Τα 30 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε στον εαυτό σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Όταν σταματάς να κυνηγάς τα λάθος πράγματα δίνεις την ευκαιρία στα σωστά πράγματα να σε φτάσουν.

Όπως είπε κάποτε η Maria Robinson, "Κανένας δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και να ξεκινήσει μια καινούργια αρχή, αλλά ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει σήμερα και να φτιάξει ένα καινούργιο τέλος". Τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό. Όμως, πριν αρχίσεις αυτή την διαδικασία της μεταμόρφωσης, χρειάζεται να σταματήσεις να κάνεις πράγματα τα οποία σε κρατάνε πίσω.


Παρακάτω είναι κάποιες ιδέες που μπορούν να σε βοηθήσουν να αρχίσεις:

1) Σταμάτα να ξοδεύεις χρόνο με τους λάθος ανθρώπους
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ξοδεύεις χρόνο με ανθρώπους οι οποίοι ρουφάνε την ευτυχία σου. Εάν κάποιος σε θέλει στην ζωή του, θα κάνει χώρο για σένα. Δεν χρειάζεται να αγωνίζεσαι για μια θέση. Ποτέ, μην αφήνεις τον εαυτό σου να επιμένει για κάποιον ο οποίος παραβλέπει την αξία σου. Και να θυμάσαι πως πραγματικοί σου φίλοι δεν είναι αυτοί που στέκονται στο πλευρό σου όταν είσαι στα καλύτερά σου, αλλά αυτοί που στέκονται στο πλάι σου όταν είσαι στην χειρότερή σου κατάσταση.

2) Σταμάτα να τρέχεις μακριά από τα προβλήματά σου
Μείνε και αντιμετώπισέ τα με το κεφάλι ψηλά. Όχι, αυτό δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον κόσμο ικανός να χειρίζεται άψογα κάθε γροθιά που δέχεται. Δεν είμαστε σε θέση να λύνουμε άμεσα όλα τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται. Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, είμαστε φτιαγμένοι να εκνευριζόμαστε, να λυπούμαστε, να πληγωνόμαστε, να σκοντάφτουμε και να πέφτουμε. Όμως αυτός είναι ο σκοπός της ζωής, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, να μαθαίνουμε, να προσαρμοζόμαστε, και να τα λύνουμε κατά την διάρκεια του χρόνου. Αυτό εξάλλου είναι που τελικά μας σχηματίζει και γινόμαστε το άτομο που είμαστε.

3) Σταμάτα να λες ψέματα στον εαυτό σου
Μπορείς να πεις ψέματα σε οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, αλλά δεν μπορείς να πεις ψέματα στον εαυτό σου. Οι ζωές μας βελτιώνονται μόνο όταν αρπάζουμε τις ευκαιρίες, και η πρώτη και η πιο δύσκολη ευκαιρία είναι να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας. Σου προτείνω να διαβάσεις αυτό: The Road Less Traveled.

4) Σταμάτα να βάζεις τις δικές σου ανάγκες σε δεύτερη μοίρα
Το πιο οδυνηρό πράγμα είναι να χάνεις τον εαυτό σου στην διαδικασία του να αγαπάς κάποιον υπερβολικά, ξεχνώντας ότι και εσύ είσαι ξεχωριστός επίσης. Ναι, βοήθησε τους άλλους, όμως βοήθησε και τον εαυτό σου επίσης. Αν υπήρξε ποτέ μια στιγμή να ακολουθήσεις το πάθος σου και να κάνεις κάτι το οποίο είναι σημαντικό για σένα, η στιγμή είναι τώρα.

5) Σταμάτα να είσαι κάποιος που δεν είσαι
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ζωή, είναι να είσαι ο εαυτός σου σε ένα κόσμο ο οποίος προσπαθεί να σε κάνει σαν όλους του άλλους. Κάποιος θα είναι πάντα ομορφότερος, κάποιος θα είναι πάντα εξυπνότερος, κάποιος θα είναι πάντα νεότερος, όμως ποτέ δεν θα είναι εσύ. Μην αλλάξεις για να αρέσεις στους άλλους. Να είσαι ο εαυτός σου και οι κατάλληλοι άνθρωποι θα αγαπήσουν τον πραγματικό εαυτό σου.

6) Σταμάτα να προσπαθείς να κρατιέσαι από το παρελθόν
Δεν μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο κεφάλαιο στην ζωή σου εάν εξακολουθείς να ξαναδιαβάζεις το προηγούμενο.

7) Σταμάτα να φοβάσαι να κάνεις ένα λάθος
Κάνοντας κάτι λάθος είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο παραγωγικό απ’το να μην κάνεις τίποτα. Κάθε επιτυχία έχει μια σειρά από αποτυχίες πίσω της, και κάθε αποτυχία οδηγεί προς την επιτυχία. Καταλήγεις να μετανιώνεις πολύ περισσότερο για τα πράγματα τα οποία ΔΕΝ έκανες παρά για αυτά που έκανες.

8) Σταμάτα να επιπλήττεις τον εαυτό σου για τα παλιά λάθη
Μπορεί να αγαπάμε το λάθος άτομο και να παραπονιόμαστε για λάθος πράγματα, όμως ανεξαρτήτως πόσο στραβά πηγαίνουν όλα, ένα πράγμα είναι σίγουρο, τα λάθη μας βοηθούν να βρούμε το πρόσωπο και τα πράγματα που είναι κατάλληλα για μας. Όλοι κάνουμε λάθη, έχουμε αγωνιστεί και έχουμε μετανιώσει για πράγματα στο παρελθόν μας. Αλλά δεν είσαι τα λάθη σου, δεν είσαι οι αγώνες σου. Είσαι ΕΔΩ και ΤΩΡΑ με τη δύναμη να διαμορφώσεις την ημέρα σου και το μέλλον σου. Κάθε ξεχωριστό πράγμα που έχει συμβεί μέχρι τώρα στη ζωή σου, σε προετοιμάζει για μια στιγμή που δεν έχει φθάσει ακόμα.

9) Σταμάτα να προσπαθείς να αγοράσεις την ευτυχία
Πολλά από τα πράγματα που επιθυμούμε είναι ακριβά. Η αλήθεια όμως είναι, ότι πολλά από τα πράγματα που μας ικανοποιούν πραγματικά είναι εντελώς δωρεάν. Η αγάπη, το γέλιο και να εργαζόμαστε για τα πάθη μας είναι χωρίς χρέωση!

10) Σταμάτα να ψάχνεις αποκλειστικά για την ευτυχία στους άλλους
Αν εσύ ο ίδιος δεν είσαι ευχαριστημένος με το ποιος είσαι μέσα σου, δεν θα είσαι ευτυχισμένος σε μια μακροχρόνια σχέση με κάποιον άλλο. Θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις σταθερότητα στη ζωή σου, πριν μπορέσεις να την μοιραστείς με κάποιον άλλο.

11) Σταμάτα να είσαι σε αδράνεια
Μην σκέφτεσαι πάρα πολύ, έτσι θα δημιουργήσεις ένα πρόβλημα εκεί που καν δεν υπάρχει! Αξιολόγησε τις καταστάσεις και να ανέλαβε αποφασιστική δράση. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις. Η πρόοδος περιλαμβάνει ρίσκο, έτσι είναι και δεν μπορείς να το αλλάξεις αυτό. Δεν μπορείς να προχωρήσεις στην δεύτερη φάση εάν το πόδι σου παραμένει στην πρώτη.

12) Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι έτοιμος
Ποτέ δεν νιώθει κάποιος 100% έτοιμος όταν εμφανίζεται μια ευκαιρία. Οι πιο μεγάλες ευκαιρίες στην ζωή, μας αναγκάζουν να αναπτυχθούμε πέρα από την ζώνη άνεσής μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αισθανόμαστε ποτέ εξολοκλήρου άνετα από την πρώτη στιγμή. Η άνεση έρχεται σταδιακά.

13) Σταμάτα να εμπλέκεσαι σε σχέσεις για τους λάθος λόγους
Οι σχέσεις πρέπει να επιλέγονται με σύνεση. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος παρά να είσαι με κακή παρέα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βιάζεσαι. Αν κάτι είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει - την κατάλληλη στιγμή, με το κατάλληλο πρόσωπο, και για τον καλύτερο λόγο. Ερωτέψου όταν νιώθεις έτοιμος και όχι όταν νιώθεις μόνος.

14) Σταμάτα να απορρίπτεις νέες σχέσεις, επειδή οι παλιές δεν λειτούργησαν
Στη ζωή θα συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει ένας σκοπός που συνάντησες τον καθένα. Μερικοί θα σε δοκιμάσουν, μερικοί θα σε χρησιμοποιήσουν και κάποιοι θα σε διδάξουν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιοι θα βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό.

15) Σταμάτα να προσπαθείς να συναγωνίζεσαι ενάντια σε όλους τους άλλους
Μην ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι καλύτερα από εσένα. Επικεντρώσου να κατακτάς τα δικά σου ρεκόρ καθημερινά. Η επιτυχία είναι μια μάχη μόνο ανάμεσα σε εσένα και τον εαυτό σου.

16) Σταμάτα να ζηλεύεις τους άλλους
Η ζήλια είναι η τέχνη της μέτρησης των αγαθών κάποιου άλλου, έναντι των δικών σου. Ρώτησε τον εαυτό σου το εξής: "Τι είναι αυτό που έχω εγώ, το οποίο κάποιος άλλος θέλει;"

17) Σταμάτα να διαμαρτύρεσαι και να στεναχωριέσαι για τον εαυτό σου
Οι κακοτοπιές της ζωής συνέβησαν για κάποιο σκοπό, ίσως για να αλλάξουν την πορεία σου σε μια κατεύθυνση που προορίζεται ειδικά για εσένα. Μπορεί να μην σου είναι εύκολο να το δεις αυτό και να το κατανοήσεις την ίδια στιγμή που σου συμβαίνει. Το καταλαβαίνω, είναι σκληρό να συμβαίνει. Παρ’ όλα αυτά, ανακαλώντας αυτές τις αρνητικές κακοτοπιές που είχες στο παρελθόν συχνά θα παρατηρήσεις ότι τελικά σε έχουν οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέρος, σε ένα καλύτερο άτομο, σε μια καλύτερη νοητική κατάσταση, ή σε μια καλύτερη κατάσταση γενικώς. Χαμογέλα λοιπόν! Κάνε σε όλους γνωστό ότι σήμερα είσαι πολύ ισχυρότερος από ό, τι ήσουν χθες, και είσαι!

18) Σταμάτα να κρατάς κακίες
Μην ζεις τη ζωή σου με το μίσος στην καρδιά σου. Θα καταλήξεις να πληγώνεις τον εαυτό σου περισσότερο από ό, τι τους ανθρώπους που μισείς. Δεν συγχωρείς κανέναν λέγοντας απλά: «Αυτό που μου έκανες το συγχωρώ και είναι εντάξει». Συγχώρεση είναι όταν λες: « Δεν πρόκειται να αφήσω αυτό που μου έκανες να καταστρέψει την ευτυχία μου για πάντα». Η συγχώρεση είναι η απάντηση. Άστο να φύγει, βρες την γαλήνη, ελευθέρωσε τον εαυτό σου! Και να θυμάσαι, η συγχώρεση δεν είναι μόνο για τους άλλους ανθρώπους, είναι και για σένα. Αν χρειάζεται, συγχώρεσε τον εαυτό σου, προχώρησε και προσπάθησε να το κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά.

19) Σταμάτα να αφήνεις τους άλλους να σε παρασύρουν στο επίπεδό τους
Αρνήσου να υποβιβάζεις τα πρότυπά σου για να εξυπηρετηθούν όσοι αρνούνται να ανεβάσουν τα δικά τους.

20) Σταμάτα να σπαταλάς χρόνο εξηγώντας στους άλλους ποιος είσαι
Οι φίλοι σου δεν το χρειάζονται και οι εχθροί σου δεν θα το πιστέψουν ούτως η άλλως. Κάνε λοιπόν αυτό ακριβώς που ξέρεις μέσα από την καρδιά σου και αυτό είναι το σωστό.

21) Σταμάτα να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά δίχως να κάνεις ένα διάλλειμα
Ο χρόνος για να πάρεις μια βαθιά ανάσα είναι όταν δεν έχεις χρόνο για αυτή. Εάν συνεχίσεις να κάνεις αυτά που έκανες, θα συνεχίσεις να παίρνεις αυτά που έπαιρνες. Μερικές φορές χρειάζεται να αποστασιοποιηθείς από τον εαυτό σου για να δεις τα πράγματα καθαρά.

22) Σταμάτα να παραβλέπεις την ομορφιά των μικρών στιγμών
Απόλαυσε τα μικρά πράγματα, επειδή κάποια μέρα μπορεί να κοιτάξεις πίσω και να ανακαλύψεις πως τελικά ήταν μεγάλες στιγμές. Τα καλύτερα κομμάτια της ζωής σου είναι τα μικρά, είναι αυτές οι ανώνυμες στιγμές που περνάς χαμογελώντας μαζί με κάποιον που αξίζει για σένα.

23) Σταμάτα να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα τέλεια
Ο πραγματικός κόσμος δεν ανταμείβει τους τελειομανείς, ανταμείβει τους ανθρώπους που ολοκληρώνουν αυτό που έχουν να κάνουν.

24) Σταμάτα να ακολουθείς το πολυταξιδεμένο μονοπάτι
Η ζωή δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν σχεδιάζεις να πετύχεις κάτι αξιόλογο. Μην ακολουθήσεις την πεπατημένη. Κάνε κάτι ασυνήθιστο, κάτι αξιοσημείωτο.

25) Σταμάτα να ενεργείς σαν όλα να είναι καλά, αν όντως δεν είναι
Είναι εντάξει να καταρρέεις για λίγο. Δεν χρειάζεται πάντα να προσποίησε τον δυνατό, και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αποδεικνύεις συνεχώς ότι όλα πάνε καλά. Ούτε πρέπει να σε απασχολεί το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για σένα, κλάψε αν χρειάζεται, είναι υγιές να ρίξεις και μερικά δάκρυα. Όσο πιο γρήγορα το κάνεις, τόσο πιο γρήγορα θα είσαι σε θέση να χαμογελάσεις και πάλι.

26) Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους για τα προβλήματά σου
Ο βαθμός στον οποίο θα επιτευχθούν τα όνειρά σου εξαρτάται από το βαθμό από τον οποίο θα αναλάβεις την ευθύνη για τη ζωή σου. Όταν κατηγορείς τους άλλους για ότι σου συμβαίνει, αρνείσαι να αναλάβεις την ευθύνη για αυτό και έτσι δίνεις στους άλλους την δύναμη να εξουσιάζουν το συγκεκριμένο τμήμα της ζωής σου.

27) Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι τα πάντα σε όλους
Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον και μόνο η προσπάθεια να το πετύχεις μπορεί να σε καταστρέψει. Όμως, κάνοντας ένα άτομο να χαμογελάσει μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όχι ολόκληρο τον κόσμο, αλλά τον δικό του κόσμο. Έτσι, περιόρισε την εστίασή σου.

28) Σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ
Με το να ανησυχείς δεν θα αφαιρέσεις τα φορτία του αύριο, αλλά την χαρά του σήμερα. Ένας τρόπος για να ελέγξεις αν κάτι αξίζει να το σκέπτεσαι είναι να αναρωτηθείς: "Θα έχει σημασία για εσένα το συγκεκριμένο ζήτημα σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου; Σε τρία χρόνια;" Εάν όχι, τότε δεν αξίζει να ανησυχείς για αυτό.

29) Σταμάτα να εστιάζεις σε αυτά που δεν θέλεις να συμβούν
Επικεντρώσου σε αυτά που θέλεις να συμβούν. Η θετική σκέψη είναι στην πρώτη γραμμή της κάθε μεγάλης επιτυχημένης ιστορίας. Αν ξυπνάς κάθε πρωί με τη σκέψη ότι κάτι υπέροχο θα συμβεί στη ζωή σου σήμερα, και δώσεις ιδιαίτερη προσοχή, συχνά θα διαπιστώσεις ότι έχεις δίκιο!

30) Σταμάτα να είσαι αχάριστος
Δεν έχει σημασία πόσο καλά ή μέτρια το κατέχεις. Ξύπνα κάθε μέρα ευγνώμων για τη ζωή σου. Κάποιοι κάπου αλλού, απεγνωσμένα αγωνίζονται για την δική τους. Αντί να σκέπτεσαι τι χάνεις, προσπάθησε να σκέπτεσαι τι έχεις, που σε όλους τους άλλους λείπει.


Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)