμούσε αν ήσουν ήσυχος”.
Ακόμα καλύτερα, δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να κάνει όση φασαρία θέλει μέχρι την τάδε ώρα – μετά πρέπει να κάνει ησυχία.