Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός για τη ζωή της οικογένειας. Τα παιδιά πέρα από τον έντονο ενθουσιασμό που νιώθουν, βιώνουν και μεγάλο άγχος. Το ίδιο, φυσικά, μπορεί να συμβαίνει και με τους γονείς που βλέπουν τα μικρά παιδιά τους να μεγαλώνουν και σιγά σιγά να γίνονται πιο ανεξάρτητα.
Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία ξεκινά σε λίγες ημέρες, σας παρουσιάζουμε πώς θα κάνετε αυτή τη μετάβαση πιο ομαλή και για εσάς και για τα παιδιά σας.
Για να δει θετικά το παιδί σας αυτή την αλλαγή, αλλά και την Πρώτη Δημοτικού μιλήστε μαζί του για την πρώτη ημέρα στο καινούριο σχολείο. Για τις εμπειρίες και για όλα αυτά που θα γνωρίσει. Πείτε του ακόμη πώς θυμάστε την δική σας πρώτη ημέρα στο Δημοτικό. Φανταστείτε μαζί πώς θα είναι η καινούρια ζωή και οργανώστε την καθημερινότητά σας με βάση το σχολικό του πρόγραμμα. Επιπλέον, εξηγήστε του με ποιον τρόπο το Δημοτικό διαφέρει από το Νηπιαγωγείο. Πείτε του για παράδειγμα, ότι θα βρίσκεται στο σχολείο την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, θα έχει πιο πολλές ευθύνες και εργασίες για το σπίτι και θα περνά την περισσότερη ώρα του μαθαίνοντας να γράφει και να διαβάζει.
Περιγράψτε του πώς θα είναι η τάξη του (αν έχετε κάποια εικόνα της) και να θυμάστε, ότι στην αρχή της χρονιάς το καίριο ζήτημα είναι να προσαρμοστεί το παιδί στη νέα τάξη πραγμάτων και όχι να έχει άριστες επιδόσεις.
Προετοιμάστε το παιδί για τις δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίσει στο καινούριο του σχολείο και ξεκαθαρίστε του, ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν εμείς επιμένουμε και δεν τα παρατάμε.
Οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για τα «σκαμπανεβάσματα» στην διάθεση του παιδιού τους, καθώς στην αρχή της χρονιάς εκείνο μπορεί να λατρεύει το καινούριο σχολείο και στη μέση της να το μισεί. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό – που δεν συμβαίνει σε όλα τα παιδιά – και οφείλεται στην κούραση και την πίεση που νιώθουν τα μικρά παιδιά. Εσείς, για να βοηθήσετε το παιδί σας εξηγήστε του, ότι αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει συχνά και στους μεγάλους, αλλά τα πράγματα γίνονται καλύτερα με τον καιρό.
Το κυριότερο είναι να δείξετε υπομονή, ενθουσιασμό και να μην αφήσετε το δικό σας άγχος να επισκιάσει την κατάσταση. Θυμηθείτε, ότι αυτή είναι μία μεγάλη μετάβαση και ίσως το παιδί σας χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί...
Πώς οι γονείς θα βοηθήσουν και πρακτικά στην ομαλή μετάβαση του παιδιού τους
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να βοηθήσετε το παιδί που ξεκινά φέτος την Πρώτη Δημοτικού:
Αναθέστε περισσότερες ευθύνες στο σπίτι, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένο για εκείνες του σχολείου.
Ενθαρρύνετέ το να διαβάζει μικρά βιβλία και παραμύθια, εξηγώντας του, ότι παρόμοια θα είναι και τα βιβλία που θα διαβάζει στην Πρώτη Δημοτικού.
Προτρέψτε το να γράφει σε όποια ηλικία και αν είναι.
Συζητήστε μαζί του για όσα διαβάζετε και εξηγήστε του, ότι στην Πρώτη Δημοτικού ο δάσκαλος ή η δασκάλα του θα διαβάζει βιβλία και εκείνο με τους συμμαθητές του θα τα σχολιάζουν και θα τα συζητούν.
Πηγαίνετε μαζί για ψώνια και αγοράστε όλα τα απαραίτητα. Η βόλτα αυτή θα δώσει στο παιδί να καταλάβει, ότι έχει και εκείνο άποψη στα όσα συμβαίνουν στη ζωή του. Συζητήστε μαζί του το τι μπορεί να χρειάζεται και κάντε μια επίσκεψη στα μαγαζιά για να βρείτε όλα όσα σας είναι απαραίτητα.
Τέλος, αν το παιδί σας φαίνεται αρκετά αγχωμένο με το νέο του σχολείο, μπορείτε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο να κάνετε μία επίσκεψη στο καινούριο του σχολείο και αν είναι εφικτό να κανονίσετε και μία συνάντηση με την δασκάλα του.