Έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία, η υπογραφή τους έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στον τομέα όπου μεγαλούργησαν ενώ το όνομα τους συνοδεύεται πάντα από τη λέξη «ιδιοφυΐα». Μία ιδιοφυΐα βέβαια δεν θεωρείται πότε ολοκληρωμένη εάν δεν είναι και εκκεντρική. Όπως γράφει ο Independent, αρκετοί γνωστοί φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς είχαν διάφορες περίεργες συνήθειες. Από τον Πυθαγόρα στον Μπετόβεν και από την Αγκάθα Κρίστι, στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Τέσλα, αυτές είναι 11 ιδιοφυΐες με εξαιρετικά παράξενες συνήθειες.
1. Πυθαγόρας
Ο Πυθαγόρας ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μυαλά στη φιλοσοφία και τα μαθηματικά. Θεωρείται ο πατέρας της χορτοφαγίας και η διατροφή που ακολουθούσε ήταν γνωστή ως«Πυθαγόρεια δίαιτα». Ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός πίστευε πως όλα τα έμβια όντα έχουν ψυχή, άρα και τα ζώα δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση. Για το λόγο αυτό είχε εξορίσει το κρέας και τα ψάρια από το τραπέζι του. Παραδόξως, εξόρισε και ένα λαχανικό, που σήμερα έχει μία από τις πιο τιμητικές θέσεις στα περισσότερα χορτοφαγικά μενού, το φασόλι. Οι οπαδοί του απαγορευόταν να φάνε ή ακόμα και να αγγίξουν τα φασόλια, επειδή πίστευε ότι τα φασόλια και οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από το ίδιο υλικό και θεωρούσε πως στα κοίλα στελέχη τους μπορούσαν να επιτρέψουν στις ψυχές των νεκρών να ταξιδέψουν πάνω από το έδαφος, μέσω της καλλιέργειας του φασολιού.
2. Ludwig van Beethoven
Ο Beethoven ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες στον κόσμο, αλλά η διαδικασία συγγραφής μουσικής ήταν λίγο ασυνήθιστη. Την ώρα που έγραφε τις περίφημες συμφωνίες του, ο Beethoven τις περισσότερες φορές έκανε μπάνιο. Το πλύσιμο και το μπάνιο ήταν μεταξύ των πιο πιεστικών αναγκών της ζωής του Beethoven. Αν δεν ντυνόταν για να βγει έξω τις πρωινές ώρες, καθόταν μισοντυμένος μπροστά στον νιπτήρα και έχυνε κανάτες με νερό στα χέρια του, ανεβοκατεβάζοντας με τη φωνή του τις κλίμακες. Κατόπιν έκοβε βόλτες με βλέμμα απλανές μέσα στο δωμάτιο, σημείωνε κάτι στο χαρτί, και επέστρεφε μετά στο ρίξιμο του νερού και το βροντόφωνο τραγούδι.
3. Honoré de Balzac
Ο de Balzac ήταν Γάλλος λογοτέχνης του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Συγκαταλέγεται στους θεμελιωτές του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ενώ θεωρείται και ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών. Μέχρι εδώ αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι η έμπνευση του Γάλλου συγγραφέα άρχιζε μετά τα μεσάνυχτα και διαρκούσε έως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Για τον λόγο αυτό έπινε 20 με 40 ακόμη και 50 φλιτζάνια δυνατό καφέ ημερησίως. Είναι γνωστό επίσης πώς όταν δεν μπορούσε να τον πιει άλεθε μια χούφτα κόκκους και τους κατάπινε. Ο de Balzac έλεγε ότι «ο καφές παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μου» ενώ κατά τη διάρκεια που έγραφε την «Ανθρώπινη Κωμωδία» είχε κατεβάσει τριάντα χιλιάδες φλυτζάνια! Το στομάχι του υπέφερε από κράμπες ενώ η καρδιά του διογκώθηκε. Τελικά πέθανε πρόωρα στα 51 του από δηλητηρίαση καφεΐνης.
4. Igor Stravinsky
Ο δεύτερος συνθέτης σε αυτήν την λίστα είχε επίσης μια παράξενη συνήθεια την οποία τηρούσε ευλαβικά. Ο σημαντικός αυτός Ρώσος μουσικός συνθέτης του 20ού αιώνα συνήθιζε κάθε πρωί να στέκεται στο κεφάλι του για 15 λεπτά με σκοπό να «καθαρίσει» το μυαλό του.
5. Leonardo da Vinci
Ο μεγάλος δημιουργός της Αναγέννησης δεν αγαπούσε τον ύπνο. Καθώς χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να αναπτύξει τις ιδέες του και προκειμένου να εξοικονομεί χρόνο από τον ύπνο του, αλλά και να είναι ξεκούραστος, επινόησε μία πειραματική μέθοδο ξεκούρασης αρκετά παράδοξη, αλλά τελικά μάλλον αποτελεσματική. Ανακάλυψε, λοιπόν, έναν τρόπο να κοιμάται 15 λεπτά κάθε τέσσερις ώρες. Έτσι έκανε τον δικό του πολυφασικό ύπνο που τον ακολούθησε για χρόνια χωρίς να νιώθει καθόλου κούραση. Στην πράξη κοιμόταν πολλές φορές μέσα στο 24ωρο, αλλά για πολύ λίγο. Σαν αποτέλεσμα, ο Da Vinci γενικά κατάφερε να περιορίσει τον ύπνο του, σε 1,5 ώρα την ημέρα.
6. Nikola Tesla
Πρόβλημα με τον ύπνο είχε και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης, ο Nikola Tesla, ο οποίος κοιμόταν μόνο 2-3 ώρες την ημέρα. Αυτό όμως δεν είναι το πιο περίεργο πράγμα που έκανε. Ο γνωστός εφευρέτης συνήθιζε κάθε βράδυ να πιέζει 100 φορές τα δάχτυλα των ποδιών του, πράγμα το οποίο, όπως έλεγε, τον βοηθούσε στην τόνωση των εγκεφαλικών του κυττάρων ενώ απολάμβανε τόσο πολύ την παρέα με τα περιστέρια που κάποια στιγμή άρχισε να ισχυρίζεται ότι είχε ερωτευθεί ένα απ’ αυτά.
7. Agatha Christie
Η συγγραφέας του « Murder on the Orient Express » και του «Death on the Nile», η Agatha Christie, είναι μια από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς μυστηρίων. Τα 66 αστυνομικά μυθιστορήματα και τις 14 συλλογές διηγημάτων της δεν κατάφερε ποτέ να τα γράψει καθήμενη σε κανονικό γραφείο. Η έμπνευση της ερχόταν απροσδόκητα σε διάφορα σημεία του σπιτιού της όπως στο τραπέζι της κουζίνας ή στην κρεβατοκάμαρα της, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Μια παράξενη συνήθεια που είχε ήταν ότι η Agatha ξεκινούσε πάντα να γράφει από τη σκηνή της δολοφονίας. Πρώτα φανταζόταν το σημείο του φόνου, τις λεπτομέρειες του, έγραφε την επίμαχη σκηνή και στη συνέχεια συνέθετε όλη την υπόλοιπη πλοκή.
8. Albert Einstein
Ο Albert Einstein είναι ίσως ο μεγαλύτερος επιστήμονας που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Βραβευμένος με Νόμπελ και εμπνευστής της θεωρίας της σχετικότητας πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955 σε ηλικία 76 ετών αφού πρώτα έθεσε τις βάσεις της μοντέρνας φυσικής και αφού άλλαξε την οπτική που είχαμε για το διάστημα, τον χρόνο και την ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά χαρακτηρίζεται ως ένας πολύ περίεργος άνθρωπος. Το μαλλί του για παράδειγμα ήταν αποτέλεσμα τρομερής τσιγκουνιάς αφού δεν ήθελε να δώσει χρήματα στον μπαρμπέρη. Ήταν μανιακός με τα αυγά σχεδόν κάθε ημέρα έτρωγε δύο αυγά τηγανητά για πρωινό μαζί και μανιτάρια. Τέλος, από τη λίστα με τις παραξενιές του Einstein δε θα μπορούσε να λείπει η απέχθειά του προς τις κάλτσες. Σε γράμμα προς τη σύζυγό του Έλσα ανέφερε χαρακτηριστικά : «Όταν ήμουν νέος, κατάλαβα ότι το δημιουργείται πάντα τρύπα στις κάλτσες στο σημείο του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού κι έτσι σταμάτησα να φοράω κάλτσες».
9. Friedrich Nietzsche
Ο Νίτσε θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φιλόσοφους της Ευρώπης, η δουλειά του οποίου έχει επηρεάσει πολλές πτυχές της σύγχρονης φιλοσοφίας και της πνευματικής ιστορίας. Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν ότι δεν έγραφε ποτέ καθιστός. Ο Nietzsche έγραφε πάντα όρθιος και μάλιστα επέπληττε όποιον δεν έκανε το ίδιο.
10. Charles Dickens
Ο κορυφαίος ίσως Άγγλος μυθιστοριογράφος της Βικτωριανής εποχής ήταν ένας απίστευτα παραγωγικός συγγραφέας με τρομερή ανασφάλεια. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός υπαλλήλου του δεν μπορούσε να λειτουργήσει αν ένιωθε ότι έστω και μία τρίχα του κεφαλιού του δεν ήταν στη θέση της και γι’ αυτόν το λόγο είχε πάντα μία χτένα δίπλα του, την οποία χρησιμοποιούσε συνέχεια. Ο Dickens εργαζόταν από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι καθημερινά και χωρίς να ξοδέψει ούτε λεπτό παραπάνω. Απαιτούσε πλήρη ησυχία, ενώ ήθελε την πένα, το μελάνι και κάποια αγαπημένα του αγαλματίδια σε συγκεκριμένη θέση πάνω στο γραφείο του. Διαμόρφωνε μόνος του τη διακόσμηση του γραφείου του, γιατί ήθελε το βλέμμα του να πέφτει πάντα σε κάτι αγαπημένο ενώ κοιμόταν πάντα με κατεύθυνση προς τον βορρά, πιστεύοντας ότι μόνο από αυτή τη θέση ευθυγραμμιζόταν με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα της Γης. Οι ειδικοί που έχουν αναλύσει τη ζωή και τα έργα του Dickens έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έπασχε από μια ήπια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, καθώς και επιληψίας.
11. Jane Austen
Τα βιβλία της Jane Austen έχουν αγαπηθεί από ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο και έχουν προσαρμοστεί σε πολυάριθμες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ωστόσο και η Austen είχε μερικές παραξενιές. Όταν έγραφε για παράδειγμα μισούσε όποιον έριχνε μια ματιά προτού η ίδια ολοκληρώσει την ιστορία της. Η συγγραφέας του «Περηφάνια και Προκατάληψη» είχε σκοπίμως μια πολύ παλιά πόρτα στο χώρο όπου έγραφε ώστε να ακούει όποιον προσπαθούσε να μπει στο δωμάτιό της.