Τα βλαστάρια σας μεγάλωσαν – είτε το βλέπετε, είτε όχι!
Ακόμα και αν έχουν πιο αργή ανάπτυξη σε σχέση με άλλα παιδιά, μην υποτιμάτε και τη νοητική και ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, δεν σημαίνει πως επειδή μπορεί να μην έχουν ψηλώσει σαν το άλλο σας παιδί ή το γειτονόπουλο, ότι είναι ακόμη μικρά εφόσον βρίσκονται ήδη στην εφηβεία!
Γνωρίζετε φαντάζομαι πως στο σχολείο έχουν πάρει ήδη τις πρώτες «επίσημες» γνώσεις για το σώμα τους και τη λειτουργία του. Πέρα από τις επίσημες όμως γνώσεις, που άπτονται και στο πόσο άνετα νιώθει ο εκπαιδευτικός να τις μεταδώσει, υπάρχουν πάντα και οι «ανεπίσημες» που οδηγούν στη λάθος πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση.
Οφείλετε λοιπόν να έχετε ήδη μιλήσει στο παιδί σας μέσα στο πλαίσιο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης,όχι μόνο για το πώς γεννιούνται τα μωρά αλλά και για το σώμα και τις βιολογικές του λειτουργίες, έτσι ώστε να μην ψάχνονται σε λανθασμένες πληροφορίες...
Παρόλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά και ακόμα και τώρα μπορείτε να δείξετε ότι είστε δίπλα στο παιδί σας που διανύει την εφηβεία, ανοίγοντας εσείς την συζήτηση. Μην ξεχνάτε πως η πιο έγκυρη πληροφόρηση θα έρθει από εσάς, αν βέβαια, δίνετε σωστές πληροφορίες και όχι «κομμένες» λόγω ντροπής. Πόσο μάλλον όταν η εφηβεία χαρακτηρίζεται από αλλαγές: βιολογικές-σωματικές, ψυχοσυναισθηματικές, από τα 9 με 10 χρόνια και μετά. Από τη μία μπορεί ο έφηβος να νιώθει παιδί και από την άλλη μεγάλος!
Χρειάζεται λοιπόν να δεχτεί και την σεξουαλικότητά του ως στοιχείο δικό του που θα τον συνοδεύσει σε όλη του τη ζωή.
Μην φοβάστε πως να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ, θα τρέξει να το κάνει αμέσως. Ίσα ίσα, που θα νιώσει πως σας έχει σύμμαχο να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί και μέσα στα θέματά του είναι τα ακόλουθα:
Η αλλαγή της φωνής, η τριχοφυία, ή αύξηση των μαστών στο κορίτσι, οι σωματικές αλλαγές: όλα αυτά που δείχνουν ότι ο έφηβος μεγαλώνει, όσο αμήχανα και αν αισθάνεται.
Σεβασμός στο σώμα τους και συνειδητή οριοθέτηση και αυτοδιάθεση: ΑΝ μάθει ο έφηβος να σέβεται το σώμα του τότε δεν θα διατρέχει κινδύνους από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Αντίθετα, θα προστατεύει τον εαυτό του, κάνοντας σεξ μόνο όταν εκείνος θέλει και με το σύντροφο που θέλει!
Ο αυνανισμός: και τα αγόρια και τα κορίτσια μαθαίνουν τα σώμα τους αυνανιστικά και προετοιμάζονται για το αυριανό τους σεξουαλικό άνοιγμα. Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία και καλό είναι να μην ενοχοποιηθεί για να μπορεί να λειτουργήσει στην πορεία σεξουαλικά χωρίς ταμπού και ενοχές…
Η ονείρωξη: στα αγόρια που μπορεί να ξυπνήσουν και να δουν ότι έχουν εκσπερματίσει, όχι απαραίτητα επειδή είδαν ένα σεξουαλικό όνειρο αλλά επειδή έχουν αρχίσει οι ορμόνες τους και ξυπνούν. Δεν χωρούν ενοχές και ντροπές για τη βιολογική τους λειτουργία.
Η αντισύλληψη και το ασφαλές σεξ: Όχι με τρόπο που θα τρομάξει και θα φοβίσει, γεμίζοντας το γραφείο μας με φοβικούς νεαρούς και νεαρές. Αντίθετα η πρόληψη είναι ο καλύτερος φύλακας, ας μάθει λοιπόν τους σωστούς τρόπους.
Η σεξουαλική επαφή: είναι κάτι που προσφέρει ηδονή και ικανοποίηση σωματική και συναισθηματική. Δεν χρειάζεται να βιαστεί αλλά να πάει στην πρώτη του φορά με σεβασμό προς τον εαυτό και το σύντροφο.
Η σεξουαλική επαφή: είναι κάτι που προσφέρει ηδονή και ικανοποίηση σωματική και συναισθηματική. Δεν χρειάζεται να βιαστεί αλλά να πάει στην πρώτη του φορά με σεβασμό προς τον εαυτό και το σύντροφο.
Η παρθενία: Δεν είναι ντροπή να πει ότι πρόκειται για την πρώτη φορά, αν και βλέπουμε τα αγόρια να θέλουν να δείξουν ότι έχουν ήδη εμπειρία σεξουαλική για να είναι «προχωρημένα», κυρίως όταν το κορίτσι έχει ξεκινήσει τις επαφές.
Ο πόνος από το σπάσιμο του παρθενικού υμένα: Κυρίως στο κορίτσι, που αγχώνεται και φοβάται για το πώς θα είναι αυτή η πρώτη φορά, αν θα αιμορραγήσει, αν θα πονέσει πολύ, αν …
Φόβος του πόνου: Και στα δύο φύλα, εφόσον και τα αγόρια φοβούνται μην σκιστεί το «πετσάκι» ή μήπως πονέσουν.
Άγχος για την πρώτη φορά: Και στα δύο φύλα, όπου ο καθένας θέλει να είναι «τέλειος» και να αφήσει «καλές εντυπώσεις» με μία πολύ καλή στύση το αγόρι και έναν θορυβώδες οργασμό το κορίτσι. Και όμως, συνήθως οι πρώτες φορές είναι και οι πιο …άγαρμπες, εφόσον κυριαρχεί η βιωματική άγνοια!
Άγχος για την πρώτη φορά: Και στα δύο φύλα, όπου ο καθένας θέλει να είναι «τέλειος» και να αφήσει «καλές εντυπώσεις» με μία πολύ καλή στύση το αγόρι και έναν θορυβώδες οργασμό το κορίτσι. Και όμως, συνήθως οι πρώτες φορές είναι και οι πιο …άγαρμπες, εφόσον κυριαρχεί η βιωματική άγνοια!
Σεξουαλικός προσανατολισμός: Πολλά αγόρια αλλά και κορίτσια μπορεί να νιώθουν μπερδεμένα γύρω από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και να μην ξέρουν τι να κάνουν. Χρειάζεται λοιπόν ο γονιός μέσα στο άνοιγμα που θα κάνει για να μιλήσει στο παιδί του να μην βάλει τείχη ανάμεσά τους αλλά να το ενθαρρύνει να μιλήσει χωρίς να φέρει την …καταστροφή!
Ουσίες και αλκοόλ: Χωρίς να κάνει κριτική και κήρυγμα, μπορεί να θέσει τους κινδύνους που διατρέχει ο έφηβος αλλά και τι μπορεί να κερδίσει προσέχοντας και πραστατεύοντας τον εαυτό του.
Σεξουαλική κακοποίηση: Άλλο ένα δύσκολο θέμα προς συζήτηση, χωρίς να φανεί ότι ο γονιός είναι εκείνος που τα ξέρει όλα και μιλάει στο παιδί που δεν έχει κρίση και επηρεάζεται εύκολα. Δεν λέω, υπάρχουν και τέτοιοι έφηβοι και έφηβες.
Προσέξτε να μιλάτε άνετα και χωρίς υπεκφυγές, άλλωστε το σεξ είναι ζωή, εφόσον και παιδιά έρχονται στον κόσμο αλλά και ικανοποιεί ανάγκες, σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές.
Συνεννοηθείτε να λέτε τα ίδια και οι δύο σύντροφοι και καλό είναι να μιλήσει ο καθένας με το παιδί του ίδιου φύλου επειδή η φυσιολογία του σώματός τους είναι ίδια και όχι από ταμπού. Είναι καιρός να αποδεχτείτε πως το παιδί σας δεν είναι πια παιδί και πως - αν δεν έχει ήδη – σε λίγο θα ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, ως σεξουαλικό πλάσμα!
Αφιερώστε του χρόνο χωρίς να περνάτε διπλά μηνύματα και χωρίς κριτική, μην προσπαθείτε να του μεταδώσετε τις αξίες σας αλλά την αλήθεια και δώστε του χώρο να δημιουργήσει τις δικές του…
Μαρίνα ΜόσχαΨυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Περισσότερα θέματα για τη σεξουαλική αγωγή εδώ.