Τα τρολ είναι πλάσματα της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Αγριωπά, τρομακτικά, μαλλιαρά και ογκώδη, ίσως και επικίνδυνα στους ανθρώπους, τα τρολ ας πούμε πως ισοδυναμούν με τους Καλικαντζάρους των δικών μας παραδόσεων – θα θυμάστε τα εντυπωσιακά τρολ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών υποθέτω.
«Troll», επίσης, είναι αυτός που κάνει «trolling», δηλαδή που σέρνει το δόλωμα μέσα στο νερό, όπως συμβαίνει στην αλιεία του τόννου και του ξιφία, μια τεχνική παρόμοια με τη δική μας συρτή. Αυτή η σημασία μας φέρνει πιο κοντά στο σύγχρονο εννοιολογικό πεδίο του τρολ, που φυσικά έχει να κάνει με το Διαδίκτυο. Η πρώτη καταγεργραμμένη αναφορά της λέξης τρολ στο Ίντερνετ, προέρχεται από μια συζήτηση του 1991.
Σήμερα λοιπόν, το τρολ, είναι εκείνος ο χρήστης του Διαδικτύου με τις σκόπιμα ανόητες, προκλητικές και εκτός θέματος απόψεις, τις οποίες εκφράζει σε μια ανοιχτή on line κοινότητα, με σκοπό να την αποπροσανατολίσει, να την τινάξει στον αέρα ή να προκαλέσει αντιδράσεις από τους άλλους χρήστες, για πλάκα ή για τους δικούς του ιδιοτελείς λόγους.
Αυτός λοιπόν κάνει «τρολάρισμα», τρολάρει μια κουβέντα σε ένα τσατ ρουμ, φόρουμ συζήτησης, ή μπλογκ, με σκοπό, πρώτον, όπως είπαμε, να δημιουργήσει αναταραχή, όπως τα τρολ της μυθολογίας, και δεύτερον να εκτρέψει, να παρασύρει την κουβέντα όπου αυτός επιθυμεί, όπως δηλαδή συμβαίνει και με το ψάρεμα τόνου, με το «trolling».
Περισσότερες ιστορίες λέξεων εδώ.