Τα σχολικά σνακ είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Το κολατσιό στο σχολείο είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς μειώνει το αίσθημα της πείνας μεταξύ των ωρών που μεσολαβούν από το πρωινό μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, δίνει ενέργεια και συμβάλλει στην πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο παιδικός οργανισμός κατά την έντονη σχολική δραστηριότητα. Έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς μειώνει το αίσθημα της πείνας και του τσιμπολογήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η παράλειψη του κολατσιού, όπως και του πρωινού, έχει συσχετιστεί με χειρότερες διατροφικές συνήθειες, μειωμένη απόδοση, μειωμένη συγκέντρωση και πιο κουρασμένα παιδιά. Σημαντικό επίσης είναι πως το υγιεινό κολατσιό συνεισφέρει στη συναισθηματική και σωματική ευεξία του παιδιού. Σνακ με φρούτα φάνηκε να μειώνουν το άγχος, να ενισχύουν τη διάθεση και να μειώνουν τη συναισθηματική δυσφορία. Απ’ την άλλη μεριά δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι σνακ όπως πατατάκια και σοκολάτες αυξάνουν την κόπωση, την κακή διάθεση και τις γνωστικές δυσκολίες. Αυτό σημαίνει ότι τα υγιεινά σνακ δεν είναι μόνο σημαντικά για τη σωματική υγεία του παιδιού σας, αλλά και για συναισθηματική του υγεία. Παράλληλα το κολατσιό, αυξάνει την πνευματική και σωματική απόδοση και μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος στο σχολείο. Τέλος, η σταθερή πρόσληψη πρωινού και δεκατιανού και γενικότερα η εφαρμογή ενός σταθερού διατροφικού σχήματος, είναι σημαντική τόσο για τη βελτίωση της διάθεσης, όσο και για τη διαχείριση τους στρες.
Σας παρουσιάζουμε 6 νόστιμα σπιτικά σχολικά σνακ που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας να τρώνε στο διάλειμμα του σχολείου. Οι εν λόγω συνταγές είναι ιδανικές για όσα παιδιά προσέχουν το βάρος τους.
Μπάρα Δημητριακών με Μέλι και Ταχίνι
Υλικά:
130 γρ ταχίνι
100 γρ μέλι
50 γρ αμύγδαλα
150 γρ δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
100 γρ νιφάδες βρώμης
Εκτέλεση:
Αρχικά προθερμαίνουμε στους 180 . Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνετε από 5-9 λεπτά στον φούρνο ανάλογα με το πόσο μαλακή θέλετε την μπάρα (αφήνετε λιγότερο) ή πιο τραγανή. Αφού το βγάλετε από το φούρνο, κόβετε σε κομμάτια.
Μπισκότα βρώμης με μήλο και cranberries
Υλικά για 18 μπισκότα:
350 γραμμ. νιφάδες βρώμης
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
2 μήλα μεσαίου μεγέθους τριμμένα στο μούλτι
80 γραμμ. αποξηραμένα cranberries
100 γραμμ. μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μίγμα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλες, τις τοποθετούμε στο ταψί και τις πιέζουμε με την παλάμη μας να ανοίξουν. Ψήνουμε τα μπισκότα για 20′ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα διατηρούμε στο ψυγείο, σε αεροστεγές τάπερ.
Πιτάκια με κολοκύθα και φέτα
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
500γρ (σχεδόν όλο) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
250γρ κολοκύθα (τριμμένη)
250γρ φέτα (τριμμένη)
2 αυγά
Για το άλειμμα:
1 κρόκος αυγού
3 κουτ. της σούπας γάλα
Για το πασπάλισμα:
1 κουτ. σούπας σουσάμι
Εκτέλεση:
Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το γιαούρτι, το αλάτι και τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο.Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Εν συνεχεία προχωράμε στην παρασκευή της γέμισης. Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα σποράκια και την περνάμε από τον τρίφτη.Σε ένα μεγάλο μπολ και με ένα πιρούνι τρίβουμε την φέτα. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και τα αυγά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Φτιάχνουμε τα πιτάκια. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 30 ίσα κομμάτια, σε μέγεθος αυγού.
Πιέζουμε κάθε κομμάτι με την παλάμη μου πάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για να γίνει ένας δίσκος με διάμετρο περίπου 10 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση. Βρέχουμε κάθε δίσκο ζύμης περιμετρικά με λίγο νεράκι και τον διπλώνουμε στη μέση, ώστε να καλύπτουμε τη ζύμη και να φτιάξουμε ένα μικρό μισοφέγγαρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε εκεί τα πιτάκια, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και με το μείγμα αυτό αλείφουμε τα πιτάκια με ένα πινέλο. Τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μπουκίτσες δημητριακών με ταχίνι
Υλικά
200 γρ. ταχίνι
200 γρ. δημητριακά πρωινού της αρεσκείας μας (νιφάδες καλαμποκιού ή ρυζιού ή ανάμεικτα)
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δημητριακά της επιλογής μας μαζί με τις σταφίδες. Αμέσως μετά ρίχνουμε από πάνω το ταχίνι και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα με λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε δόσεις από το μείγμα και τις βάζουμε στη λαδόκολλα, σε ακανόνιστο σχήμα, σαν «βραχάκια». Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 βράδυ και το πρωί τους τα βάζουμε στο ταπεράκι φαγητού.
Σάντουιτς με αγγούρι, κρέμα τυρί και γαλοπούλα
Υλικά:
1 αγγούρι
τυρί κρέμα
2 φέτες γαλοπούλα
Εκτέλεση:
Κόβετε το αγγούρι προσεκτικά κάτα μήκος, αφαιρείτε με ένα κουταλάκι λίγη από τη σάρκα του αγγουριού, απλώνετε τυρί κρέμα και διπλώνετε τις φέτες από τη γαλοπούλα στη μια πλευρά του αγγουριού. Από πάνω κλείνετε το σάντουιτς με την άλλη πλευρά του αγγουριού. Για να γίνει πιο κατανοητή η επεξήγηση δείτε την εικονιζόμενη φωτογραφία.
Πιτάκια με ντομάτα και κασέρι
Υλικά:
1 πακέτο σφολιάτα
3 ντομάτες μέτριες, σε λεπτές ροδέλες
400γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
αλάτι
1 αβγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Κόβετε τη σφολιάτα σε τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 6εκ. και τα παίρνετε ένα ένα, τοποθετείτε μία φέτα ντομάτας, και πασπαλίζετε με τριμμένο κασέρι. Βρέχετε γύρω γύρω περιμετρικά το φύλλο της σφολιάτας και σκεπάζετε με ένα δεύτερο φύλλο. Με πιρούνι πιέζετε να κλείσει. Αραδιάζετε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλείφετε την επιφάνεια με χτυπημένο αβγό, πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Ψητά Chips Μπανάνας
Υλικά:
3 μπανάνες γινωμένες
1 λεμόνι
κανέλα
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε γινωμένες μπανάνες. Κόβουμε τις μπανάνες φέτες. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα. Στύβουμε ένα λεμόνι και το αραιώνουμε το με λίγο νερό. Απλώνουμε το λεμόνι σε όλες τις φέτες μπανάνας. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ελάχιστο αλάτι. Ψήνουμε σε 200 με αέρα για περίπου 2 ώρες. Γυρίζουμε μετά από 90 λεπτά. Τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
https://www.infokids.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.
https://www.infokids.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.